SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada investitorstvo projekta drugi tir prenesla na 2TDK

0,29

termometer

vlada Marjana Šarca |  | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek naredila piko pri prenosu investitorstva projekta drugi tir z direkcije za infrastrukturo na 2TDK. Po današnji seji je ministrica izrazila še željo, da vlada v roku meseca dni potrdi investicijski program, do konca leta pa sprejme odločitev o sodelovanju zaledne države pri projektu.

Bratuškova je po seji vlade pojasnila, da je vlada danes odločila, da se na 2TDK prenese še zadnja pogodba iz direkcije za infrastrukturo. Ta pogodba se nanaša na pripravljalna dela, ministrica pa je ponovila, da je v aneksu o prenosu eksplicitna zaveza izvajalca, da se odpoveduje zahtevku za dodatek v višini 2,5 milijona evrov. Za izvajalca sta bila izbrana podjetji Kolektor CPG in sarajevski Euroasfalt, ki sta zaradi zamud pri začetku del zahtevala omenjen dodatek, a sta zahtevek v začetku tedna umaknila.

Bratuškova je ob tem izpostavila, da jo veseli, da so na ministrstvu pri drugem tiru uspeli zagotoviti transparentnost. "Moja obljuba gre tudi naprej, da bomo ta projekt absolutno vodili transparentno, ne na način, da nekdo še preden je začel delati, želi dodatno obremeniti ta projekt," je dejala.

Alenka Bratušek Posel danes Nov zaplet pri drugem tiru: kaj so zakuhali Alenki Bratušek

Sredstva bodo zadoščala za izvedbo pripravljalnih del

Vlada je ponovno potrdila še sklep o 20-milijonski dokapitalizaciji 2TDK. To je sicer konec avgusta storila že vlada Mira Cerarja, a se je po pojasnilih nove ministrice spremenil podpisnik sklepa. Omenjena sredstva bodo zadoščala za izvedbo pripravljalnih del.

Bratuškova je pojasnila tudi, da je bila iz gradiva, povezanega z Madžarsko, umaknjena stopnja tajnosti, zato bodo dokumenti zdaj javno dostopni. Še enkrat je izrazila prepričanje, da je Slovenija po njeni oceni drugi tir sposobna zgraditi sama.

"Če bomo ugotovili, da je sodelovanje ene ali več držav dodana vrednost, sem za sodelovanje, a pod pogoji, ki jih postavi naša država," je bila jasna. Bratuškova si ob tem želi, da bi vlada odločitev glede sodelovanja zalednih držav v projektu sprejela do konca leta.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Kolektor klonil: umik 2,5 milijona evrov težkega aneksa

Glede investicijskega programa pa je ministrica pojasnila, da je osnutek še na ministrstvu, v petek pa bodo imeli na to temo tudi predstavitveni sestanek. Nekaj odprtih vprašanj ostaja, a Bratuškova verjame, da bodo nanje odgovorili.

2TDK: Za začetek pripravljalnih del za drugi tir potrebna še potrditev investicijskega programa

Za začetek del je zdaj potrebna le še potrditev investicijskega programa, so sporočili iz projektnega podjetja. Bratuškova je danes izrazila željo, da bi vlada to storila v roku meseca dni.

Kot so v sporočilu za javnost spomnili na 2TDK, zakon o drugem tiru ni predvidel avtomatizma prenosa investitorstva, zato je bilo potrebno v postopku primopredaje z direkcije za infrastrukturo na družbo 2TDK med drugim narediti skrben pregled pogodb, javnih naroči in dokumentacije in podpisati dodatne pravne akte.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Drugi tir: Levica poziva Bratuškovo, naj prekine pogajanja z Madžarsko #video

Po uveljavitvi zakona je družba 2TDK vstopila v postopke javnih naročil, ki jih je začela direkcija, in jih zaključila. Pogodbi za krasoslovni nadzor in popis novoodkritih jam ter predhodne arheološke raziskave na trasi drugega tira je tako z izbranima izvajalcema podpisal 2TDK. Tik pred podpisom je še pogodba za naravovarstveni nadzor in nadzor nad zavarovanimi območji, so dodali v podjetju.

Od uveljavitve zakona o drugem tiru družba 2TDK že vodi tudi druge postopke javnih naročil. Med drugim je zaključen razpis za koordinatorja za varstvo pri delu, objavljen je tudi razpis za geološki nadzor pri gradnji drugega tira, kjer se je rok za oddajo ponudb sicer že iztekel, rok za oddajo ponudb za izvedbo zunanje kontrole kakovosti pri gradnji dostopnih cest drugega tira pa se izteče 22. oktobra.

Kmalu bosta objavljeni tudi javni naročili za pripravo projektne dokumentacije za izvedbo del in izgradnjo objektov za gradnjo Glinščice, so še pojasnili v 2TDK.

l Novice Leben: Za drugi tir iz proračuna 200, lahko pa tudi 400 milijonov evrov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin