Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2019,
13.19

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

14

Natisni članek

Matej Tonin Sova arbitraža Hrvaška

Torek, 26. 11. 2019, 13.19

4 leta, 4 mesece

Sova: Tajni podatki so bili razkriti večkrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

14

Sova | Hrvaška po objavi Toninovega poročila o arbitraži Sloveniji očita, da je Slovensko obveščevalno varnostno agencijo zlorabila za prikrivanje nedovoljenega komuniciranja in goljufanje v postopku določanja meje med državama. | Foto STA

Hrvaška po objavi Toninovega poročila o arbitraži Sloveniji očita, da je Slovensko obveščevalno varnostno agencijo zlorabila za prikrivanje nedovoljenega komuniciranja in goljufanje v postopku določanja meje med državama.

Foto: STA

Na Sovi so potrdili, da so v ponedeljek policijo in okrožno državno tožilstvo obvestili, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov. Tonin pa je na omrežju Twitter objavil pojasnilo tožilstva, da se naznanilo suma kaznivega dejanja ne nanaša na točno določeno osebo.

"Agencija je ob izvajanju aktivnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve na podlagi primerjalne analize relevantnih dejstev nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov," pojasnjujejo na Sovi.

Matej Tonin
Novice Nekdanji obveščevalec: Sova ni imela druge možnosti, kot da ovadi Tonina

Sova: Gre za kaznivo dejanje

Kot so dodali, so bili s tem izpolnjeni znaki kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov iz 260. člena Kazenskega zakonika, o čemer so obvestili policijo in okrožno državno tožilstvo ter jima tudi predali gradivo. Podrobnejših pojasnil in komentarjev zaradi interesa preiskave agencija ne posreduje.

"Ovaden nisem jaz, ampak neznana oseba," je danes pojasnil predsednik Knovsa in prvak NSi Matej Tonin. | Foto: STA , "Ovaden nisem jaz, ampak neznana oseba," je danes pojasnil predsednik Knovsa in prvak NSi Matej Tonin. Foto: STA ,

TV Slovenija je sicer v ponedeljek, sklicujoč se na neuradne informacije, poročala, da je Sova ovadila predsednika parlamentarne Knovs Mateja Tonina (NSi), ker naj bi komisija v svojem poročilu glede prisluškovalne afere v času arbitražnega postopka objavila tajne podatke, ki jih je Sova poslala na Knovs in so postali del poročila.

Matej Tonin NSi
Novice Neuradno: Sova zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila Tonina

Tonin: Ovaden nisem jaz, ampak neznana oseba

Tonin je nato danes na družbenem omrežju Twitter objavil odgovor vodje ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Katarine Bergant, da so "prejeli naznanilo suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika, ki se ne nanaša na nobeno določeno osebo".

"Ovaden nisem jaz, ampak neznana oseba," se je na pojasnilo odzval Tonin in ob tem obtožil državnega sekretarja v kabinetu premierja Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, "katere cilj je diskreditacija mene in Knovsa". "Oslabljen Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo," je dodal v zapisu na družbenem omrežju.

Knovs v poročilu ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala Zakona o tajnih podatkih in pravil. Drenikova vztraja, da omenjenega zakona ni kršila. | Foto: STA , Knovs v poročilu ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala Zakona o tajnih podatkih in pravil. Drenikova vztraja, da omenjenega zakona ni kršila. Foto: STA ,

Knovs je javni del poročila o zapletih v arbitražnem postopku za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško objavil pred dvema tednoma. Knovs v poročilu ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala Zakona o tajnih podatkih in pravil. Drenikova vztraja, da omenjenega zakona ni kršila.

Matej Tonin
Novice Matej Tonin z darilom navdušil Hrvate

Jelinčič se z objavo dokumenta ne strinja

Knovs v javnem delu poročila, ki obsega 17 strani in ga je po besedah Tonina sprejel brez glasu proti, ugotavlja, da je Drenikova opravila vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja za tajne podatke. Predsednik SNS in član Knovsa Zmago Jelinčič sicer obvestila Sove še ni prebral, a ne vidi razloga, da očitki letijo na vse člane Knovsa. "Celoten Knovs pri tem nima nič. Bistven je predsednik," je poudaril Jelinčič.

"Celoten Knovs pri tem nima nič. Bistven je predsednik," je povedal član Knovsa in predsednik SNS Zmago Jelinčič. | Foto: STA , "Celoten Knovs pri tem nima nič. Bistven je predsednik," je povedal član Knovsa in predsednik SNS Zmago Jelinčič. Foto: STA ,

Z objavo dokumenta se Jelinčič sicer ne strinja: "V prvi vrsti je treba vedeti, da široko objavljanje dokumentov razkriva način delovanja obveščevalne službe, zato se naj takšnih dokumentov po principu ne bi objavljalo, ker se dela usluga tistim, ki so proti nam." Kot pravi, se na komisiji niso dogovorili o natančni vsebini javnega dela dokumenta. "Nisem vedel, da bo dal ven cel dokument," je dodal Jelinčič. Glasovanja o objavi dokumenta se ne spomni, a dodaja, da je morda na tej seji manjkal.

Jadranka Kosor in Borut Pahor
Novice Deseta obletnica podpisa in vzklika: Kakšen fantastičen dan #arbitraža #video

Gregorčičeva: Nadzor nad Sovo je zakonska pristojnost Knovsa

Tudi članica komisije Monika Gregorčič (SMC) je pojasnila, da konkretnih informacij še nima. "Če pa je do morebitne ovadbe predsednika Knovsa Tonina res prišlo, potem pa tudi mene osebno in nas vse v SMC to dejstvo zelo skrbi," je dodala. Poudarila je, da je nadzor nad Sovo zakonska pristojnost Knovsa. "V primeru, da bi tu prišlo do kakršnihkoli nepotrebnih zapletov, bi bilo to zelo skrb zbujajoče in ne bi bilo v interesu naše države," je povedala.

Ob tem je poudarila, da obsoja javno komentiranje dogajanja za zaprtimi vrati. Na glasovanju o objavi javnega dela poročila je bila Gregorčičeva vzdržana. Na vprašanje, ali je poročilo napisano tako, da so ga lahko Hrvati uporabili za lastne interese, pa odgovarja, da po njeni oceni "ni bilo v poročilu nič spornega, kar bi ogrozilo interese naše države".

Ne spreglejte