Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2018,
10.21

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Natisni članek

proračun upokojenci Karl Erjavec Alenka Bratušek

Četrtek, 22. 11. 2018, 10.21

5 let, 5 mesecev

Bratuškova klonila pod pritiskom Šarca

Koliko letnega dodatka bodo dobili upokojenci #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

36

Vlada je potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, s katero se bodo sredstva za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišala za 18 milijonov evrov, izplačan pa bo v petih razredih. Potrdila ga je soglasno, čeprav so v SAB še pred začetkom seje zahtevali izplačilo v dveh višinah, kar bi zahtevalo več denarja.

 

Koliko letnega dodatka bodo dobili upokojenci

pokojnina letni dodatek
do 470 evrov 437 evrov
od 470 do 570 evrov 297 evrov
od 570 do 670 evrov 237 evrov
od 670 do 810 evrov 187 evrov
  več kot 810 evrov  127 evrov

Za primerjavo: koliko je znašal letni dodatek za leto 2018

pokojnina letni dodatek

do 450,00 EUR

410,00 EUR

od 450,01 EUR do 550,00 EUR

270,00 EUR

od 550,01 EUR do 650,00 EUR

210,00 EUR

od 650,01 EUR do 780,00 EUR

160,00 EUR

nad 780,00 EUR

100,00 EUR

 

Šarec Bratuškovi postavil ultimat

Napoved SAB, da predloga novele zakona ne bo podprla, ker je za upokojence namenjeno premalo denarja, je sprva prinesla resne težave v koaliciji. Premier Marjan Šarec naj bi po neuradnih informacijah stranki dal vedeti, naj zakon podpre, drugače pa razmisli o položaju v vladi. Koalicijski partnerji tega sicer niso neposredno povedali, so pa dali vedeti, da je razprava na srečanju koalicije pred sejo vlade šla v to smer. Na seji je vlada nato potrdila novelo zakona, pod pritiskom pa so klonili tudi Alenka Bratušek in njeni ministri.

"Vse stranke, ki smo v vladi, moramo stremeti k temu, da bodo vsi državljanke in državljani živeli človeka dostojno življenje. Zato ne pristajam na oznake, da se za upokojence zavzema samo ena stranka," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Šarec.

Alenka Bratušek
Novice Bratuškova grozi, da ne bo podprla proračuna

Šarec: Denarja ni na pretek

Vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Gre za tehnični dokument, ki omogoča izvrševanje proračuna, vlado pa čaka še priprava predloga rebalansa proračuna za leto 2019. "Tega bomo obravnavali prihodnje leto, a pogovori se bodo začeli že zdaj," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Marjan Šarec.

Ob tem je opozoril, da denarja ni na pretek. "Moje osebno mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje, a ministrstva se bodo morala potruditi in pripraviti tudi določene strukturne ukrepe," je dejal.

Karel Erjavec. Alenka Bratušek.
Novice Šef upokojencev ne ve, komu naj verjame: Bratuškovi ali Erjavcu

Še zjutraj so vztrajali, da predloga ne bodo podprli

Sredstva za upokojence so bila sporna točka zakonskega besedila vse do začetka današnje seje vlade, natančneje letni dodatek za upokojence. Šarec je povedal, da so potrdili predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, po katerem se obseg sredstev za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišujejo za 18 milijonov evrov, na 140 milijonov evrov.

Ta predlog so potrdili soglasno, torej so ga potrdili tudi ministri iz vrst SAB, kjer so še danes zjutraj vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo. Ta predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, kar bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov." V vsakem primeru izboljšujemo status upokojencev," je zaplet komentiral Šarec.

Alenka Bratušek
Novice Drugi tir: Cerar in Erjavec obžalujeta umik Madžarske, Bratuškova verjame, da bo projekt cenejši

Zaradi dogovora z občinami o zvišanju povprečnine je vlada v predlogu novele zakona predvidela dodatnih 32,5 milijona evrov. "Dogovor z občinami je pomemben. Dokazali smo, da so vlada in občine partnerji," je dejal Šarec.

Poraba se bo znižala za okoli 80 milijonov evrov

Da bi zaradi novih obveznosti uravnotežili prihodke in odhodke, se bo z novelo zakona o izvrševanju proračuna proračunska poraba prihodnje leto zmanjšala za približno 80 milijonov evrov. Vlada namerava prihraniti 16 milijonov evrov s tem, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bodo usklajevali, 60 milijonov evrov pa bi v proračunu prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.

Ne spreglejte