Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
16.33

Osveženo pred

10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
strokovnjak Sebastjan Kristovič Nazaj v šolo Nazaj v šolo šolarji šola

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 16.33

10 minut

Strokovnjak za vzgojo otrok svetuje, kdaj naj otroci začnejo resne športne treninge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
Sebastjan Kristovič | Pustimo otrokom, da so čim dlje otroci, da se prosto igrajo, in kar je izredno pomembno, da so v tem zgodnjem obdobju popoldne doma, da se umirijo ter da so sami kreatorji svojega prostega časa, svetuje staršem. Ob tem je omenil Nizozemsko, kjer otroci do 12. leta rečejo, da se igrajo nogomet, po 12. letu pa igrajo nogomet. "Pustimo otrokom, da so res lahko otroci," je pozval Kristovič. | Foto Ana Kovač

Pustimo otrokom, da so čim dlje otroci, da se prosto igrajo, in kar je izredno pomembno, da so v tem zgodnjem obdobju popoldne doma, da se umirijo ter da so sami kreatorji svojega prostega časa, svetuje staršem. Ob tem je omenil Nizozemsko, kjer otroci do 12. leta rečejo, da se igrajo nogomet, po 12. letu pa igrajo nogomet. "Pustimo otrokom, da so res lahko otroci," je pozval Kristovič.

Foto: Ana Kovač

Marsikateri starši se sprašujejo, kako izbrati prostočasne dejavnosti za otroka in kako zgodaj začeti resne treninge pri nekaterih športih. Pedagog in profesor Sebastjan Kristovič staršem vedno znova svetuje, da naj to ne bo pred drugim ali tretjim razredom. Tudi raziskave potrjujejo, da prezgodnja usmerjenost v športu kasneje ne prinese najboljših rezultatov.

Da prezgodnja specializacija oziroma usmerjenost v športu kasneje ne prinese najboljših rezultatov, tako s fiziološkega kot tudi s psihološkega vidika, kažejo pogostejše poškodbe, ker telo in mišična tkiva niso integrirano razvita, več je duševnih stisk, tesnobnosti, depresij, prezgodnjega izgorevanja, težav s samopodobo in samozavestjo ter podobno, je za STA pojasnil Sebastjan Kristovič z Univerze Alma Mater Europaea.

Po njegovem mnenju otrok zelo dobro zazna, ko so starši izrazito naklonjeni neki dejavnosti. Tudi če starši tega ne verbalizirajo in izpostavljajo posebej. "Starši rečejo, da ga niso silili, da bi pri petih letih hodil na treninge nogometa. Ob tem pa se izkaže, da je oče nogometni veteran in strasten navijač Barcelone," je ponazoril.

Fazani
Novice Prvi šolski dan je tu: fazane porisali celo s spreji #foto

"Bistveno se vedno dogaja na nezavedni ravni"

Otrok na nezavedni ravni ugotovi, da ob žogi prejme vso očetovo naklonjenost in pozornost. V njegovi naravi je, da poskuša ugoditi svojim staršem. Ti psihološki pritiski so včasih po njegovem mnenju zelo veliki. Bistveno se vedno dogaja na nezavedni ravni, zato je to po njegovih besedah zelo spolzko področje. Podobno je pri glasbi in drugih dejavnostih.

Pogosto pozabljamo, kaj vse otroci zamudijo zaradi takšnih ali drugačnih ambicioznosti, je opozoril Kristovič.

Otroci naj bodo sami kreatorji svojega prostega časa

Pustimo otrokom, da so čim dlje otroci, da se prosto igrajo, in kar je izredno pomembno, da so v tem zgodnjem obdobju popoldne doma, da se umirijo ter so sami kreatorji svojega prostega časa, svetuje staršem. Ob tem je omenil Nizozemsko, kjer otroci do 12. leta rečejo, da se igrajo nogomet, po 12. letu pa igrajo nogomet. "Pustimo otrokom, da so res lahko otroci," je pozval.

Prvi šolski dan
Novice Vrata šol se odpirajo: marsikaj bo drugače kot doslej

Od tretjega razreda osnovne šole naj najdejo nekaj, kar jih veseli

Kristovič meni, da je za otroke dobro in koristno, da najdejo nekaj, kar jih veseli in zanima, nekje od tretjega razreda osnovne šole dalje. Ali je to šport ali katera druga dejavnost. "Pomembno je, da starši otroku pustijo, da sami izberejo dejavnosti in da jih pri tem ne usmerjajo. Prav tako je pomembno, da otrok do konca leta vztraja pri tem, kar si je izbral," je poudaril Kristovič. Ob tem je dodal, da tudi šole velikokrat ponujajo zelo kakovostne prostočasne dejavnosti.

"Novo šolsko leto naj starši dojemajo čim bolj sproščeno in normalno, ker ga bodo potem tako tudi otroci," je bil jasen Kristovič in ob tem še poudaril, naj starši otrokom pojasnijo tudi, da je šola njihova glavna obveznost in odgovornost. | Foto: Ana Kovač "Novo šolsko leto naj starši dojemajo čim bolj sproščeno in normalno, ker ga bodo potem tako tudi otroci," je bil jasen Kristovič in ob tem še poudaril, naj starši otrokom pojasnijo tudi, da je šola njihova glavna obveznost in odgovornost. Foto: Ana Kovač

Priznani strokovnjak, ki deluje v izobraževanju, kurativi in preventivi v obliki predavanj, seminarjev ter svetovanj, meni, da je novo šolsko leto vedno priložnost za nove sklepe in nove začetke. Eden izmed njih bi lahko bil, da po 19. uri vsi družinski člani odložijo zaslone na posebno mesto ter imajo čas zgolj in samo drug za drugega. Za ljubeče in čuteče odnose si je treba vzeti čas, je prepričan. "Novo šolsko leto naj starši dojemajo čim bolj sproščeno in normalno, ker ga bodo potem tako tudi otroci," je bil jasen.

"Starši naj med šolanjem nimajo pred očmi samo ocen in točk"

Ob tem je poudaril še, naj starši otrokom pojasnijo tudi, da je šola njihova glavna obveznost in odgovornost. Svojim študentom na uvodnem dnevu vedno reče, da je treba začeti takoj, prvi dan. "Predvsem naj starši med šolanjem nimajo pred očmi samo ocen in točk, ampak predvsem, v kakšno osebnost se njihov otrok razvija," je še dodal Kristovič, ki sicer že več let po vsej Sloveniji predava za različne ciljne skupine s področja vzgoje.

Najmanj ena in največ dve interesni dejavnosti

Da je treba otroke pustiti pri miru in ni dobro pretiravati s številnimi prostočasnimi dejavnostmi, se strinja tudi predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Mojca Mihelič. "Tudi v osnovnih šolah staršem svetujemo, naj otrok izbere najmanj eno in največ dve interesni dejavnosti, pri čemer so štete tudi tiste v prostem popoldanskem času," je pojasnila za STA. Popolnoma odsvetujejo resne treninge že v osnovni šoli, ker so ozko usmerjeni športi po njenih navedbah vedno problematični pri otrocih, ki se še razvijajo.

Preberite še:

Učbenik
Novice Potrebščine za prvošolca v povprečju 60 evrov, za devetošolca 160 evrov
Sebastjan Kristovič
Novice Kristovič: Počitniško delo otrokom daje občutek smisla
Sebastjan Kristovič
Novice Profesor opisal, kako je na fakulteti srečal študenta in njegovo mamo
Sebastjan Kristovič
Novice Sebastjan Kristovič: Vedemo se kot Titanik, ki se potaplja, orkester pa še naprej veselo igra #video #intervju
Sebastjan Kristovič
Trendi Sebastjan Kristovič: Danes moramo postati varuhi otrokovega otroštva
Ne spreglejte