SiolNET. Novice Slovenija
1,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eržen: Računam na plodno sodelovanje s Krekom

1,78

termometer

Ivan Eržen | Novi v. d. strokovnega direktorja NIJZ je Ivan Eržen. | Foto: STA
Novi v. d. strokovnega direktorja NIJZ je Ivan Eržen. Foto: STA

Svet NIJZ je na današnji izredni seji za v. d. strokovnega direktorja soglasno imenoval Ivana Eržena. Predsednik sveta Mitja Blaganje to vidi kot dobro priložnost za "umiritev diskurza" in nemoten začetek priprav na morebitni jesenski val epidemije covid-19. Eržen ob tem računa na plodno sodelovanje z direktorjem NIJZ Milanom Krekom.

Vlada Roberta Goloba je namreč določila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti in ne več generalni direktor. Strokovnega direktorja pa ne bo imenoval generalni direktor, kot je predvidela vlada Janeza Janše, pač pa svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

To je svet zavoda, v katerem je nova vlada zamenjala predstavnike, danes tudi storil, je v izjavi za medije sporočil Blaganje. Pred novinarje je stopil tudi Eržen, ki je NIJZ sicer že vodil kot vršilec dolžnosti, nazadnje po odhodu nekdanje direktorice Nine Pirnat ob začetku epidemije covid-19. Po Erženu je vodenje NIJZ s polnim mandatom prevzel Krek.

Krekova usoda še ni znana

Krekova usoda za zdaj še ni znana. Zadnja dva tedna sicer poudarja, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nanj pritiska, naj odstopi. Bešič Loredan je večkrat pojasnil, da Krek njegovega zaupanja ne uživa, morebitna razrešitev pa je po njegovih besedah v pristojnosti sveta NIJZ.

Blaganje pa je danes pojasnil, da je s Krekom opravil nekaj telefonskih pogovorov, na poglobljenem pogovoru pa se zaradi Krekove odsotnosti še nista sestala. Zatrdil je tudi, da nima navodil, da bi moral kogarkoli razrešiti.

Milan Krek Novice Milan Krek: Robert Golob zahteva mojo glavo, eksekutor je Bešič Loredan

Odločitve, ali se bo prijavil na razpis za strokovnega direktorja, še ni sprejel

Eržen je sicer napovedal, da bodo poleti pripravili vse potrebno za strategijo ukrepanja v primeru vnovičnega porasta števila koronavirusnih okužb. To bi pripravljala posebna strokovna skupina, sestavljena iz različnih strokovnjakov. Napovedal je tudi okrepljeno komuniciranje o pomenu cepljenja proti covid-19.

Na vprašanje, ali se bo prijavil na razpis za strokovnega direktorja, je odgovoril, da odločitve še ni sprejel.

Milan Krek Novice To je naredila vlada, da se je znebila Kreka reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč Novice Nov izbruh bolezni še v šoli v naravi v Ankaranu, trije otroci v bolnišnici Opičje koze Novice V Sloveniji do zdaj potrdili šest okužb z virusom opičjih koz hitri test covid-19 Novice Toliko okužb so potrdili v torek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin