Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
14.32

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

evropske volitve Uroš Lipušček Dobra država DeSUS

Četrtek, 18. 4. 2024, 14.32

1 teden, 6 dni

DeSUS in Dobra država predstavili kandidate na skupni listi za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Uroš Lipušček | Nosilec liste Lipušček je zavrnil namigovanja o "proticepilskem sentimentu" liste, a opozoril na po njegovi oceni "začetek novega avtoritarnega sistema" ob morebitni koreniti reformi Svetovne zdravstvene organizacije. | Foto Tamino Petelinšek/STA

Nosilec liste Lipušček je zavrnil namigovanja o "proticepilskem sentimentu" liste, a opozoril na po njegovi oceni "začetek novega avtoritarnega sistema" ob morebitni koreniti reformi Svetovne zdravstvene organizacije.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

DeSUS in Dobra država sta predstavili skupno kandidatno listo, s katero bosta nastopili na junijskih evropskih volitvah. Nosilec bo nekdanji dopisnik Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Uroš Lipušček, na listi bodo še nekdanji novinar Drago Bulc, ekonomist Bogomir Kovač in igralka Saša Pavček. Na volitve se stranki podajata z geslom Čas je za razum.

Za Lipuščkom se bodo na kandidatni listi zvrstili strokovnjakinja za področje zdravstvenega varstva Doroteja Novak Gosarič, nekdanji župan Občine Lendava in po umiku Karla Erjavca s čela DeSUS leta 2021 tudi začasni vodja stranke Anton Balažek, podžupanja Občine Velenje Darinka Mravljak, nekdanji novinar RTVS Drago Bulc, igralka in pesnica Saša Pavček, arhitekt Stojan Lipolt, svetovalka na ministrstvu za zdravje in podpredsednica Dobre države Natalija Tripković ter ekonomist Bogomir Kovač.

Kot je na današnji predstavitvi kandidatne liste poudaril njen nosilec, se je za kandidaturo odločil, ker meni, da Evropska unija potrebuje nov zagon, s svojim glasom pa bi lahko kljub letom, a hkrati ob bogatih mednarodnih izkušnjah prinesel svežino. "Na dan mora priti glas ljudi. Evropska unija je ugrabljena in moramo jo vrniti ljudem," je prepričan.

Lipušček zavrnil namigovanja o "proticepilskem sentimentu" liste

Opozoril je tudi na zaostrene mednarodne odnose, pri čemer sta dve hudi krizni žarišči na pragu Evrope. "Imamo opravka s krizo morale v Evropski uniji, evropski državniki sami ne vedo, kaj bi. Svet je treba spremeniti in moje sporočilo je mir, mir, mir in še enkrat mir," je poudaril.

Tudi preostali kandidati so na današnji novinarski konferenci med programski prioritetami, ki so jih sicer v programu strnili v 13 točk, poudarili zavzemanje za mir, med drugimi izzivi pa tudi podnebne spremembe, socialno pravičnost, dolgotrajno oskrbo, demografijo in suverenost držav članic, tudi na področju zdravstva.

V luči zadnje je sicer nosilec liste Lipušček zavrnil namigovanja o "proticepilskem sentimentu" liste, a opozoril na po njegovi oceni "začetek novega avtoritarnega sistema" ob morebitni koreniti reformi Svetovne zdravstvene organizacije.

Svojih možnosti niso preverjali z internimi anketami

V programu pa se sicer zavzemajo tudi, da se ljudje o članstvu v Natu izrečejo na referendumu. Po prepričanju Lipuščka ta namreč že zdaleč ni več obrambna organizacija. A Lipušček zatrjuje, da ostajajo realisti. Tako meni, da bi se Slovenija morala bolj zavzemati za to, da je Nato resnično obrambna organizacija, mirovnik in ne, da se spreminja v "orodje ohranjanja ameriške svetovne hegemonije, ki ni več v interesu državljanov evropskih držav".

V obeh strankah se sicer nadejajo, da jim bo skupen nastop na evropskih volitvah prinesel vsaj en poslanski sedež v Evropskem parlamentu. Po Lipuščkovih besedah svojih možnosti niso preverjali z internimi anketami. "A vsi, ki se spuščajo v volitve, gredo, da zmagajo, ne da izgubijo. To pomeni, da smo glede na zelo dobro strokovno ekipo in izkušnje kandidatov prepričani, da se bo to tudi pokazalo na volitvah," je sklenil.

Uroš Lipušček
Novice Kandidaturo za evroposlanca napovedal tudi nekdanji dolgoletni dopisnik RTV Slovenija
Uroš Lipušček
Novice DeSUS in Dobra država na evropske volitve s skupno listo, nosilec Uroš Lipušček
Ne spreglejte