Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
9.36

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

19

Natisni članek

okužba Slovenija testiranje COVID-19

Sreda, 7. 9. 2022, 9.36

1 leto, 8 mesecev

Spet več okužb kot pred enim tednom. Toliko so jih potrdili v torek.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

19

Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19 | Število aktivnih primerov okužbe v državi narašča. | Foto Shutterstock

Število aktivnih primerov okužbe v državi narašča.

Foto: Shutterstock

V torek so v Sloveniji ob 636 PCR-testih in 5.654 hitrih antigenskih testih potrdili 1.820 okužb z novim koronavirusom, kar je 277 več kot prejšnji torek, ko so potrdili 1.543 novih okužb. V državi je trenutno 18.662 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah skupaj zdravijo 182 ljudi, med njimi na intenzivni negi 13 oseb. Umrla sta dva pacienta s potrjeno koronavirusno okužbo. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.347, 42 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa je trenutno 884, 11 več kot dan pred tem.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 18.662 aktivnih primerov okužbe, 217 več kot dan prej.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.266.381 ljudi, 16 več kot dan prej, z vsemi odmerki pa 1.222.847, osem več kot dan prej, še navaja NIJZ. 

Vstopili smo v začetek jesenskega vala epidemije

Slovenija je vstopila v začetek jesenskega vala epidemije covid-19, ki bo po trenutnih projekcijah vrh predvidoma dosegel v sredini oz. konec oktobra, je v torek za STA ocenil Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete. To nakazuje trend naraščanja števila okužb s koronavirusom, k čemur je prispevalo tudi več stikov ob začetku šolskega leta, je dejal.

Žibert meni, da je bil začetek novega vala epidemije pričakovan, saj so se z začetkom novega šolskega leta povečali tudi stiki med ljudmi, ki so gonilo novih valov epidemije. "Po naših simulacijah bo število novih okužb sprva naraščalo počasneje, z začetkom študijskega leta pa pričakujemo dodaten pospešek v tem jesenskem valu," je dodal.

Vrh epidemije je po njegovem mnenju v tem hipu še težko napovedovati, po trenutnih preliminarnih projekcijah oz. simulacijah pa bi se lahko zgodil na sredini oz. konec oktobra, ko bo sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb doseglo pet tisoč na dan. Simulacije kažejo tudi, da se bo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, približalo 500, na intenzivnih oddelkih bolnišnic pa bo od 50 do 100 covidnih bolnikov.

Matjaž Kek Rijeka
Sportal Predsednik Rijeke že prepričal Matjaža Keka, a se je vmešal koronavirus
Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice Vstopili smo v začetek jesenskega vala epidemije
Paxlovid
Novice V Slovenijo prihaja novo zdravilo proti covid-19

 

 

Ne spreglejte