Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2024,
19.44

Osveženo pred

2 dneva, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

Natisni članek

Pošta Slovenije Robert Golob ministrstvo za digitalno preobrazbo računalnik Emilija Stojmenova Duh

Torek, 24. 9. 2024, 19.44

2 dneva, 8 ur

13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: za dostavo in namestitev operacijskega sistema dodatnih 350 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,40
Emilija Stojmenova Duh | Ministrica Emilija Stojmenova Duh je za nakup 13 tisoč računalnikov poleg 6,5 milijona evrov odštela še dodatnih sto tisoč evrov za dostavo in 250 tisoč evrov za namestitev operacijskega sistema ter 14 tisoč evrov za najem skladišča. | Foto STA

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je za nakup 13 tisoč računalnikov poleg 6,5 milijona evrov odštela še dodatnih sto tisoč evrov za dostavo in 250 tisoč evrov za namestitev operacijskega sistema ter 14 tisoč evrov za najem skladišča.

Foto: STA

Pred petkovo interpelacijo na ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh letijo novi očitki glede spornega nakupa računalnikov. Po poročanju TV Slovenija bo ministrstvo za dostavo računalnikov upravičencem porabilo še dodatnih sto tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Pogodbo o dostavi računalnikov je ministrstvo sklenilo s Pošto Slovenija, ki je oddala najnižjo ponudbo.

Strošek dostave računalnikov upravičencem znaša 10,65 evra na računalnik oziroma dobrih sto tisočakov za deset tisoč računalnikov, so za TV Slovenija potrdili za ministrstvu za digitalno preobrazbo. Preostalih tri tisoč računalnikov so šole prevzele same. 

Sicer so pred dnevi na TV Slovenija razkrili še en strošek ministrstva. Ker so računalnike kupili brez operacijskega sistema, nameravajo za namestitev sistema Linux porabiti dodatnih 250 tisočakov. Na večini šol so operacijske sisteme namestili sami. 

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je za nakup 13 tisoč računalnikov poleg 6,5 milijona evrov odštela še dodatnih sto tisoč evrov za dostavo in 250 tisoč evrov za namestitev operacijskega sistema ter 14 tisoč evrov za najem skladišča, kjer še vedno hranijo osem tisoč računalnikov.

Stojmenovo Duh v petek čaka že druga interpelacija, na kateri bo pojasnjevala nakup spornih računalnikov. Zaenkrat še uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Komisija kljub nesklepčnosti Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, ministrstvo očita kršitev poslovnika
Urška Klakočar Zupančič
Novice Sejo DZ nadaljevali brez Urške Klakočar Zupančič
Emilija Stojmenova Duh
Novice Iz Svobode podpora Stojmenovi Duh, koalicijski partnerji s pomisleki
računalniki, nabava, ministrstvo
Novice Obremenjujoče ugotovitve KPK o poslu z računalniki
Ne spreglejte