SiolNET. Novice Slovenija
9,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spopad trojke: razlika se zmanjšuje. Kdo bo zmagovalec?

9,01

termometer

Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec
Razlika med SD Tanje Fajon, LMŠ Marjana Šarca in Levico Luke Mesca je po zadnji Medianini anketi znašala 2,4 odstotne točke. Pred enim mesecem je bila ta razlika 4,4, pred dvema pa 3,8 odstotnih točk. Foto: STA

Po anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 27,1 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s podporo 14,9 odstotka vprašanih, na tretjem pa LMŠ Marjana Šarca s 13,4-odstotno podporo.

Kot je razvidno s spodnje grafike, ima v primerjavi z zadnjo Medianino anketo izpred enega meseca SDS popolnoma enako podporo. SD je podpora padla za 1,7 odstotne točke, LMŠ pa zrasla za 0,3 odstotne točke.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.
Janša Novice Janša: Pekrski dogodki uvertura vojne za Slovenijo

Četrta je z 12,5-odstotno podporo Levica Luke Mesca, ki ji je podpora prav tako zrasla za 0,3 odstotne točke, peta pa je s 6,7 odstotki NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora padla za 1,2 odstotne točke.

Parlamentarni prag bi s štiriodstotno podporo prestopila le še SAB Alenke Bratušek. Pred enim mesecem jo je sicer podpiralo 6,6 odstotka vprašanih.

Pod parlamentarnim pragom so ostale:
- DeSUS Brigite Čokl (3,7 odstotka),
- SLS Marjana Podobnika (3,3 odstotka),
- Zeleni Slovenije Andreja Čuša (2,7 odstotka)
- Pirati (2,2 odstotka),
- SNS Zmaga Jelinčiča (2,1 odstotka),
- Dobra država Bojana Dobovška (1,6 odstotka),
- SMC Zdravka Počivalška (1,2 odstotka).

Peter Jančič Siol Plus Ne po volitvah, po "popravcih" smrdi
V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    
Aleksander Lukašenko Novice Po ugrabitvi Ryanairovega letala: "Nimam besed. Diktator je popolnoma zblaznel." #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin