Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
12.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

79

Natisni članek

Jernej Pikalo šolstvo šolski sistem otroci starši

Četrtek, 24. 1. 2019, 12.40

5 let, 2 meseca

Staršem je prekipelo, zahtevajo spremembo šolskega sistema #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

79

Otroci v šolah so preobremenjeni, pravijo starši, ki na to opozarjajo čedalje pogosteje. Pridružujejo se jim tudi ravnatelji in drugi šolski delavci, a do danes se, razen razširjanja vsebin in vedno težjih šolskih torb, ni še nič spremenilo. Zadevo so v svoje roke vzeli starši, ki povezani v Društvo svet staršev od ministrstva želijo spremembo šolskega sistema. V peticiji, ki jo bodo staršem ponudili v podpis v naslednjih dneh, so navedli 13 točk, v katerih bi se po njihovem mnenju šolski sistem moral spremeniti.

Peticijo s 13 predlogi za spremembo šolskega sistema so poslali tudi ministru za šolstvo Jerneju Pikalu. Med predlogi so tako tisti, ki so neposredno povezani s preobremenjenostjo otrok, kot tudi tisti, ki predvidevajo nagrajevanje dobrih učiteljev, ukinitev mature in uvedbo sprejemnih izpitov, in drugi.

Ali so otroci v šoli preobremenjeni?

  • Da.
    86,48 %
    5921 glasov
  • Ne.
    12,74 %
    872 glasov
  • Ne vem/Me ne zanima.
    0,79 %
    54 glasov
Oddanih 6847 glasov

Pred tem je minister Pikalo že napovedal preučitev razmer. "K sodelovanju bomo povabili vse - tiste, ki se s temo ukvarjajo na akademski ravni, predvsem pa praktike, torej učitelje, starše, ne nazadnje mislim, da bomo nekaj pogovorov opravili tudi z otroki, zato da bomo imeli res jasno sliko o tem, kako oni čutijo in kako oni vidijo šolo in šolski sistem," je za nacionalno televizijo napovedal Pikalo.

Otrok, šola, torba
Novice Juhant: Šola ni tista, ki otrokom vzame otroštvo, starši jim ga

"Povabilo na pogovor še čakamo"

Peticijo s 13 točkami je Društvo svet staršev na ministrstvo poslalo 10. januarja. "Bila je oblikovana v smislu problematike, predlogov, rešitev in možnega dialoga. Poziv z ministrstva na sestanek še čakamo. Zahtev še nismo poslali, ta dokument še nastaja," je dejala predsednica društva Nataša Šram.

Predlogi, navedeni in širše obrazloženi v peticiji, so naslednji:

  1. Zmanjšanje obsega snovi
  2. Zmanjšanje obsega domačih nalog
  3. Ukinitev nacionalnega preverjanja znanja (NPZ)
  4. Zmanjšanje številčnega ocenjevanja oziroma zamenjava tega z opisnim ocenjevanjem oziroma ocenjevanjem napredka - formativno ocenjevanje
  5. Sprejemni izpiti za srednjo šolo in gimnazijo
  6. Več gibanja in več športa
  7. Medgeneracijsko in medpredmetno povezovanje
  8. Spodbujanje iskanja, vrednotenja in povezovanja informacij
  9. Ukinitev mature in uvedba sprejemnih izpitov na fakultete
  10. Redna izobraževanja učiteljev, spodbujanje novosti, nagrade za iznajdljive učitelje
  11. Ničelna toleranca do psihičnega in fizičnega nasilja
  12. Enakovredna obravnava otrok s posebnimi potrebami
  13. Zmanjšanje števila otrok v razredih ali povečanje števila pomočnikov v razredu in preoblikovanje prvega razreda

Kako sta dijakinji odgovorili na vprašanje, ali je matura težka? Video: Planet TV

"Tudi če bodo spremenili le eno točko od teh 13, ne bomo odnehali. Naredili bomo kljukico in se borili naprej. Po šoli želimo imeti čas za aktivnosti z otroki, želimo ven, ne pa delati tega, kar bi morali že v šoli," pravi Nataša Šram, predsednica Društva svet staršev. | Foto: Društvo Svet staršev "Tudi če bodo spremenili le eno točko od teh 13, ne bomo odnehali. Naredili bomo kljukico in se borili naprej. Po šoli želimo imeti čas za aktivnosti z otroki, želimo ven, ne pa delati tega, kar bi morali že v šoli," pravi Nataša Šram, predsednica Društva svet staršev. Foto: Društvo Svet staršev "Tudi če bodo odobrili le eno točko, bomo vztrajali naprej"

"Veliko se govori o problematiki našega šolstva, mediji objavljajo dobre primere praks iz Finske in drugod, nič pa se ne naredi," pravi Nataša Šram, ki je prav zato novembra kontaktirala avtorja zapisa Posodobimo šolstvo v Sloveniji, ki se je začel deliti na družbenih omrežjih. Ta objava je namreč vabila starše, ki se strinjajo s tem, da so spremembe potrebne, naj v komentar to tudi zapišejo.

Ker je bil odziv tako velik, Šramova namreč pove, da je bilo komentarjev pod objavo okoli 7.100, po prikazu statistike pa naj bi bilo z delitvami, všečki in podobno okoli 64 tisoč odzivov, so se skupaj odločili, da bodo sestavili peticijo in se začeli aktivno zavzemati za spremembe. Šramova meni, da je nujen dialog, ki ga v kratkem pričakujejo z ministrstvom, a peticijo bodo vseeno dali v javnost, saj si želijo odziva staršev.

"Ko bo razprava na to temo prišla v državni zbor, bomo nanjo povabili tudi starše, saj menim, da je pomembno, da pridejo, da se sliši njihove glasove. Pozneje pa pričakujemo, da bomo morali biti ves čas aktivni v tej smeri, da se, ne glede na rezultat, ki ga bomo dosegli s peticijo, poziva k spremembam. Če bodo odobrili le eno stvar od teh 13 točk, bomo tu naredili kljukico in se za spremembe zavzemali naprej. Ni dovolj le neka malenkost, celote se je treba dotakniti, tudi točke v peticiji so povezane druga z drugo," pravi Šramova.

"Kot predsednica društva ves čas spremljam problematiko staršev. Ne želim, da bi to, kar doživljajo drugi otroci in z njimi njihovi starši, doživljal tudi moj otrok. Nisem pripravljena na tako obsežne domače naloge in dodatno domače delo več ur na dan. To ni smisel njegovega otroštva in mojega starševstva, imam druge načrte, z otrokom želim ven, na sneg, srce se mi trga, če nismo zunaj," pravi Šramova, ki se med drugim opira tudi na primerjavo vseh šolskih sistemov v Evropi.

Učitelj: "Ne dovolimo jim, da bi bili otroci"

Sistema ne dohajajo niti učitelji. Ker je med urami premalo časa za predelavo celotne snovi obsežnega učnega načrta, to otrokom le razložijo, utrjevanje pa enostavno predvidijo z obilico domačih nalog. Učitelj, ki z otroki dela že vrsto let, a se z imenom ni želel izpostaviti, je dejal, da otroke verjetno najbolj obremenjuje to, da jim sistem, vsi v njem zaposleni, pa tudi starši ne dovolijo, da bi bili otroci.

"Ne dovolimo jim, da bi se popoldne igrali. Morda pa tudi ni ravno smiselno, da že takoj obvladajo violino in več ur na dan vadijo. Bolje bi bilo, da ne bi bilo te vsiljene ambicioznosti," je dejal in dodal, da ga včasih zaboli srce, ker se z učenci ne more dogovoriti za kakšno aktivnost po šoli, ker je njihov urnik, pa tudi njegov, včasih tako poln.

otroci šola
Novice Juhant: Starši, razjahajte svoje otroke #video

Meni, da so v učnem načrtu tudi vsebine, ki bi jih lahko izpustili. "Vsi vemo, da so v učnem načrtu stvari, ki jih lahko izpustijo, pa ne zato, ker ni smiselno, da bi jih vedeli, a morda še ni čas, da jih izvejo," je dejal sogovornik, ki v šolstvu dela že več let, v svojem delu pa se trudi, da včasih zaobide kurikulum, ki v zadnjih letih otrokom nalaga vse več obveznosti. Starši opozarjajo, da se morajo za to, da otroci svoje obveznosti sploh opravijo, nemalokrat z njimi tudi učiti, veliko pa pove tudi to, da že osnovnošolci iščejo psihološko in zdravniško pomoč zaradi preobremenjenosti.

Šola učenje šolar
Novice ''Rezultatov od otrok ne pričakuje šola, ampak starši'' #video
Novice "Starši, ki med počitnicami silijo otroke k šolskemu delu, bi morali biti denarno kaznovani"

 

 

Ne spreglejte