Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2018,
13.36

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

18

Natisni članek

Jure Leben drugi tir

Petek, 3. 8. 2018, 13.36

5 let, 8 mesecev

Leben: Za drugi tir iz proračuna 200, lahko pa tudi 400 milijonov evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

18

Na ministrstvu za infrastrukturo ob nedavni uveljavitvi zakona o drugem tiru med Divačo in Koprom nadaljujejo aktivnosti, ki bi pripeljale do čimprejšnjega začetka gradnje. Kot je dejal državni sekretar in vodja projekta Jure Leben, računajo, da bi s pripravljalnimi deli začeli še avgusta.

Zakon o drugem tiru med Divačo in Koprom, ki je prestal dve referendumski preizkušnji, je v veljavo stopil 21. julija, ministrstvo pa ima od tedaj 30 dni časa, da vzpostavi vse aktivnosti za nemoteno delovanje podjetja 2TDK, ki bo prevzel vlogo investitorja projekta.

Peter Gašperšič, minster za infrastrukturo , drugi tir, železnica
Mnenja Drugi tir - nasedla naložba za nasedlo državo

"Vemo, da imamo zaradi dveh referendumov enoletno zamudo, zato smo veliko aktivnosti peljali vzporedno, da smo to zamudo lahko nadomestili," je danes pojasnil državni sekretar. Za začetek mora država izvesti dokapitalizacijo podjetja 2TDK. Letos bodo nanj prenesli 20 milijonov evrov, v prihodnjih dveh letih jih nameravajo še 179 milijonov.

Po Lebnovih pojasnilih se bo teh 179 milijonov evrov v 2TDK nateklo sorazmerno z vlaganjem potencialne zaledne države. Ministrstvo je danes Madžarski posredovalo datume s potencialnimi nalogami, ki bi jih lahko z njimi opravili, je še pojasnil vodja projekta in poudaril, da ne more priti do nobenega dogovora, če tega ne bo potrdil DZ.

Marjan Šarec, Miro Cerar
Novice Razkrivamo nov osnutek koalicijske pogodbe: trdi orehi bodo zdravstvo, drugi tir, NLB ...

"V času koalicijskih pogajanj je bilo jasno povedano, naj se pogovori nadaljujejo. Šele potem bomo ocenili, ali je vsebina primerna za korist Slovenije. Če ne bo, bomo iskali novo primerno rešitev," je še povedal.

Slovenija mora dokončati še postopek črpanja 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev, prav tako je v postopku pridobivanja kredita pri Evropski investicijski banki (EIB). To bo hkrati začetek postopka pridobivanja poroštva Evropskega sklada za strateške naložbe (Efsi).

Novice Podpisana pogodba za črpanje 109 milijonov evropskih sredstev za drugi tir #video

Finančno konstrukcijo projekta drugi tir mora Slovenija zapreti v roku enega leta od podpisa pogodbe za sredstva, ki smo jih za projekt pridobili na t. i. blending razpisu v sklopu instrumenta za povezovanje Evrope, znanega po angleški kratici Cef. To se izteče 31. maja prihodnje leto. Leben ocenjuje, da bi lahko glede na potek pogovorov z EIB in predlagan načrt dela z zaledno državo finančno konstrukcijo zaprli do konca letošnjega leta.

Končna cena projekta je ocenjena na okoli eno milijardo evrov. Slovenija bo s kapitalskim vložkom v 2TDK iz proračuna namenila 200 milijonov evrov, če pa zaledna država ne bo sodelovala in se bo prihodnja vlada odločila, da manjkajoči delež prispevamo iz proračuna, pa bo slovenski kapitalski vložek po Lebnovih besedah znašal 400 milijonov evrov.

Ne spreglejte