Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2023,
14.23

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

sankcije Palestina Izrael

Sreda, 15. 11. 2023, 14.23

5 mesecev, 1 teden

Številne organizacije vlado pozivajo k uvedbi sankcij proti Izraelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Shod za Palestino | Foto Gaja Hanuna

Foto: Gaja Hanuna

Več deset organizacij in gibanj, med njimi prvopodpisano Gibanje za pravice Palestincev, je danes v javnem pismu premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k prekinitvi diplomatskih stikov z Izraelom ter uvedbi sankciji proti tej državi. Pozvali so ju tudi, naj se konkretneje zavzameta za prekinitev napadov na Palestince.

Naslovnika in vlado so pozvali tudi, naj se zavzameta za odpoklic slovenskih predstavnikov v Izraelu ter prekinitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom. Pred tem so namreč ocenili, da so bili dosedanji pozivi slovenskega političnega vrha – med drugim k upoštevanju mednarodnega prava in vzpostavitvi humanitarnega premirja – premalo.

Kot so zapisali, od Slovenije "kot bodoče nestalne članice varnostnega sveta ZN in podpisnice ženevskih konvencij ter konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida" pričakujejo več. "Predsednik vlade pravilno ugotavlja, da besede in pozivi Izraelu do sedaj niso dosegli opaznih sprememb, ampak da se razmere za vse Palestinke in Palestince zaostrujejo," so zapisali.

Izrael
Novice Izraelska vojska naj bi se umaknila iz bolnišnice Al Šifa

Kot so poudarili, k nujnosti ukrepanja zaradi izraelskega ravnanja v Gazi pozivajo profesorji mednarodnega prava s celega sveta, organizacije za človekove pravice pa opozarjajo na soodgovornost držav, ki vojaško pomagajo Izraelu.

Med drugim so opozorili, da Slovenija ni niti protestirala, ko Izrael ni dovolil vstopa v državo tožilcu Mednarodnega kazenskega sodišča. Prav tako ni uvedla embarga na vojaško trgovanje z Izraelom. "Zato ponavljamo: Slovenija – njeni politični predstavniki z močjo odločanja in ukrepanja – lahko stori in mora narediti več. O neukrepanju in neizpolnjevanju obveznosti bo sodila zgodovina in odločala bodo sodišča," so pristavili.

Shod za Palestino
Novice V Ljubljani shod v podporo Palestini. Organizatorji: "Gaza postaja pokopališče." #foto #video

Med 48 podpisniki so med drugim Mirovni inštitut, Danes je nov dan, Inštitut 8. marec, Slovensko mladinsko gledališče, Protivojna mreža, Društvo Humanitas, Slovenska filantropija, Mladi za podnebno pravičnost, Ambasada Rog in Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete. Številni so podpisali tudi pismo z 11. oktobra, v katerem so vlado pozvali k umiku podpore izraelski politiki.

Nassim Nicholas Taleb
Novice Arabski kristjani, ki podpirajo Palestince: od pornoigralke do slavnega pisatelja
Gaza, bolnišnica Al Šifa
Novice Izrael ni naklonjen predaji Gaze palestinski upravi
izraelski tank, Gaza, vojna
Novice Izraelski tanki vdrli v edino bolnišnico za otroke z rakom v Gazi
Ne spreglejte