Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2019,
18.20

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

17

Natisni članek

vlak nesreča nesreča

Sreda, 14. 8. 2019, 18.20

4 leta, 8 mesecev

Na istem mestu kot pred tednom dni se je spet iztiril vlak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

17

železniški tiri SŽ | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Pri Rimskih Toplicah sta se okoli 17.20 iztirila lokomotiva in vagon mednarodnega tovornega vlaka. Poškodovanih ni. Vlak se je iztiril na istem mestu kot potniški vlak pred dobrim tednom dni, so nam povedali na PU Celje.

Trenutno se nadaljuje ogled kraja dogodka. Proga med Zidanim Mostom in Celjem je do nadaljnjega zaprta, organiziran pa je nadomestni avtobusni prevoz, zaradi česar so mogoče krajše zamude, so zapisali na Slovenskih železnicah. Progo naj bi ponovno odprli v četrtek dopoldne.

Direktor družbe SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc je za TV Slovenija povedal, da je ob 17.20 uri pri uvozu na postajo prišlo do iztirjenja lokomotive mednarodnega tovornega vlaka z 21 vagoni, ki je bil na poti med Koprom in Hodošem. Kranjc je na vprašanje, zakaj prihaja do nesreč prav na tem delu, odgovoril, da so se vse nesreče zgodile pri vožnji v odklon in pri zelo nizkih hitrostih, poroča STA.

Spomnil je, da trenutno v okviru projekta celovite nadgradnje železniške proge Zidani Most-Celje potekajo gradbena dela na levem tiru med Rimskimi Toplicami in Laškim, zato je proga na tem delu zaprta. Kot smo pisali v članku Država ceste in tire gradi, kdo se veseli?, gre za nadgradnjo železniškega odseka Zidani Most–Rimske Toplice in železniške postaje Rimske Toplice. To je tretja faza projekta nadgradnje železniške proge med Zidanim Mostom in Celjem.

Vsi vlaki vozijo v odklon

Vsi vlaki iz smeri Zidanega Mosta zato ob prihodu na postajo Rimske Toplice prehajajo na desno stran in vozijo v odklon. Kaj se dogaja na tej kretniški zvezi in kaj je vzrok današnjega iztirjenja, trenutno Kranjc še ne more reči. Je pa zagotovil, da je bila kretnica oz. celotna proga na tem delu v normalnem stanju in so jo po iztirjenju minuli teden tudi sanirali ter naravnali, poroča STA.

Pred dobrim tednom dni sta se na istem mestu pri Rimskih Toplicah iztirila dva vagona mednarodnega potniškega vlaka, ki je vozil v smeri Celja. Na vlaku je bilo okrog dvesto ljudi, nihče pa se ni poškodoval. Kot je takrat povedal Dušan Mes, prvi mož Slovenskih železnic, napake na infrastrukturi ni bilo, vzrok za iztirjenje vlaka pa je bila najbrž napaka na vagonih.

Konec julija huda nesreča v Hrastovljah

Pred primerom v Rimskih Toplicah se je konec julija velika železniška nesreča zgodila v Hrastovljah. Takrat se je zaradi počene kretnice iztiril tovorni vlak, ob tem pa je izteklo 11 tisoč litrov kerozina. Nesreča je za tri tedne ohromila železniški promet iz koprskega pristanišča, ob tem pa razkrila ranljivost vodnih virov v Sloveniji. 

vlak slovenske železnice
Novice Pri Rimskih Toplicah se je iztiril potniški vlak. Škode za okrog pol milijona evrov. #video
Hrastovlje kerozin železnice vlak
Novice Skrivnost železniških nesreč: že trije zlomi kretnic v treh letih
Ne spreglejte