Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

58

Natisni članek

drugi tir Alenka Bratušek Peter Gašperšič

Petek, 21. 9. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Nov zaplet pri drugem tiru: kaj so zakuhali Alenki Bratušek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

58

Alenka Bratušek | Alenka Bratušek naj bi od vodstva podjetja 2TDK zahtevala čimprejšnji prevzem projekta drugi tir. | Foto STA

Alenka Bratušek naj bi od vodstva podjetja 2TDK zahtevala čimprejšnji prevzem projekta drugi tir.

Foto: STA

Z drugim tirom Divača-Koper se spet zapleta. Podjetje 2TDK, ki ga je država ustanovila izključno za gradnjo projekta, vanj pa že vplačala 21 milijonov evrov, ga namreč noče vzeti pod svoje okrilje. Kje in zakaj se zatika? In kako zaplet rešuje nova ministrica Alenka Bratušek?

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se že prve dni v novi službi ubada z novo težavo, povezano s projektom drugega tira Divača-Koper.

Sive lase ji povzroča vodstvo državnega podjetja 2TDK, ustanovljenega za pripravo in gradnjo drugega tira. To namreč projekta noče vzeti pod svoje okrilje. Razlog? Strah pred morebitnimi okostnjaki v omari, zaradi katerih bi se projekt, trenutno ocenjen na 963 milijonov evrov, utegnil podražiti.

drugi tir | Foto: STA , Foto: STA ,

Državno podjetje za drugi tir se otepa - drugega tira

Ponovimo: podjetje 2TDK je bilo ustanovljeno prav zaradi vodenja projekta drugi tir. Kje se torej zapleta?

Projekt drugi tir je do zdaj v imenu države vodila njena direkcija za infrastrukturo, ki je objavljala tudi vse razpise. Recimo za izvajalca pripravljalnih del, za katera je bil izbran konzorcij podjetij Kolektor-CPG in Euroasfalt.

Julija letos, po dveh "preživetih" referendumih, je začel veljati zakon o drugem tiru. Ta določa, da bo za gradnjo, upravljanje in gospodarjenje s projektom odgovorno podjetje 2TDK. Kmalu zatem je s položaja direktorja podjetja odstopil Metod Dragonja, zdaj državni sekretar na ministrstvu za finance. Na čelu 2TDK je od takrat Žarko Sajić.

A tudi dva meseca po tem, ko je nov zakon začel veljati, projekt še vedno vodi direkcija.

Dobili 21 milijonov, a podpisa ne dajo

V podjetju 2TDK namreč zavlačujejo s podpisom primopredajnega zapisnika, čeprav je vlada že konec avgusta sprejela poslovni načrt podjetja, vanj pa vplačala 21 milijonov evrov novega kapitala.

Zakaj ta še ni podpisan? Prvi mož direkcije Damir Topolko zadeve ni hotel komentirati. "Postopek primopredaje investitorstva zahteva skrben pregled pogodb, dokumentacije, prenosa javnih naročil in drugih tekočih opravil," pa odgovarjajo na 2TDK.

Projekt še vedno vodi direkcija pod vodstvom Damirja Topolka. | Foto: STA , Projekt še vedno vodi direkcija pod vodstvom Damirja Topolka. Foto: STA , "Zakon o drugem tiru ne predvideva avtomatizma prenosa investitorstva, kar pomeni, da je treba ob skrbnem pregledu pri večini dokumentov podpisati dodaten pravni akt, na primer aneks k pogodbi, nato pa še na organih družbe pridobiti ustrezna soglasja in izpeljati postopke skladno z notranjimi akti družbe. Vse našteto zahteva svoj čas," so pojasnili na 2TDK.

Kot smo neuradno izvedeli, pat položaj med direkcijo in podjetjem 2TDK zdaj rešuje Alenka Bratušek. Od vodstva podjetja naj bi zahtevala čimprejšnji prevzem projekta drugi tir. Tudi zato gre verjetno že v prihodnjih mesecih pričakovati zamenjavo direktorja 2TDK, na katerega je ministrstvo za okolje že pred časom sicer preneslo gradbeno dovoljenje za projekt.

Jih je strah okostnjakov iz omar?

Zgodba priča o očitno velikem nezaupanju med ljudmi, odgovornimi za operativno izpeljavo drugega tira.

Medtem ko viri blizu ministrstva zatrjujejo, da gre pri primopredaji le za formalno dejanje, so imeli po naših informacijah v 2TDK v zadnjih tednih več pripomb na samo besedilo zapisnika. Z njim namreč nočejo prevzemati morebitnih obveznosti tudi za nazaj. V podjetju naj bi imeli velik strah pred možnimi okostnjaki, ki bi lahko v prihodnjih letih padli iz omar projekta.

Sam projekt še vedno nima veljavnega investicijskega načrta. Čeprav je bil prvi predlog načrta izdelan že leta 2010, v času vlade Boruta Pahorja, ga vlada Mira Cerarja do konca svojega mandata ni potrdila.

Predhodno bi ga moral obravnavati projektno-finančni svet, civilnodružbeni organ, ki po zakonu zagotavlja nadzor nad projektom. A tudi tega vlada še ni imenovala.

Nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in aktualni direktor 2TDK Žarko Sajić | Foto: STA , Nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in aktualni direktor 2TDK Žarko Sajić Foto: STA ,

Začetek gradnje drugega tira se odmika v 2019

Kdaj bi se torej lahko začela dolgo pričakovana gradnja drugega tira?

Spomnimo, ob majskem podpisu sporazuma o dodelitvi 109 milijonov evrov za projekt je tedanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič napovedal, da se bodo pripravljalna dela na drugem tiru začela v naslednjem mesecu, torej junija.

A to se ni zgodilo, saj so, kot pojasnjujejo v 2TDK, tudi preostale faze projekta, recimo začetek gradnje dostopnih cest, vezane na sprejetje investicijskega načrta. Prav tako ni znano, kdaj se bo začel postopek sprejemanja novega državnega prostorskega načrta, ki bo omogočil gradnjo dodatnega tira na isti trasi.

Za zdaj tako kaže, da se bo šele prihodnje leto začela priprava projekta za izvedbo del (PZI), ki ji bo nekje v letu 2020 sledila objava javnih razpisov za posamezne odseke nove proge. Evropski denar, namenjen za sofinanciranje drugega tira, mora Slovenija počrpati do leta 2023.

Ne spreglejte