Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 11. 2023,
13.46

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,48

Natisni članek

Natisni članek

WHO Izrael Gaza

Sobota, 11. 11. 2023, 13.46

10 mesecev, 1 teden

36. DAN VOJNE V IZRAELU

Vodja Hezbolaha obljubil ohranitev fronte z Izraelom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,48
Gaza | Generalni direktor bolnišnic v Gazi Mohamad Zakut je v izjavi za medije poudaril, da vrata bolnišnic ostajajo odprta, vendar bolnikom ne morejo nuditi zdravstvene pomoči.  Povedal je tudi da enota za intenzivno nego otrok, v kateri je 39 novorojenčkov, ne deluje več. Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je pred tem sporočilo, da je zaradi popolnega izpada električne energije v bolnišnici umrl nedonošenček, ki je bil v oskrbi na neonatalnem oddelku. | Foto Reuters

Generalni direktor bolnišnic v Gazi Mohamad Zakut je v izjavi za medije poudaril, da vrata bolnišnic ostajajo odprta, vendar bolnikom ne morejo nuditi zdravstvene pomoči. Povedal je tudi da enota za intenzivno nego otrok, v kateri je 39 novorojenčkov, ne deluje več. Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je pred tem sporočilo, da je zaradi popolnega izpada električne energije v bolnišnici umrl nedonošenček, ki je bil v oskrbi na neonatalnem oddelku.

Foto: Reuters

Vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasralah je danes pozval udeležence muslimansko-arabskega vrha v Rijadu, naj poskrbijo za ukinitev blokade območja Gaze. V govoru v Bejrutu je tudi razkril, da je gibanje proti Izraelu uporabilo nove vrste orožja ter obljubil, da bo ohranil južno fronto z Izraelom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poudarki dneva:

19.28 Vodja Hezbolaha pozval k ukinitvi blokade Gaze in obljubil ohranitev fronte z Izraelom
16.02 Na islamsko-arabskem vrhu v Rijadu pozivi k prekinitvi ognja v Gazi
15.08 Največja bolnišnica v Gazi ostala brez goriva

13.03 Izrael ponovno uvedel štiriurni rok za evakuacijo civilistov s severa na jug Gaze
8.23 WHO v VS ZN opozorila na katastrofalne razmere v Gazi
9.41 Izrael pod pritiskom, naj zaščiti civiliste v Gazi, izraelske sile obkolile bolnišnico

19.28 Vodja Hezbolaha pozval k ukinitvi blokade Gaze in obljubil ohranitev fronte z Izraelom

Vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasralah je danes pozval udeležence muslimansko-arabskega vrha v Rijadu, naj poskrbijo za ukinitev blokade območja Gaze. V govoru v Bejrutu je tudi razkril, da je gibanje proti Izraelu uporabilo nove vrste orožja ter obljubil, da bo ohranil južno fronto z Izraelom, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je bil prvi govor vodje Hezbolaha po začetku vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra. V prvem govoru je opozoril na možnost, da bi boji med Izraelom in Hamasom na libanonski fronti prerasli v pravo vojno.

Voditelje, ki so se zbrali na skupnem vrhu Arabske lige in Organizacije islamske konference (OIC) v Rijadu, je Nasralah danes pozval, naj poskrbijo za ukinitev blokade območja Gaze.

Kot je poudaril na žalni slovesnosti za žrtve v Gazi, Palestinci ne pozivajo arabskega in muslimanskega sveta, naj jim pošlje orožje, temveč želijo le, da jih enotno podpre in zahteva končanje agresije nad njimi. "Mar 57 arabskih in muslimanskih držav ne more odpreti mejnega prehoda Rafa," je vprašal.

Izrael ima poleg fronte s Hamasom v Gazi od 8. oktobra odprto tudi fronto s Hezbolahom na meji z Libanonom, v kateri je bilo po poročanju tiskovne agencije Reuters doslej ubitih 70 pripadnikov šiitskega gibanja ter tudi nekaj civilistov.

Nasralah je danes sporočil, da sta se število in obseg operacij Hezbolaha v zadnjem času povečala, gibanje pa je proti Izraelu uporabilo nove vrste orožja, tudi drone. "Ta fronta bo ostala aktivna," je še obljubil.

16.02 Na islamsko-arabskem vrhu v Rijadu pozivi k prekinitvi ognja v Gazi

Voditelji Arabske lige in Organizacije islamskega sodelovanja (OIC) so danes v Rijadu obsodili izraelske napade na Gazo. Zahtevali so takojšnjo prekinitev vojaških operacij in neoviran dostop humanitarne pomoči v enklavo. Iranski predsednik Ebrahim Raisi pa je muslimanske države pozval, naj izraelsko vojsko označijo za teroristično organizacijo.

Raisi, ki je sicer na svojem prvem obisku v Savdski Arabiji, odkar sta državi marca normalizirali odnose, je na skupnem islamsko-arabskem vrhu poudaril, da bi morale muslimanske države izraelsko vojsko označiti za teroristično organizacijo.

Ob tem je pozval k "prekinitvi kakršnih koli političnih ali gospodarskih odnosov s sionističnim režimom, zlasti na področju energetike", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je izrazil prepričanje, da je stabilnost v regiji mogoče doseči le s končanjem izraelske okupacije in dodal, da so izraelske oblasti odgovorne za zločine nad palestinskim ljudstvom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da ima Washington največji vpliv na Izrael in posledično nosi odgovornost za odsotnost politične rešitve trajajočega konflikta. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je Zahod, ki vedno zagovarja človekove pravice, obtožil, da molči pred zločini nad Palestinci.

"Naša prva prednostna naloga je zagotoviti prekinitev ognja in neprekinjeno dostavo humanitarne pomoči v Gazo," je nadaljeval in pozval k mednarodni preiskavi izraelskega bombardiranja Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je ponovil svoje nasprotovanje množičnemu prisilnemu preseljevanju Palestincev. "Mednarodna skupnost mora izpolniti svojo odgovornost in zagotoviti varnost nedolžnih palestinskih civilistov," je dodal.

Tudi katarski emir Tamim bin Hamad al Thani je pozval k trajni prekinitvi ognja in se zavzel, da bo njegova država nadaljevala pogajanja za izpustitev izraelskih talcev, ki jih je skrajno palestinsko gibanje Hamas zajelo 7. oktobra, poroča britanski BBC.

Arabska liga in OIC bi se sprva morale sestati ločeno, a so arabski diplomati za AFP povedali, da so se za skupno srečanje odločili po tem, ko delegacije Arabske lige niso uspele doseči dogovora o končni izjavi.

Nekatere države, med njimi Alžirija in Libanon, so namreč predlagale, da se na dogajanje v Gazi odzovejo z grožnjo, da bodo prekinile diplomatske in gospodarske vezi z Izraelom in njegovimi zavezniki, vključno z dobavo nafte. Vendar so najmanj tri države, med njimi Združeni arabski emirati in Bahrajn, predlog zavrnile.

15.08 Največja bolnišnica v Gazi ostala brez goriva

V bolnišnici Al Šifa, največji bolnišnici v Gazi, so danes ustavili vse dejavnosti, saj je zmanjkalo zalog goriva za električne generatorje. V okolici bolnišnice sicer potekajo intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Generalni direktor bolnišnic v Gazi Mohamad Zakut je v izjavi za medije poudaril, da vrata bolnišnic ostajajo odprta, vendar bolnikom ne morejo nuditi zdravstvene pomoči.

Povedal je tudi da enota za intenzivno nego otrok, v kateri je 39 novorojenčkov, ne deluje več. Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je pred tem sporočilo, da je zaradi popolnega izpada električne energije v bolnišnici umrl nedonošenček, ki je bil v oskrbi na neonatalnem oddelku.

"Mednarodno skupnost pozivamo, naj ustavi te vojne zločine. Razmere so zelo kritične," je še dejal in opozoril, da bodo bolniki na intenzivni negi umrli, če ne bo nihče ničesar storil.

Tudi direktor bolnišnice Al Šifa Mohamad Abu Salmija je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil, da je delovanje bolnišnice ustavljeno. Po njegovih besedah je bila bolnišnica tarča izraelskega napada, po katerem je v kompleksu izbruhnil požar.

Izraelska vojska je za napad obtožila Hamas in dejala, da je bolnišnico pomotoma zadela raketa Hamasovih borcev, ki so sicer ciljali izraelske vojake.

Humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je pred tem danes sporočila, da je zelo zaskrbljena za varnost bolnikov in zdravstvenega osebja v bolnišnici Al Šifa. Kot so zapisali, so se napadi na bolnišnico preteklo noč okrepili, danes pa je organizacija izgubila stik s tamkajšnjimi zdravniki. Direktor bolnišnice je za BBC povedal, da je v bolnišničnem kompleksu okoli 15 tisoč ljudi.

13.03 Izrael ponovno uvedel štiriurni rok za evakuacijo civilistov s severa na jug Gaze

Izraelska vojska je danes uvedla štiriurno taktično prekinitev spopadov na severu Gaze in prebivalce znova pozvala k evakuaciji na jug enklave.

Po navedbah Izraela so bile vojaške dejavnosti zaradi humanitarnih namenov danes med 9. in 13. uro po srednjeevropskem času ustavljene. "Zaradi vaše varnosti vas prosimo, da se pridružite več sto tisoč prebivalcem, ki so se v zadnjih dneh preselili na jug," je v arabščini na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Dodal je, da lahko ljudje za evakuacijo na jug enklave uporabijo cesto ob Sredozemskem morju in cesto, ki poteka po središču ozemlja. Vojska pa je prebivalce prav tako pozvala, naj se obrnejo nanjo, če jim bodo pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas skušali preprečiti evakuacijo.

Predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je že v četrtek sporočil, da se je Izrael strinjal, da bo vsak dan izvajal štiriurne prekinitve svojih vojaških operacij na območju severnega dela Gaze. Obvestila o "premorih" naj bi bila vsakič objavljena tri ure pred njihovim začetkom.

Izraelska vojska je medtem danes sporočila, da je v nočnem obstreljevanju zadela več predorov in pripadnikov Hamasa, mornarica pa naj bi napadla tudi skladišča orožja skrajnega gibanja. Od začetka svoje kopenske ofenzive naj bi Izrael prevzel nadzor nad 11 vojaškimi postojankami Hamasa na območju Gaze.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

9.41 Izrael pod pritiskom, naj zaščiti civiliste v Gazi, izraelske sile obkolile bolnišnico

Izrael se spopada z vse glasnejšimi pozivi k zaščiti civilistov v Gazi, medtem ko so izraelske sile obkolile bolnišnico Al Šifa, eno najpomembnejših na območju.  V okolici te največje bolnišnice v Gazi so ponoči potekali intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in borci palestinskega skrajnega gibanja Hamas. Oblasti v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, in direktor bolnišnice Al Šifa so sporočili, da je bilo v napadu na to ključno zdravstveno ustanovo v petek ubitih 13 ljudi, odgovornost za to pa pripisali Izraelu.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi je mednarodno skupnost in arabske države pozval, naj takoj posredujejo in ustavijo napade na bolnišnice v Gazi. Po poročanju britanskega BBC so na frontni črti trenutno najmanj štiri pomembne bolnišnice na območju Gaze.

Humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je danes sporočila, da je zelo zaskrbljena za varnost bolnikov in zdravstvenega osebja v bolnišnici Al Šifa. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so se napadi na bolnišnico preteklo noč okrepili, danes pa je organizacija izgubila stik s tamkajšnjimi zdravniki. Kot je za BBC povedal direktor bolnišnice, je v bolnišničnem kompleksu trenutno okoli 15 tisoč ljudi.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

Palestinsko združenje Rdečega polmeseca pa je opozorilo, da bo bolnišnico Al Kuds morda treba zapreti zaradi pomanjkanja goriva za električne generatorje in medicinskih pripomočkov. Po navedbah humanitarne organizacije je ogroženih 500 bolnikov.

Izrael zanika, da bi napadal bolnišnice, ter Hamasu očita, da zdravstvene ustanove uporablja kot poveljniške centre in skrivališča, kar palestinska militantna skupina zanika. Je pa tiskovni predstavnik izraelske vojske Richard Heht dejal, da bi vojaki ubili pripadnike Hamasa, ki bi streljali iz bolnišnic.

Izraelske napade na civiliste v Gazi je obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot je poudaril v intervjuju za BBC, Izrael nima razloga niti legitimnosti za napade na otroke, ženske in civiliste, zato je tamkajšnje oblasti pozval, naj ustavijo napade. Obenem je sicer poudaril, da ima Izrael pravico do samoobrambe po napadih Hamasa, ki so se zgodili prejšnji mesec.

Borci Hamasa so 7. oktobra vdrli na ozemlje Izraela, pri čemer so po najnovejših izraelskih podatkih ubili 1.200 ljudi, 239 pa so jih vzeli za talce. Izrael je sprva navajal, da je v Hamasovih napadih umrlo 1.400 ljudi, v petek pa so število smrtnih žrtev znižali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je izrazil zaskrbljenost zaradi velikega števila civilnih žrtev na območju Gaze. "Veliko preveč Palestincev je bilo ubitih," je dejal v petek ob obisku v New Delhiju. Ob tem je ponovil podporo ZDA Izraelu in pozdravil napredek, potem ko se je država uradno strinjala s štiriurnimi prekinitvami ofenzive v delih Gaze.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

8.23 WHO v VS ZN opozorila na katastrofalne razmere v Gazi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je razmere na območju Gaze označila za katastrofalne. "V povprečju v Gazi vsakih deset minut umre otrok," je v petek v Varnostnem svetu ZN povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, "nikjer ni varno in nihče ni varen." Dejal je še, da polovica od 36 bolnišnic na območju Gaze ne deluje več.

"Razmere na terenu je nemogoče opisati: bolnišnični hodniki so polni ranjencev, bolnikov in umirajočih, mrtvašnice so prepolne, operacije brez anestezije, več deset tisoč ljudi se zateka v bolnišnice," je dejal. Pojasnil je še, da je bilo v zadnjem mesecu več kot 250 napadov na bolnišnice na območju Gaze in več kot 25 v Izraelu.

Ob tem je Tedros pozval k zagotovitvi oskrbe z zdravili, medicinsko opremo in gorivom za bolnišnične generatorje. Zavzel se je tudi za večjo dobavo humanitarne pomoči, ki v Gazo prihaja prek mejnega prehoda Rafa z Egiptom, ter ponovil večkratne pozive predstavnikov ZN k prekinitvi ognja na območju.

Od napadov palestinskega skrajnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra Izrael dovoli le omejeno dostavo pomoči na območje Gaze. Omejena je tudi dobava hrane, vode in goriva.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja palestinskega Rdečega polmeseca Marvan Džilani je prek videopovezave na srečanju VS ZN povedal, da bi pomanjkanje goriva na območju Gaze zaradi izraelske blokade lahko terjalo še veliko življenj. "Trenutno je zelo realna nevarnost, da bomo izgubili vse bolnike v enotah intenzivne nege in otroke v inkubatorjih," je opozoril.

Varnostnemu svetu se še ni uspelo dogovoriti o skupnem stališču glede vojne v Gazi, med drugim zaradi veta ZDA, Kitajske in Rusije. Trenutno v zakulisju potekajo pogajanja o novem osnutku vseh desetih nestalnih članic VS ZN.

Generalni direktor WHO je v VS ZN pozval tudi k reformi tega organa svetovne organizacije. "Že dolgo sem prepričan, da varnostni svet ne izpolnjuje več vloge, zaradi katere je bil ustanovljen, ohranjanja miru in varnosti v svetu," je poudaril Tedros.

izraelski tank, Gaza, vojna
Novice Izraelski tanki vdrli v edino bolnišnico za otroke z rakom v Gazi
Ne spreglejte