Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

10

Natisni članek

pranje denarja NLB Branko Grims

Sreda, 7. 6. 2017, 11.37

6 let, 6 mesecev

Grims o sumu pranja milijarde dolarjev prek NLB: Situacija slabša, kot bi si lahko predstavljali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

10

Branko Grims | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb bo pospešeno nadaljevala preiskavo primera domnevnega pranja denarja prek NLB, je napovedal njen predsednik Branko Grims. Po njegovih besedah so danes ugotovili, da je "situacija slabša, kot bi si kdo lahko sploh predstavljal".

Kot je po seji komisije, na kateri je sodeloval tudi direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Darko Muženič, povedal Grims, so se danes dogovorili, da bodo pospešeno delali naprej. V delu, v katerem gre za oškodovanje NLB, bo svoje naloge opravila preiskovalna komisija o bankah, komisija, ki jo vodi Grims, pa se bo posvetila delu, v katerem gre za vprašanje tajnih in drugih služb.


Preberite še:
V kateri banki škriplje v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma


Po Grimsovih besedah je šlo za skupen dogovor tako koalicije kot opozicije, podrobnosti pa zaradi interesov preiskave in danes pridobljenih podatkov ni mogel razkriti.

Šlo naj bi za nakazila ene od iranskih bank pod embargom prek NLB

Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb se je pretekli teden seznanila s primerom, v katerem naj bi v letih 2009 in 2010 prek NLB oprali milijardo dolarjev. Šlo naj bi za nakazila ene od iranskih bank pod embargom prek NLB na več tisoč naslovov.

Kot je pretekli teden pojasnil Grims, je iz dokumentov, ki jim jih je posredovala preiskovala komisija o zlorabah v bančnem sistemu, razvidno, da je bil denar nakazan na nekaj čez devet tisoč naslovov. Takratno vodstvo NLB je po njegovih besedah takšno dogajanje ves čas zagovarjalo, po nekaterih informacijah naj bi transakcije potekale ob vednosti mednarodnih varnostno-obveščevalnih služb.

"Nekdo je pridobil protipravno premoženje" 

Grims je pretekli teden opozoril tudi na visoke provizije. Provizije pri transakcijah denarja običajno znašajo pet odstotkov, "če pa je država pod embargom, so provizije veliko večje, kar pomeni, da je nekdo nekje pridobil protipravno premoženje v višini najmanj 50 milijonov in vse tja do 300 milijonov dolarjev", je dejal.

Upravo NLB je v letih 2009 in 2010 vodil Božo Jašovič, lastnica banke je bila takrat ob državi še belgijska KBC. Bančna komisija DZ se ravno v tem času osredotoča na dogajanja v NLB, ki so vodila v velik kapitalski primanjkljaj v letu 2013, in zaslišuje nekdanje vodilne v tej banki.

Ne spreglejte