SiolNET. Novice Slovenija
3,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klemenčič z iranskimi posli prek NLB seznanjen že na KPK

3,55

termometer

Klemenčič
Foto: Matej Leskovšek

Pravosodni minister Goran Klemenčič je bil s primerom pranja denarja prek NLB seznanjen že pred leti. "Kot tedanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije sem bil s to zadevo seznanjen prek žvižgača," je povedal na novinarski konferenci po seji vlade. Primer sicer danes ni bil na dnevnem redu, so pa o njem razpravljali ob robu seje.

Kot se spominja Klemenčič, je bila Komisija za preprečevanje korupcije s primerom pranja iranskega denarja prek NLB seznanjena leta 2011. Dokument o zadevi so v obliki kazenske ovadbe posredovali pristojnim organom in ko so nekaj mesecev pozneje preverili, ali so se sprožili kakšni postopki, so dobili odgovor, da zadeve potekajo.


Preberite še:
Grims o sumu pranja milijarde dolarjev prek NLB: Situacija slabša, kot bi si lahko predstavljali
V kateri banki škriplje v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma


Prek NLB oprali milijardo dolarjev

Medtem pa je vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan v sredo na seji odbora DZ za pravosodje povedal, da so zadevo odprli, in sicer šele zdaj. "To pomeni, da prej ni bila zavedena v njihovih spisih, ker naj ne bi prišlo do ovadbe ali poročila s strani drugih organov," je danes dejal Klemenčič.

O primeru, v katerem naj bi bila v letih 2009 in 2010 prek NLB oprana milijarda dolarjev, so na Klemenčičevo pobudo razpravljali ob robu današnje seje vlade. Premier je od pristojnih organov zahteval pojasnila, je še povedal Klemenčič.

Obstoj sumljivih transakcij potrdil tudi Božo Jašovič

S preiskavo primera se že ukvarja tudi parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Šlo naj bi za nakazila ene od iranskih bank pod embargom prek NLB na več tisoč naslovov.

Obstoj sumljivih transakcij iranskega izvora v obdobju, ko je vodil banko, je v ponedeljek na zaslišanju pred pred bančno preiskovalno komisijo DZ potrdil tudi nekdanji prvi mož NLB Božo Jašovič. Kot je zatrdil, je za to izvedel šele konec leta 2010, ko so na nenavadna nakazila opozorile pristojne službe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin