Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
21.28

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Vsebino omogoča Ngen

Natisni članek

E-mobilnost električna vozila toplotna črpalka subvencije hranilnik električne energije sončna elektrarna Zeleni prehod Zeleni prehod Trajnost Energetika 2.0 Energetika 2.0 Ngen Star Ngen advertorial

Petek, 7. 6. 2024, 21.28

1 teden, 3 dni

Primer 3: subvencija za sončno energijo za gospodinjstvo s toplotno črpalko in električnim avtomobilom

Subvencija za domače polnjenje električnega vozila

Vsebino omogoča Ngen
električno vozilo | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Borzen je objavil javni poziv, ki fizičnim osebam omogoča nove subvencije za samooskrbo s sončno energijo. A kakšne so te subvencije? To je vsekakor najpomembnejše vprašanje. In da bi lahko prav vsakomur omogočili odgovor na to vprašanje, smo se obrnili na podjetje NGEN, kjer so pripravili kar tri izračune za tri povprečna štiričlanska gospodinjstva, ki se razlikujejo po porabi električne energije. Tako bo lahko vsakdo našel primer, s katerim se bo glede na porabo električne energije lahko poistovetil. V tokratnem članku preverjamo, kakšna subvencija čaka družino, ki ima v lasti tako toplotno črpalko kot tudi električno vozilo.

V sklopu Energetika 2.0 na Siol.net tedensko objavljamo članke, v katerih želimo bralcem na konkretnih primerih pokazati, kako in koliko lahko privarčujejo s samooskrbo s sončno energijo. Slovenski trg energetike se je znašel pred številnimi izzivi, ki jih uspešno premaguje podjetje NGEN. Prav nanje smo se obrnili za pomoč pri konkretnih vprašanjih.

elektrika omrežje omrežnina energetika
Novice Ob viških energije brezplačna omrežnina in obračunska moč
elektrika
Novice Z zamenjavo dobavitelja električne energije do več prihrankov
ngen
Novice Električno vozilo: koliko vas bo stala elektrika?

Pred vami je nova serija treh člankov, v katerih se vračamo k trem primerom tipičnih štiričlanskih družin, ki se razlikujejo po letni porabi električne energije. Če smo prej raziskovali, s kakšno sončno elektrarno lahko te družine največ prihranijo, in pri tem preverili tudi, kakšen prihranek si lahko obetajo pri letnem strošku za oskrbo z električno energijo, smo šli tokrat še korak dlje. Preverili smo, koliko bi posamezno družino stala rešitev SG Connect s hibridno sončno elektrarno in kakšen prihranek pri začetni investiciji si lahko zagotovijo z novorazpisanimi subvencijami Borzena.

električno vozilo | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

9504 evrov subvencije za družino s toplotno črpalko in električnim vozilom

Električno vozilo vsekakor poveča domačo porabo električne energije in z novo uvedbo pettarifnega omrežninskega akta, bo domače polnjenje električnega vozila lahko še kako drago. Popolnoma drugače bo, če boste doma namestili hibridno sončno elektrarno podjetja NGEN, ki zagotavlja garantirano proizvodnjo sončne energije, in si ob tem zagotovili še pametno povezavo z omrežjem SG Connect, ki bo upravljal s proizvodnjo ter porabo elektrike, tako da vam bo zagotovila kar največje prihranke.

V nadaljevanju članka bomo pokazali, kakšne prihranke lahko pričakujete s pametno povezavo SG Connect in kakšna subvencija sem vam obeta ter nenazadnje, koliko bo po odšteti subvenciji znašala začetna investicija v sončno elektrarno in hranilnik električne energije.

sončna elektrarna | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Borzen je poleg javnega poziva za samooskrbne sončne elektrarne po novi uredbi objavil tudi javni poziv, namenjen pospeševanju uvajanja obnovljivih virov energije, ki je namenjen pravnim osebam.

Več o tem v naslednjih objavah.

Koliko lahko prihranite s podjetjem NGEN, pametno povezavo SG Connect in hibridnim sistemom NGEN Star?

Če posamezno gospodinjstvo za ogrevanje uporablja toplotno črpalko in doma polni električno vozilo, je jasno, da lahko pričakuje višji račun za elektriko kot večina drugih. A o kakšni porabi dejansko govorimo? Iz podjetja NGEN so nam sporočili, da lahko takšen porabnik električne energije računa na letno porabo približno 15.517 kilovatnih ur električne energije. A kaj to pomeni v evrih? Za takšno količino elektrike, pridobljene iz električnega omrežja, mora porabnik električne energije zdaj, pred uvedbo pettarifnega omrežninskega sistema, plačati približno 2227,08 evra + DDV.

Si predstavljate, da bi bil ta znesek nižji za kar dva tisoč evrov? To je mogoče z namestitvijo hibridne sončne elektrarne NGEN Star in povezavo v pametno omrežje SG Connect podjetja NGEN, kjer zagotavljajo garantirano letno proizvodnjo sončne energije.

V podjetju NGEN družinam, ki že uporabljajo toplotno črpalko in doma polnijo električno vozilo ali pa to še nameravajo, priporočajo vgradnjo sončne elektrarne z najvišjo nazivno močjo 14,08 kilovatne ure ter hranilnika električne energije kapacitete 28,98 kilovatne ure. Tako lahko družina s pomočjo podjetja NGEN zmanjša svoj letni strošek za elektriko z 2227,08 evra na le 264 evrov + DDV (po 1. juliju 2024).

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign

Koliko vas bo po upoštevani subvenciji stala sončna elektrarna s hranilnikom?

Višina subvencije je odvisna od moči izbrane sončne elektrarne in hranilnika električne energije. V primeru letne porabe v višini 15.517 kilovatnih ur bi vas sončna elektrarna moči 14,08 kilovatne ure in hranilnik kapacitete 28,98 kilovatne ure skupaj stala 29 tisoč evrov.*

Za hibridno sončno elektrarno take kapacitete boste po novem prejeli tudi 9504 evre subvencije. To pomeni, da se bo začetna investicija znižala iz začetnih 29 tisoč evrov na le 19.496 evrov.

Kako hitro se vam bo takšna naložba povrnila? Odgovor, ki so nam ga zagotovili v podjetju NGEN, se glasi osem let. Zakaj? Letno boste namreč s podjetjem NGEN prihranili 1963 evrov.

Subvencija je lahko tudi višja, odvisno od kapacitete hranilnika električne energije, a skupno največ 40 odstotkov celotne investicije. V primeru skupne vrednosti investicije v višini 29 tisoč evrov lahko subvencija znaša tudi do 11.600 evrov.  

S pametno povezavo SG Connect do največjih prihrankov

sončna elektrarna | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Porabnik električne energije, ki doma polni električno vozilo in za ogrevanje uporablja toplotno črpalko, bo s podjetjem NGEN in njihovo hibridno sončno elektrarno NGEN Star ter pametno povezavo SG Connect prihranil pri letnem strošku električne energije in pozitivno vplival tako na okolje kot tudi na sistem električnega omrežja.

Ob letni porabi približno 15.517 kilovatnih ur bo takšno gospodinjstvo znižalo letni strošek za elektriko z 2227,08 evra na le 264 evrov + DDV, brez upoštevanja stroška za obračunsko moč, ki se lahko od primera do primera močno razlikuje in ga v preprostem izračunu ne moremo upoštevati. Zagotovo pa bo zaradi platforme Smart Grid Connect in baterijskega hranilnika NGEN Star občutno nižji kot sicer. Ob tem si lahko ob nakupu sončne elektrarne s hranilnikom zagotovi še neverjetnih 9504 evrov subvencije.

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign Podjetje NGEN s pametnim omrežjem SG Connect in hibridnim sistemom NGEN Star svojim odjemalcem električne energije ponuja garantirano proizvodnjo sončne energije, ki prinaša največ koristi, saj omogoča, da v celoti izkoristijo prednosti, ki jih prinašata sončna elektrarna in baterijskih hranilnik.

Na podlagi pametne povezave sistem Auto grid service avtomatsko upravlja proizvodnjo sončne elektrarne in hranjenje električne energije. Sistem analizira trenutno stanje v energetskem sistemu in optimizira proizvodnjo ter hranjenje energije pri uporabniku, da maksimizira učinkovitost in prihranke za stranko in sistem.

Poleg tega sončna elektrarna in baterijski hranilnik delujeta vse leto, zato si lahko odjemalec zagotovi določeno količino energije tudi po ceni nič evrov za kilovatno uro, ob tem pa ne le prihrani, temveč tudi pripomore k stabilnosti slovenskega električnega omrežja.

Kako je to mogoče? Proizvodnja se namreč prilagaja potrebam omrežja, za kar odjemalec nikakor ni prikrajšan, saj ima zagotovljeno določeno količino energije po nič evrov/kilovatno uro. Po 1. juliju bo v okviru regulacijskega polnjenja, to je ob viških energije v omrežju, gospodinjstvo lahko prejemalo energijo brez stroška omrežnine. Takrat se celo moč odjema ne bo štela v obračunsko moč.

Primera izračunov subvencij za družine z manjšo porabo elektrike najdete tukaj:

  • družina brez ogrevanja na elektriko:
elektrika omrežnina
Novice To so nove subvencije za sončno energijo
  • družina s toplotno črpalko:
elektrika omrežje elekrična energija
Novice Borzen je objavil subvencije za sončno energijo

Pridobite ponudbo, prilagojeno svojemu domu

Prepričani smo, da si nihče ne želi dnevno spremljati ter upravljati domačega baterijskega hranilnika, da mu bo ta znižal stroške, zato prepustite hibridnemu sistemu NGEN Star in platformi Smart Grid Connect, da skrbi za vaše prihranke pri oskrbi z električne energijo, ter svoj dragoceni čas izkoristite za pomembnejše stvari.

Za natančnejši izračun investicije, subvencije in prihranka, ki vam ga lahko omogoči podjetje NGEN s hibridno sončno elektrarno ter pametnim omrežjem SG Connect, oddajte svoje podatke v spodnji obrazec in si ob tem prislužite še Smart Grid Connect opremo, katere vrednost presega 500 evrov, popolnoma brezplačno. To ugodnost bo prejeli prvih 100 sodelujočih, ki se bo do 31. decembra 2024, odločilo za nakup hibridnega sistema NGEN STAR. 

Stopite v stik z NEGN:

Telefon: +386(0) 4581 20 20

E-naslov: info@ngen.si

NGEN, d. o. o., Moste 101, 4274 Žirovnica, Slovenija

Ngen za KB | Foto: Ngen Foto: Ngen

Pomembne povezave:

NGEN GROUP

NGEN SG CONNECT

NGEN STAR HIBRIDNI SISTEM

Aplikacija SG Connect je dostopna v IOS in Android različici. 

  • Uporabniki iOS si jo naložite tukaj.
  • Uporabniki Androida si jo naložite tukaj.

Pogoje akcije Garantirana proizvodnja si boste lahko kmalu prebrali na spletnih straneh podjetja NGEN.

*V ceno sta vključena vsa potrebna oprema in povprečen strošek montaže na klasično opečnato kritino, ki se lahko razlikujeta glede na zahteve posameznega objekta.

Ne spreglejte