Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
13.42

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

Natisni članek

Vojna v Izraelu Izrael Gaza

Nedelja, 12. 11. 2023, 13.42

5 mesecev, 2 tedna

37. DAN VOJNE V IZRAELU

Izrael ni naklonjen predaji Gaze palestinski upravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29
Gaza, bolnišnica Al Šifa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zavrnil načrt, po katerem bi Gazo po koncu vojaških operacij predali v upravljanje palestinski upravi pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa. Izraelski minister za varnost je po navedbah izraelskih medijev šel še korak dlje in pozval k ponovni zasedbi palestinske enklave.

Poudarki dneva:

19.11 Razmere v največji bolnišnici v Gazi vse bolj nevzdržne
16.42 Gazo prek Rafe zapustilo še 800 ljudi
15.42 Finska od Izraela kupuje sistem zračne obrambe
13.35 Izrael nenaklonjen predaji Gaze palestinski upravi
10.59 Izraelski obrambni minister Bejrutu zagrozil z usodo Gaze
8.56 WHO izgubila stik z največjo bolnišnico v Gazi

19.11 Razmere v največji bolnišnici v Gazi vse bolj nevzdržne

Razmere v največji bolnišnici v Gazi so vse bolj nevzdržne. Brez goriva, ki je nujno potrebno za delovanje oblegane bolnišnice, je ogroženo življenje 650 pacientov. Izraelski premier Benjamin Netanjahu vztraja, da lahko ljudje zapustijo bolnišnično poslopje, v pogovoru za CNN pa je dejal, da ne vidi razloga, zakaj ne bi evakuirali pacientov.

Generalni direktor bolnišnice v Gazi Muhamad Zakut je na današnji novinarski konferenci dejal, da so v največji bolnišnici v enklavi, bolnišnici Al Šifa, ogrožena življenja 650 pacientov, vključno s 36 otroci, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Poslopje bolnišnice, ki jo po pričevanjih očividcev oblegajo izraelski tanki, je bila danes znova tarča raketnega napada, v katerem naj bi bil uničen kardiološki oddelek. V Al Šifi je po nekaterih navedbah skupno okoli 10.000 ljudi, ki so se tja zatekli pred spopadi in raketnimi napadi.

Po navedbah tiskovnega predstavnika ministrstva za zdravje v Gazi Al Šifa zaradi neprestanega izraelskega obstreljevanja in smrti zdravstvenih delavcev ne more več skrbeti za paciente.

Poudaril je, da je evakuacija, ki jo je domnevno ponudil Izrael, nemogoča, saj da bodo zaradi pomanjkanja goriva v roku nekaj dni prenehale delovati tudi bolnišnice na jugu Gaze. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pred tem opozoril na poročila s severa Gaze, kjer naj bi streljali na ljudi, ki bežijo iz bolnišnice.

Predsednik izraelske vlade Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo CNN povedal, da so oblikovali ustrezne koridorje za evakuacijo vseh civilistov s severa, kjer izraelska vojska izvaja kopenske operacije.

Ponovil je prepričanje, da je Hamas tisti, ki ustavlja evakuacije. Okoli 100 pacientov je bilo po njegovih besedah iz Al Šife evakuiranih in sam ne vidi razloga, zakaj ne bi mogli evakuirati še preostalih.

Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da ne more potrditi navedb o prvih evakuacijah pacientov. WHO je prav tako sporočila, da nima stika z bolnišnico.

Še pred tem je Netanjahu v intervjuju za ameriško televizijo NBC zatrdil, da so Al Šifi ponudili gorivo, a naj bi ga tam zavrnili. Izraelska vojska še naprej vztraja, da so v tunelih pod bolnišnico skriti pripadniki Hamasa.

Palestinski Rdeči polmesec medtem poroča o nevzdržnih razmerah tudi v bolnišnici Al Kuds, ki da je prav tako tarča izraelskega obstreljevanja. V edini še delujoči bolnišnici v mestu Gaza, bolnišnici Al Ahli, pa so zdravniki prisiljeni operirati ranjence brez anestezije, zmanjkalo pa jim je tudi krvi, poročajo tuje tiskovne agencije.

16.42 Gazo prek Rafe zapustilo še 800 ljudi

Gazo je danes prek mejnega prehoda z Egiptom Rafa zapustilo več kot 800 tujcev in Palestincev z dvojim državljanstvom, je danes sporočil tiskovni predstavnik s palestinske strani prehoda, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Med današnjimi evakuiranimi so državljani 15 različnih držav, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani egiptovski varnostni vir.

Egiptovski Rdeči polmesec je navedel, da so med današnjimi evakuiranimi številni Rusi in Ukrajinci. Ta organizacija je sicer poročala o zgolj 500 prehodih meje.

Odkar so mejni prehod delno odprli pred tednom in pol, je palestinsko enklavo zapustilo okoli 2.700 ljudi.

Prehod Rafa je bil v petek in soboto zaprt za vse prehode. V skladu z dogovorom, mejnega prehoda sicer ne morejo koristiti Palestinci, ki ostajajo ujeti v oblegani enklavi. Edina izjema velja za nekatere ranjence.

Število ubitih v pettedenskih izraelskih napadih na Gazo je medtem preseglo številko 11.100, je danes po navedbah katarske televizije Al Jazeera sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Ranjenih je bilo 28.000 ljudi.

15.42 Finska od Izraela kupuje sistem zračne obrambe

Finska od Izraela kupuje sistem zračne obrambe, je sporočilo izraelsko obrambno ministrstvo. Državi sta dogovor o nakupu 317 milijonov evrov vrednega sistema podpisali danes v prostorih ministrstva v Tel Avivu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sistem zračne obrambe, poimenovan Davidova zanka, ki lahko prestreže balistične in manevrirne izstrelke ter drone, so skupaj z Izraelom razvijale tudi Združene države Amerike, navaja dpa.

Finska se je aprila letos kot 31. članica pridružila zvezi Nato. Maja lani se je zaradi ruske agresije na Ukrajino odločila, da se odpove svoji nevtralnosti in zaprosi za članstvo v vojaškem zavezništvu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se bo potreba po izraelski vojaški opremi v Evropi, zaradi še trajajoče vojne v Ukrajini, še povečala.

13.35 Izrael nenaklonjen predaji Gaze palestinski upravi

Benjamin Netanjahu je v odgovoru na vprašanje o bodočem statusu Gaze zavrnil predlog, ki ga je med drugim javno podprl ameriški državni sekretar Antony Blinken, da bi vodenje enklave zaupali palestinski upravi, ki ima delni nadzor nad zasedenim Zahodnim bregom.

To idejo je pogojno podprl tudi Mahmud Abas. Palestinska uprava v Gazi sicer ni prisotna že 16 let, potem ko so tam na zadnjih palestinskih volitvah leta 2006 izgubili proti Hamasu, čemur je sledila bitka za Gazo, ko je enklava dokončno prešla pod nadzor islamistov.

Netanjahu je svoje stališče upravičil s tem, da Gazo ne sme voditi oblast, ki več kot 30 dni po "masakru" Hamasa na izraelskem ozemlju tega ni obsodila. V vsakem primeru pa bo Gaza ostala pod varnostnim nadzorom izraelskih oboroženih sil, je ponovil predsednik skrajno desne izraelske vlade.

Še korak dlje je šel eden bolj radikalnih ministrov Netanjahujeve vlade, minister za varnost Itamar Ben-Gvir, ki je prepričan, da bo treba Gazo znova okupirati. "Ko ste prisotni na terenu, imate obveščevalne podatke in nadzor; ste gospodar," je dodal, navaja katarska televizija Al Jazeera.

10.59 Izraelski obrambni minister Bejrutu zagrozil z usodo Gaze

Izraelski obrambni minister Joav Galant je libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah v soboto opozoril, da se "igra z ognjem", ko obstreljuje severni Izrael. Prebivalcem Libanona je sporočil, da bi lahko bila, če voditelj Hezbolaha Hasan Nasralah stori napako, "usoda Bejruta enaka usodi Gaze", ki jo izraelske sile napadajo zadnjih pet tednov.

8.56 WHO izgubila stik z največjo bolnišnico v Gazi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ponoči izgubila stik z bolnišnico Al Šifa, največjim zdravstvenim kompleksom v Gazi. V luči "grozljivih poročil o ponavljajočih se napadih na bolnišnico" WHO domneva, da njeni kontakti bežijo z območja, ki ga oblegajo izraelske sile. WHO je še enkrat pozvala k prekinitvi ognja.

Bolnišnica Al Šifa | Foto: Reuters Bolnišnica Al Šifa Foto: Reuters

Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril na poročila s severa Gaze, kjer naj bi streljali na ljudi, ki bežijo iz bolnišnice.

Po zadnjih informacijah je bolnišnica Al Šifa obkrožena z izraelskimi tanki, več bolnišničnih oddelkov pa je bilo tarča napadov.

Namestnik ministra za zdravje v Gazi Jusef Abu Riš je dejal, da so izraelske sile danes z raketnim napadom povsem uničile dvonadstropno stavbo, kjer se nahaja kardiološki oddelek bolnišnice. Napad na bolnišnično poslopje je potrdilo tudi več očividcev.

"WHO ponovno poziva k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja v Gazi, saj bomo le tako lahko rešili življenja in zmanjšali grozljivo raven trpljenja," je na omrežju X zapisal Tedros.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je danes v pogovoru za ameriško televizijo CNN sporočil, da so v pogovorih z vodstvom bolnišnice o evakuaciji bolnikov. Direktor bolnišnice Mohamed Abu Salmija je pred tem za katarsko hišo Al Jazeera zanikal, da bi takšno ponudbo dobil.

Izraelske sile trdijo, da se pripadniki palestinskega oboroženega gibanja Hamas skrivajo v tunelih pod bolnišnico. Kot navaja britanski BBC, pa izraelska vojska zanika očitke, da napadajo zdravstvene ustanove.

Izrael je ob 9. uri po lokalnem času odprl koridorje za evakuacijo civilistov s severa na jug Gaze. Koridorji bodo predvidoma odprti do 16. ure, izraelska vojska pa naj bi v tem času omogočila tudi neposredno evakuacijo iz bolnišnice Al Šifa.

Bolnišnica Al Šifa je že v soboto sporočila, da so zaradi pomanjkanja goriva ustavili vse dejavnosti. Direktor je povedal, da sta zaradi nedelujočih inkubatorjev do zdaj umrla dva nedonošenčka.

Izrael od napada Hamasa 7. oktobra blokira dobavo goriva v Gazo. Stanje je zaradi tega kritično tudi v več drugih bolnišnicah na severu Gaze, kjer potekajo intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in Hamasom, še poroča Al Jazeera.

Gaza
Novice Vodja Hezbolaha obljubil ohranitev fronte z Izraelom
Ne spreglejte