SiolNET. Novice Slovenija
5,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vstopili smo v začetek jesenskega vala epidemije

5,86

termometer

Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19 | Število aktivnih primerov okužbe je v primerjavi s prejšnjim dnem spet naraslo. | Foto: Shutterstock
Število aktivnih primerov okužbe je v primerjavi s prejšnjim dnem spet naraslo. Foto: Shutterstock

Slovenija je vstopila v začetek jesenskega vala epidemije covida-19, ki bo po sedanjih projekcijah vrh predvidoma dosegel v sredini oz. konec oktobra, je za STA ocenil Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete. To nakazuje trend naraščanja števila okužb s koronavirusom, k čemur je prispevalo tudi več stikov ob začetku šolskega leta.

V ponedeljek je bilo v Sloveniji potrjenih več kot 2.500 okužb s koronavirusom, kar po Žibertovem mnenju nakazuje, da je Slovenija na začetku novega jesenskega vala epidemije. "Današnje številke kažejo, da se je število okužb v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom povišalo in da lahko govorimo o trendu. Treba bo opazovati, ali bo temu res tako," je poudaril.

Žibert meni, da je bil začetek novega vala epidemije pričakovan, saj so se z začetkom novega šolskega leta povečali tudi stiki med ljudmi, ki so gonilo novih valov epidemije. "Po naših simulacijah bo število novih okužb sprva naraščalo počasneje, z začetkom študijskega leta pa pričakujemo dodaten pospešek v tem jesenskem valu," je dodal.

Vrh epidemije je po njegovem mnenju v tem hipu še težko napovedovati, po sedanjih preliminarnih projekcijah oz. simulacijah pa bi do njega lahko prišlo na sredini oziroma konec oktobra, ko bo sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb doseglo 5000 na dan. Simulacije kažejo tudi, da se bo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, približalo 500, na intenzivnih oddelkih bolnišnic pa bo od 50 do 100 covidnih bolnikov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek po srečanju s predstavniki zdravstva dejal, da so pripravili način, kako bo družba kljub okužbam s koronavirusom ostala odprta, zdravstveni sistem pa bo zmogel zdraviti vse bolnike. Pred zimo so pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij, je zagotovil.

Ukrepi v prvi fazi pretežno temeljijo na priporočilih, zaščitne maske so priporočene v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu, v zdravstvenih ustanovah pa so nujne.

Velik skok novih okužb

V ponedeljek so v Sloveniji ob 919 PCR-testih in 7.533 hitrih antigenskih testih potrdili 2.512 okužb z novim koronavirusom, kar je 316 več kot prejšnji ponedeljek, ko so potrdili 2.199 novih okužb. V državi je trenutno 18.445 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah skupaj zdravijo 179 oseb.  

V bolnišnicah je bilo v ponedeljek skupaj 179 oseb, torej s covid-19 in zaradi cobvid-19. Na oddelkih intenzivne nege zdravijo 15 bolnikov. V zadnjem dnevu ni umrla nobena oseba s potrjeno koronavirusno okužbo. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.305, 63 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa je trenutno 873, 15 več kot dan pred tem.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 18.445 aktivnih primerov okužbe, 319 več kot dan prej.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.266.381 ljudi, trije več kot dan prej, z vsemi odmerki pa 1.222.847, devet več kot dan prej, še navaja NIJZ. 

covid-19 Novice Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb so potrdili včeraj Kitajska koronavirus avtomobili Novice Na Kitajskem zaradi koronavirusa znova v karanteni več kot 20 milijonov ljudi Paxlovid Novice V Slovenijo prihaja novo zdravilo proti covid-19 Testiranje v Shenzhenu na jugu Kitajske Novice Kitajska zaradi koronavirusa znova zapira mesta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin