Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
28. 11. 2017,
6.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

Anže Logar pranje denarja NLB Romana Tomc Evropski parlament

Torek, 28. 11. 2017, 6.12

6 let, 4 mesece

Sum pranja denarja v NLB pod drobnogledom evropskih poslancev

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Na zaslišanju je postalo jasno, da imamo v Sloveniji večji primer pranja denarja. Vprašanje je, kdo je odgovoren, da se zadeva ni prej razčistila," je po obravnavi suma pranja iranskega denarja v naši največji državni banki NLB na posebnem odboru evropskega parlamenta povedal predsednik odbora Werner Langen.

"Največja težava je, da ni bilo odziva, ko so bile na mizi prve informacije," je izpostavil Langen, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke. Kot je dodal, gre pri razjasnitvi zadeve za politično vprašanje, na katero moramo na koncu dobiti odgovor.

Logar: Vse okoliščine utemeljujejo sum pranja denarja

Na seji odbora sta pričala predsednik državnozborske preiskovalne komisije o zlorabah v bankah in poslanec SDS Anže Logar ter novinar Mladine Borut Mekina.

Anže Logar je med drugim izpostavil:

- "V zadevi Farrokh vse okoliščine utemeljujejo sum pranja denarja."

- "Podjetje Farrokh je bilo ustanovljeno leta 2006 na Britanskih deviških otokih z dvema dolarjema začetnega kapitala."

- "Podjetje je najprej poslovalo prek Švice, nato pa so jim zaradi sumljivih poslov zaprli račune."

- "Leta 2010 je bilo podjetje Farrokh največja stranka NLB na področju plačilnega prometa, večja kot Krka ali Telekom."

- "Ko je urad za preprečevanje pranja denarja odprl primer, so se iranske transakcije kljub temu nadaljevale."

- "Kriminalist, ki je preiskoval zadevo, je padel z lestve in se ubil."

- "Banke v tujini že po treh, štirih transakcijah opozorijo na sumljive posle, naša pa po tisoč transakcijah ne naredi ničesar."

- "Posamezniki, ki so od podjetja Farrokh prejemali denar, so bili iz posameznih držav izgnani zaradi varnostnih in drugih razlogov."

"Sredi preiskave so mi vzeli diplomatski status. Sami ocenite, ali gre za pritisk. Grozili so tudi mojim staršem," je na seji odbora v evropskem parlamentu povedal Anže Logar. | Foto: Ana Kovač "Sredi preiskave so mi vzeli diplomatski status. Sami ocenite, ali gre za pritisk. Grozili so tudi mojim staršem," je na seji odbora v evropskem parlamentu povedal Anže Logar. Foto: Ana Kovač

Mekina: Švicarji so se pošalili na račun Slovencev

Mekina je na drugi strani poudaril:

- "Ko je iranski državljan prišel v NLB, je imel priporočilo švicarske družbe Credit Suisse."

- "V NLB so v tistem času ročno preverjali, ali je določeno podjetje na seznamu sankcioniranih. Danes je vzpostavljen avtomatski sistem, ki po besedah Banke Slovenije deluje dobro."

- "Zadeva je zdaj v Sloveniji zelo priljubljena, saj prihajajo volitve, a kar se tiče davčnih oaz, ne gre za najpomembnejšo zadevo."

- "Bolj je problematično, da lahko Slovenija prodaja državna podjetja družbam, ki imajo sedeže v davčnih oazah."

- "Švicarski urad za preprečevanje pranja denarja je slovenskim organom v šali dejal, da ni vsaka tuja transakcija pranje denarja."

- "Ne pravim, da so bile transakcije čiste. Očitno je iranski državljan delal za mnogo ljudi v ozadju."

- "Ugotovljeni sta bili dve nezakoniti transakciji v skupni višini 360 tisoč evrov."

- "Sankcije proti iranski banki zaradi jedrske proliferacije in povezav s terorizmom so v EU začele veljati julija 2010, Irancu pa je uspelo izvesti še dve transakciji nekaj dni pozneje avgusta 2010, ker so v NLB takrat še ročno preverjali, katere banke so pod sanckijami."

- "Takratna pooblaščena za skladnost poslovanja v NLB bi lahko že prej uradno obvestila urad za preprečevanje pranja denarja."

"Kot sem razumel, je bila debata na odboru namenjena pritisku, da se NLB proda. Romana Tomc je imela dolg govor o tem, kako je treba banko prodati, na drugi strani pa je bila debata bolj namenjena slovenski javnosti kot evropskim poslancem, ki niso dobro razumeli, za kaj gre," je po seji odbora dejal novinar Borut Mekina.  | Foto: STA , "Kot sem razumel, je bila debata na odboru namenjena pritisku, da se NLB proda. Romana Tomc je imela dolg govor o tem, kako je treba banko prodati, na drugi strani pa je bila debata bolj namenjena slovenski javnosti kot evropskim poslancem, ki niso dobro razumeli, za kaj gre," je po seji odbora dejal novinar Borut Mekina. Foto: STA ,

Tomčeva: NLB je neizčrpen vir denarja in politične moči

"NLB je največa slovenska banka in je še vedno v državni lasti. Z dvakoplačevalskim denarjem je bila že večkrat sanirana, nazadnje tudi ob sogalasu evropske komisije ob pogoju, da se banka proda. Ko prihajajo na dan vedno nove afere, je jasno, zakaj se vlada izogiba prodaji. NLB je neizčrpen vir denarja in politične moči," pa je na odboru poudarila evropska poslanka Romana Tomc (SDS/Evropska ljudska stranka), edina članica odbora iz Slovenije.

Farrokhzadeh naj bi opral okoli milijardo dolarjev

Primer domnevnega pranja denarja prek NLB je v začetku junija letos razkrila državnozborska komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb na podlagi dokumentacije, ki jo je dobila od parlamentarne preiskovalne komisije o zlorabah v bančnem sistemu, ki jo vodi Logar.

Ugotovili so, da je iranski državljan Iraj Farrokhzadeh v letih 2009 in 2010 na račun podjetja Farrokh prejemal nakazila iranske banke Export Development Bank of Iran na svoje račune pri NLB in denar naprej nakazoval na več kot devet tisoč naslovov po svetu. Na tak način naj bi Farrokhzadeh opral okoli milijardo dolarjev.

Zadeva je znova odprta

V kriminalistični policiji v preteklosti niso našli podlage, da bi lahko preganjali pranje denarja, saj iz tujine niso dobili nobenih informacij, da bi bil iranski državljan vpleten v pranje denarja, je sporočila policija, a je preiskava suma kaznivega dejanja pranja denarja v NLB zdaj kljub temu znova odprta. 

Z odredbo specializiranega državnega tožilstva je bila namreč 13. julija zaradi na novo ugotovljenih okoliščin ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, ki preiskuje sum storitve različnih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Ne spreglejte