Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Četrtek,
26. 9. 2024,
10.39

Osveženo pred

7 ur, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,11

Natisni članek

Natisni članek

interpelacija opozicija koalicija vlada računalnik Komisija za preprečevanje korupcije korupcija digitalna preobrazba Robert Golob Emilija Stojmenova Duh afera ministrica odstop

Četrtek, 26. 9. 2024, 10.39

7 ur, 51 minut

Stojmenova Duh Golobu ponudila odstop. Ta ga je sprejel. #video

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,11

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je na novinarski konferenci zanikala očitke v zvezi z afero modre luči. "Nobenega klica ali dopisa ni bilo, da bi bilo to ravnanje nepravilno," je dejala v zvezi s službeno vožnjo z modrimi lučmi v Avstriji. "Gre za zelo dober načrt za diskreditacijo štiri mesece po dogovoru in zgolj dva dni pred interpelacijo," je dejala. Po širši obrazložitvi o delovanju ministrstva je povedal, da je premierju Robertu Golobu poslal odstopno izjavo. Ta je odstop sprejel. Na novinarska vprašanja ni želela odgovarjati.

"S čisto vestjo in dvignjeno glavo prevzemam objektivno odgovornost, predsedniku vlade sem ponudila odstop," je dejala. Med več novinarskimi vprašanji ni odgovorila niti na tistega, ali je premier Golob odstop že sprejel, je pa dejala: "Iskreno se zahvaljujem predsedniku vlade, ki me je povabil v svojo ekipo in mi zaupal pri delu, ter kolegom ministrom za konstruktivno sodelovanje."

Zakaj je šla v to zgodbo?

Govorila je tudi o svoji motivaciji za vstop v politiko: "V to zgodbo sem šla izključno zato, ker sem bila prepričana, da je politika lahko drugačna, da so spremembe mogoče in da so odnosi med partnerji lahko iskreni. Žal ni tako."   

Stojmenova Duh besede o dobro predvidenem poskusu diskreditacije utemeljuje z dejstvom, da je objava prišla štiri mesece po dogovoru in dva pred interpelacijo. Hkrati pravi, da je dobivala le novinarska vprašanja o tem, ali je že oziroma kdaj bo odstopila, nikogar pa naj ne bi zanimalo, ali to, kar je bilo napisano, drži. Kljub temu se je odločila, da na vprašanja novinarjev na novinarski konferenci ne bo odgovorila.

Kako je izbruhnila afera?

Afera je izbruhnila po objavi portala N1, da je voznika ministrstva v Avstriji maja letos ujel radar, na ministrstvu za digitalno preobrazbo pa so prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju neuspešno poskušali doseči, da bi pri avstrijskih organih posredovali, da odstopijo od pregona voznika, kar dokazuje. objavljena pisna komunikacija med ministrstvom in veleposlaništvom. Na avstrijski avtocesti je bil namreč zastoj, službeno vozilo je obtičalo v koloni, ministrica pa je zamujala na letalo.

Stojmenova Duh je na novinarski konferenci dejala, da so trditve v članku neresnične. "Nihče se ni poskušal izogniti kazni, glob namreč sploh še nismo prejeli. Novinarki smo to v odgovor na vprašanje tudi pojasnili, vendar žal informacije ni povzela."

Kako je bilo na cesti?

Dejala je še, da so po tem, ko so obtičali v gneči, ravnali po ustaljenem protokolu in navodilih, ki so jih prejeli od centra za varovanje in zaščito. Ker niso mogli priklicati avstrijskih kolegov, da bi jim organizirali spremstvo, je inšpektor centra za varovanje in zaščito vozniku naročil, naj vklopi modro luč, v primeru težav pa bodo zadevo reševali pozneje.

Kako je bilo s poslanci?

Stojmenova Duh je že pred sejo vlade zanikala očitke v zvezi z najnovejšo afero modre luči. Nato se je sestala s poslanci vladajočega Gibanja Svoboda, ki pa niso odgovarjali na vprašanje, ali jo podpirajo.

Pred novinarsko konferenco se premier Robert Golob na to temo še ni oglasil iz New Yorka, kjer je sodeloval na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. V drugih dveh strankah koalicije, Socialnih demokratih in Levici, so sicer napovedali, da bodo vzdrževali morebitno glasovanje.     

Poslanka Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič je po srečanju z ministrico Stojmenovo Duh v 15-sekundni izjavi dejala le, da so se z ministrico pogovarjali. "Komunikacija je bila dvosmerna, svojo odločitev pa bo, kolikor smo s tem seznanjeni, sporočila ob 16. uri."

Za parlamentarne stranke ministričin odstop ni presenečenje 

Po ponujenem odstopu so se odzvali od parlamentarnih strank. Ta zanje ni bil presenečenje. V koalicijski Levici ministričin odstop ocenjujejo kot pravilno potezo, v koalicijski SD ga ne komentirajo, v opozicijskih SDS in NSi pa menijo, da poteza prihaja prepozno.

V poslanski skupini Svoboda so se z ministrico pogovarjali še danes. "Menimo, da je njen odstop odraz odgovorne odločitve, razmisleka pri sebi, sicer pa se ji lahko le zahvalimo," je komentirala vodja poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič. Po njenih besedah je ministrica pri svojem delu "orala ledino", nakup računalnikov za najbolj ranljive skupine pa danes že dobiva epilog. Rezultati bodo kmalu vidni, je prepričana.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je v popoldanski izjavi ocenil, da so vsi očitki na račun ministrstva vendarle postali pretežka zgodba za celotno koalicijo, zato menijo, da je bila njena odločitev pravilna. "To kaže tudi na neko stopnjo politične higiene. Pričakujemo, da bo predsednik vlade čim prej našel novega ministra oziroma ministrico," je dejal.

"Že ob prvi interpelaciji pred pol leta so bili očitki dovolj veliki, da bi ministrica morala zapustiti svoje delovno mesto, pa je v tem času govorila, kako dela," je danes poudaril poslanec SDS Tomaž Lisec.

Z besedami "skrajni čas" pa je ponujeni odstop komentirala podpredsednica in poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. "Namesto da bi dobili digitalizacijo Slovenije, smo dobili računalnike, ki jim je potekel rok uporabe in se na njih nabira prah, po drugi strani pa tudi 6,5 milijona evrov luknje v državni proračun," je bila kritična.

Pred sejo vlade ni molčala

Ministrica je sicer pred sejo vlade zanikala, da bi vplivala na voznika, da na službeni poti skozi Avstrijo vključi modre policijske luči. "Vsa pojasnila bom dala v naslednjih urah, ker je bilo veliko neresnic. Ena od teh je, da sem kadar koli zahtevala od voznika, da vklaplja luči. Tega nikoli nisem zahtevala, ne doma ne v tujini. To je laž," je dejala Stojmenova Duh in dodala, da so na ministrstvu delovali v skladu z navodili pristojnih organov. 

Predsednik vlade Robert Golob je odstopno izjavo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh nocoj že posredoval v državni zbor, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. DZ se bo z odstopom predvidoma seznanil v petek na začetku seje, zato naj poslanci o predvideni interpelaciji ne bi razpravljali.
Emilija Stojmenova Duh
Novice Komisija kljub nesklepčnosti Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, ministrstvo očita kršitev poslovnika
Emilija Stojmenova Duh
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: za dostavo in namestitev operacijskega sistema dodatnih 350 tisočakov
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice Službeno vozilo Stojmenove Duh v Avstriji storilo prekrška, globi so se skušali izogniti
Emilija Stojmenova Duh
Novice KPK glede prekrška Stojmenove Duh v tujini uvedla predhodni preizkus
Ne spreglejte