SiolNET. Novice Slovenija
1,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Drugi tir: Cerar in Erjavec obžalujeta umik Madžarske, Bratuškova verjame, da bo projekt cenejši

1,79

termometer

Alenka Bratušek | Bratuškova je ponovila, da je Slovenija sposobna drugi tir zgraditi sama, in to ne morebiti na račun nižjih pokojnin ali plač. "Kajti denar za drugi tir je zagotovljen v drugi bilanci, ne v isti, kot je denar za plače in pokojnine," je povedala in menila, da bi lahko ta strošek zamenjali tudi za kupnino od prodaje NLB. | Foto: STA
Bratuškova je ponovila, da je Slovenija sposobna drugi tir zgraditi sama, in to ne morebiti na račun nižjih pokojnin ali plač. "Kajti denar za drugi tir je zagotovljen v drugi bilanci, ne v isti, kot je denar za plače in pokojnine," je povedala in menila, da bi lahko ta strošek zamenjali tudi za kupnino od prodaje NLB. Foto: STA

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je prepričana, da se je Madžarska za sodelovanje pri gradnji drugega tira Divača–Koper pogovarjala zato, ker jo zanima slovensko morje. V tujih rokah ne bo končal niti centimeter Luke Koper, je poudarila ob robu seje državnega zbora in dodala: "Če je to razlog, da jih ne bo, jih pač ne bo."

Da načrt, da bi Madžarska sodelovala pri gradnji drugega železniškega tira Divača–Koper in pri razvoju koprskega pristanišča, ne bo uresničen, je v petek v Budimpešti povedal predsednik madžarske vlade Viktor Orban.

Za koliko naj bi bil projekt cenejši, Bratuškova še ne ve

Bratuškova, ki je že v soboto ob prihodu na srečanje koalicijskih partnerjev v Ljubljani povedala, da je nameravala vladi predlagati, naj Slovenija drugi tir zgradi sama, a je pred tem še čakala na nekatere izračune, je danes povedala, da že kakšen mesec ve, da bi bil projekt brez sodelovanja Madžarske cenejši. "Za koliko, še ne vem," je dejala.

Miro Cerar Nato Posel danes Cerar jamra: Izgubili smo eno leto, zdaj pa še 200 milijonov

Zakon v veljavi od julija lani

Čeprav je bil zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, ki omogoča gradnjo drugega tira in črpanje že pridobljenih nepovratnih evropskih sredstev, sprejet že pred časom, je po njenih besedah obstajala še vrsta odprtih zadev.

"Investicijski program še ni bil pripravljen, da bi ga vlada lahko obravnavala," je povedala Bratuškova. Po dveh neuspelih referendumih je sicer zakon v veljavi od julija lani.

vlada Marjana Šarca Novice Vlada investitorstvo projekta drugi tir prenesla na 2TDK

"Madžare zanima okno v svet"

Po načrtih prejšnje vlade naj bi Madžarska pri nekaj manj kot milijardo evro vrednem projektu sodelovala z 200 milijoni evrov. A Bratuškova, ki se je s projektom drugega tira začela ukvarjati takoj, ko je zasedla položaj, je ugotovila, da bi bil projekt za Slovenijo cenejši, če bi se ga lotila sama. "Madžarski so bili namreč obljubljeni določeni donosi, obljubljeno ji je bilo tudi 50 tisoč kvadratnih metrov zemljišča za dolgoročen najem," je pojasnila.

"Sama vladi ne bi nikoli predlagala, naj podpre sodelovanje z Madžarsko pod pogoji, ki jih zahteva," je bila ostra. Ob tem pa jo skrbi, da bi Madžarska sodelovanje pri projektu pogojevala s kakšno zahtevo, za katero sploh še ne vemo. "Madžarsko bolj kot projekt Divača–Koper zanima slovensko morje, okno v svet," je dejala.

Orban je namreč po njenih besedah rekel, da v Luki Trst dobi večji, mogoče celo večinski delež. "Že na zaslišanju za ministrico sem povedala, da tega filma, dokler bom jaz ministrica, ne bo in da niti centimeter Luke Koper ne bo končal v tujih rokah," je poudarila. "Če je to razlog, da jih ne bo, jih pač ne bo," je dodala.

Alenka Bratušek Posel danes Nov zaplet pri drugem tiru: kaj so zakuhali Alenki Bratušek

Cerar: To je velik poraz Slovenije

Zunanji minister Miro Cerar je medtem v Bruslju opozoril, da je Slovenija z odstopom Madžarske od projekta drugi tir zapravila enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov. "Zame je to zelo velik poraz Slovenije," je menil Cerar. Madžari so po njegovih besedah tri leta ponujali roko, a smo se jim z nedoraslimi in nezrelimi ravnanji odrekli.

Opozoril je na referendum, ki je zadevo zavlekel za eno leto. "Veste, kaj pomeni eno leto? Medtem ko Avstrija gradi svojo železnico proti Italiji, medtem ko vse države v regiji gradijo svojo železniško infrastrukturo, smo mi eno leto stali in se prepirali," je bil oster Cerar. Obžaloval je tudi "popolnoma neprimerne, politično nezrele izjave o tem, kako bomo mi zdaj diktirali Madžarom, pod kakšnimi pogoji bodo sodelovali z nami, kar pomeni popolno nerazumevanje sodelovanja med državami na visoki politični ravni".

Zunanji minister Miro Cerar je prepričan, da je odstop Madžarske od projekta drugi tir velik poraz za Slovenijo. | Foto: STA Zunanji minister Miro Cerar je prepričan, da je odstop Madžarske od projekta drugi tir velik poraz za Slovenijo. Foto: STA

"Če se tako vedemo do sosednjih držav, potem si zaslužimo, da se obračajo od nas k drugim," je kritičen Cerar. Če bo Slovenija še naprej ravnala tako, bo res postala slepo črevo, je še opozoril. Trditve, da bi bil projekt ob sodelovanju z Madžarsko še dražji, bo treba po Cerarjevih besedah najprej dokazati. Minister še opozarja, da bo treba denar, ki ga je Madžarska želela prinesti v ta projekt, pač dobiti nekje drugje – si ga izposoditi ali vzeti iz državnih sredstev in ga za nekaj drugega ne bo.

"Ampak na to naj odgovorijo tisti, ki so to povzročili. Naj povedo, kje bomo ta denar vzeli in kako bomo v nadaljevanju ravnali s strateškimi partnerji. Če bomo nadaljevali tako, potem se Sloveniji ne piše dobro," je sklenil Cerar.

Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič Posel danes Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.

Tudi Erjavec obžaluje, da so Madžari odstopili od projekta

To vprašanje je danes v Bruslju komentiral tudi obrambni minister Karl Erjavec, ki prav tako obžaluje, da so Madžari odstopili od tega projekta, in poudarja, da so bili Madžari pripravljeni prispevati 200 milijonov evrov. "Če pogledamo, s kakšno težavo zapiramo rebalans za leto 2019, je vsak denar, ki pride v državo, dobrodošel," je komentiral Erjavec.

Poudaril je šel, da so njemu bližja stališča, ki jih ima zunanji minister Cerar, in da so se s tem projektom ukvarjali ves prejšnji mandat. "Pogajanja z madžarsko stranjo so tekla. Ker je ministrica razkrila, kako tečejo, se je očitno Madžarska umaknila. Upam, da to še ni dokončna odločitev," je sklenil Erjavec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin