Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
9.28

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

Natisni članek

Bojan Veselinovič obtožba Janez Janša Janez Janša

Petek, 3. 11. 2023, 9.28

6 mesecev

Sodišče: Janša je kriv #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

Sodišče v Celju je razsodilo, da je obtoženi Janez Janša kriv, ker je o nekdanjem direktorju Slovenske tiskovne agencije Bojanu Veselinoviču trdil nekaj, za kar je vedel, da je neresnično. Veselinoviča je takratni premier v tvitu maja 2021 označil za sodelavca pri umoru novinarja Meška. "Vedel je, da novinar Meško ni bil žrtev umora, temveč je umrl zaradi hude bolezni," je ob razglasitvi sodbe dejala sodnica Leonida Jager. 

"Janez Janša je storil kaznivo dejanje obrekovanja, izreče se mu denarna kazen v višini osem tisoč evrov," je v razsodbi nadaljevala Jagrova. "Obtoženi je dolžan povrniti tudi stroške sodnega postopka, sodno takso ter izdatke tožnika in njegovega zagovornika. Premoženjski zahtevek tožnika Veselinoviča gre na pravdo," je odločila. V obrazložitvi je še dejala, da zapis, kot je v Janševem tvitu, jasno izraza očitek, da je Veselinovič sodeloval pri kaznivem dejanju umora.

Kot je dejala, je samo s pravnomočno sodbo mogoče dokazovati, da je Veselinovič storil kaznivo dejanje umora, te pa seveda ni, saj se ni vodil noben kazenskopravni postopek. Hkrati je izrazila obžalovanje, da se zaradi te tožbe tolikokrat omenja ime Boruta Meška, češ da to ne bi bilo potrebno, če tvita oziroma tožbe ne bi bilo, saj to zagotovo "odpira nekatere rane". 

Sodnica: Janša je sporni zapis tvitnil naklepno

"Dejstvo je, da se je obtoženi kot predsednik vlade s spornim tvitom in drugimi tviti večkrat vmešal v delovanje STA," je nadaljevala. "Dejstvo je tudi, da Meško v času, ko je bil odpuščen, še ni vedel, da ima hudo bolezen. Obtoženi je vedel, da to, kar je zapisal, ni resnično, obenem pa je bil v času, ko je to zapisal, na položaju predsednika vlade, čigar besede mnogi dojemajo kot resnične in zaupanja vredne, pa čeprav ni tako."

V zaključku je še dejala: "Kaznivo dejanje, ki ga je obtožen Janša, se lahko stori zgolj naklepno in hote, kar se je tudi zgodilo, kot je sklenil senat. Kot predsednik vlade bi obtoženec moral paziti na izrečene besede. Ocenjujemo, da se je obtoženi dobro zavedal tega, kar je počel, zato ocenjujemo, da je izrečena denarna kazen v višini osem tisoč evrov primerna."  

Odzivi na sodbo pričakovani

Janšev zagovornik Matoz je napovedal pritožbo na izrečeno sodbo. 

V odzivu na sodbo je Janša ošvrknil slovensko sodstvo: "Kot ste videli, je sodnica Leonida Jager prebrala vnaprej napisano sodbo. Nobeno presenečenje. Slovensko neodvisno sodstvo se pripravlja na predčasne volitve. To smo videli že trikrat, torej nič novega."

Veselinovič pa je s sodbo zadovoljen: "Sodba je glede na vse, kar se je izkazalo v tem postopku, zame pričakovana in bil bi presenečen, če bi bila drugačna. Zame je bil tudi ključen tisti del izreka sodbe, kjer sodišče ugotavlja, da je bil gospod Janez Janša kriv, ne višina ali primernost kazni. Za tožbo pred sodiščem sem se odločil ne toliko zaradi sebe, zaradi diskreditacije, osebnih žalitev in vsega tega, kar sem doživel v tem času, ampak predvsem v poduk njemu samemu in vsem drugim, da si osebe na funkciji tega ne morejo privoščiti, in to je zapisano tudi v sodbi. Mnenje gospoda Janše, da je šlo za vnaprej spisano sodbo, bo za tistega, ki spremlja njegove izjave, verjetno povsem pričakovano. Kadar je oproščen, je njegova izjava drugačna, sicer pa vedno govori o krivosodju, o vnaprej spisanih sodbah. O tem bo pač ljudstvo, poslušalstvo, gledalstvo presodilo samo."

"Za tožbo pred sodiščem sem se odločil ne toliko zaradi sebe, zaradi diskreditacije, osebnih žalitev in vsega tega, kar sem doživel v tem času, ampak predvsem v poduk njemu samemu in vsem drugim, da si osebe na funkciji tega ne morejo privoščiti, in to je zapisano tudi v sodbi," je po izreku sodbe izjavil tožnik Bojan Veselinovič. | Foto: STA , "Za tožbo pred sodiščem sem se odločil ne toliko zaradi sebe, zaradi diskreditacije, osebnih žalitev in vsega tega, kar sem doživel v tem času, ampak predvsem v poduk njemu samemu in vsem drugim, da si osebe na funkciji tega ne morejo privoščiti, in to je zapisano tudi v sodbi," je po izreku sodbe izjavil tožnik Bojan Veselinovič. Foto: STA ,

Sodni proces se je danes le nadaljeval

Danes se je na Okrožnem sodišču v Celju nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši zaradi žaljive objave na Twitterju, uperjene proti nekdanjemu direktorju Slovenske tiskovne agencije Bojanu Veselinoviču. Veselinovič in njegov zagovornik Gorazd Fišer sta obtoženemu Janši očitala hujše kaznivo dejanje obrekovanja, saj ga je Janša v tvitu označil za sodelavca pri umoru nekdanjega urednika na STA Boruta Meška, ki je leta 2009 umrl zaradi raka. 

Obtoženi Janez Janša ni imel nobenega ugovora na spremembo tožbe, ki jo je avgusta predlagal zagovornik, v kateri se mu očita hujše kaznivo dejanje obrekovanja namesto žaljive obdolžitve, kot se je tožba glasila sprva. Senat je predlogu za spremembo takrat ugodil. Obravnava se je tako lahko začela.

Sodni postopek se je začel z branjem člankov, ki jih je kot dokazno gradivo predlagal Bojan Veselinovič. Članki, v katerih so pisali o smrti Meška leta 2010, so bili objavljeni na portalih 24ur, RTV Slovenija, Finance in Dnevnik. 

Veselinovič uveljavljal denarno odškodnino

Bojan Veselinovič je prek pooblaščenca nato uveljavljal premoženjskopravni zahtevek, po katerem mu je Ivan Janez Janša dolžan kot odškodnino za duševne bolečine zaradi razžalitve plačati 7.209,80 evra z nakazilom na njegov TRR. Rok za plačilo je 15 dni po pravnomočnosti sodbe.

Janša je dokazno gradivo – članke – komentiral takole: "Kar je bilo prebrano, je samo še dodatno potrdilo, da Meško v svoji novinarski karieri ni bil konfliktna oseba, sodeloval je v številnih uredništvih, nikjer ga niso šikanirali, do tega je prišlo šele, ko je njegov šef postal Veselinovič. Iz tega izhaja, da je bil podvržen mobingu, grožnjam, in to tudi v času, ko je bil bolan, kar je bilo očitno zaradi njegovih številnih bolniških odsotnosti. Meško se je tako znašel v položaju, ko je šikaniranje poslabšalo njegovo zdravstveno stanje."

Janšev odvetnik Franci Matoz je izjavil, da premoženjskopravnega zahtevka ne priznavajo.

Fišer: Obtožencu je kaznivo dejanje dokazano

V zaključni besedi je Veselinovičev zagovornik Gorazd Fišer povedal: "Obtožencu je kaznivo dejanje dokazano. Že iz zagovora obtoženca izhaja, da je obtoženi takrat s položaja predsednika vlade objavil navedeni tvit, v katerem je Veselinoviča označil kot sodelavca pri umoru novinarja."

Nadaljeval je: "Janša je dobro vedel in se tudi zavedal, da Meško ni umrl zaradi kaznivega dejanja umora, da Veselinovič ne more biti sodelavec pri umoru novinarja, saj umora ni bilo. Obtoženi se je zagovarjal, da Meško ni umrl zaradi sekire ali noža, temveč da je Veselinovič pripomogel k poslabšanju zdravja, kar je vodilo do smrti novinarja. Obtoženi je visokoizobražena oseba, ki je opravljala številne pomembne funkcije. Ne gre torej za 'kar nekoga', ki bi po družbenih omrežjih trosil neumnosti, temveč za osebo, ki je to storila s točno določenim namenom, in ta namen je bil tudi dosežen. Tvit je pomenil piko na i k temu, da se je Veselinovič poslovil s takratne funkcije direktorja STA, za kar si je obtoženec prek Ukoma z v javnosti dalj časa spremljanim početjem vseskozi prizadeval."

"Leta 2021 je Janša tvit objavil zato, ker se je Veselinovič 'delal pametnega' in dajal moralne nauke, čeprav je sam vrgel bolnega novinarja na cesto. Na podlagi vsega si je Janša ustvaril mnenje, ki ga je nato tudi zapisal na Twitterju," je ob zaključku postopka dejal Franci Matoz, zagovornik obtoženega. | Foto: STA , "Leta 2021 je Janša tvit objavil zato, ker se je Veselinovič 'delal pametnega' in dajal moralne nauke, čeprav je sam vrgel bolnega novinarja na cesto. Na podlagi vsega si je Janša ustvaril mnenje, ki ga je nato tudi zapisal na Twitterju," je ob zaključku postopka dejal Franci Matoz, zagovornik obtoženega. Foto: STA ,

Janša "je specialni povratnik"

Fišer je dodal: "Sodišče bo moralo odločiti še o kazenski sankciji oziroma zaporu za obtoženca, je pa treba poudariti, da pri njem olajševalnih okoliščin ni, kvečjemu oteževalne, saj gre za specialnega povratnika."

Za Janšo predlaga pogojno obsodbo s precej daljšo preizkusno dobo kot pri prejšnjem primeru, ko je bil obsojen za podobno kaznivo dejanje, ali pa naj se izreče ustrezna enotna kazen za obe kaznivi dejanji.

V zaključni besedi je Veselinovič povedal: "Od Janeza Janše ne pričakujem niti opravičila niti denarja, temveč pričakujem zgolj pravično sodbo, ki bo v poduk Janezu Janši in njemu podobnim. Odškodnino, ki mi jo bo nakazal obtoženi, bom nemudoma preusmeril na območno združenje Rdečega križa za pomoč žrtvam poplav."

Matoz: Veselinovič je šikaniral Meška, ki je zato umrl

Janšev zagovornik Matoz pa je za konec dejal: "Dokazni postopek je pokazal, da je Veselinovič Mešku odpoved vložil takrat, ko je bil ta že hudo bolan in je sumil, da ima raka. Jasno je, da je Meška Veselinovič šikaniral, kar je na tiskovni konferenci leta 2009 potrdilo več prič. Janša ni zanikal, da je napisal sporni tvit, a je pojasnil, da je bilo v medijih leta 2009 veliko zapisanega o brutalnem obračunavanju Veselinoviča z Meškom. Zapis je Janša na Twitterju objavil zato, ker se Veselinovič predstavlja kot neka moralna avtoriteta, kar pa ni, saj je šikaniral hudo bolnega novinarja in s tem ravnanjem prispeval k poslabšanju njegovega zdravstvenega stanja in posledično k smrti. Leta 2021 je Janša tvit objavil zato, ker se je Veselinovič 'delal pametnega' in dajal moralne nauke, čeprav je sam vrgel bolnega novinarja na cesto. Na podlagi vsega si je Janša ustvaril mnenje, ki ga je nato tudi zapisal na Twitterju." 

Kot je še dodal: "Sporni tvit Janeza Janše moramo pogledati širše in se ne zgolj osredotočiti na besede 'sodelavec pri umoru', treba ga je presojati bolj pogovorno." Meni, da je iz dokazov razvidno, da je Veselinovič iz političnih vzgibov najprej obračunal s pokojnim Meškom, nato pa to prek STA poskusil storiti še z vlado Janeza Janše. Prepričan je, da je mogoča zgolj oprostilna sodba.

Janez Janša
Novice Na sojenju Janši pričal nekdanji namestnik odgovornega urednika STA, Urbanija se je opravičil

Janša: Veselinovič zaradi mojega tvita ni utrpel škode

Svoje mnenje je povedal tudi obtoženi Janša: "Po sodišču se nekaj šušlja, da je sodba že napisana. Veselinovič je prej brez pogojnika že napovedoval, komu bo nakazal denar. Bilo je dokazano, da Veselinovič s funkcije direktorja STA ni odstopil zaradi mojega vpliva, temveč zato, ker ni hotel podpisati nove pogodbe za financiranje STA. Izplačeval si je tudi bogate nagrade, ker je dvojno zaračunaval storitve STA. Veselinovič zaradi mojega tvita ni utrpel nobene škode, saj so obsojali mene, ne njega. Gre za političnega funkcionarja, ki se zgolj spreneveda, da je navaden državljan. Tožnik je tudi sicer citiral samo del mojega zapisa, preostanek pa je pozabil. Tudi ni šlo za obtožbo umora s sekiro, kar sem tudi zapisal, ne obstaja samo en zapis. Splošno znano je, da je gospod Veselinovič šikaniral Meška, splošno znano je, da stres pospešuje razvoj raka. Vsa zadeva je bila sicer zelo očitno politični diskurz, saj je Veselinovič oseba s podporo leve politične opcije in 90 odstotkov slovenskih medijev. Jokati, da je nekdo nekoga užalil kot navadnega državljana, nima smisla."

Bistvo je, je dodal, da v neki normalni državi njegovega tvita ne bi bilo, saj v normalni državi direktor medija na cesto ne bi vrgel hudo bolnega novinarja, ki bi nato umrl. "Predstavljajte si, da se to zgodi nekje drugje, na BBC, denimo. Pri nas pa epiloga sploh ni bilo. Če bo dosežena obdolžilna obsodba, bomo stopili še korak nižje," je prepričan.

Postopek je stekel že marca

Spomnimo, sodni postopek proti Janezu Janši se je začel marca letos, nadaljeval maja in avgusta, vmes so ga zaradi odsotnosti obtoženega tudi že dvakrat preložili.

Bojan Veselinovič je prvaku opozicijske SDS sprva očital kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, kasneje pa hujše kaznivo dejanje obrekovanja. 

Očitki nekdanjega direktorja STA Veselinoviča v zasebni tožbi se nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem ga je takratni premier označil kot sodelavca pri umoru novinarja. Veselinovič je tedanjemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku namreč vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je pozneje umrl zaradi bolezni.

Janez Janša Franci Matoz
Novice Janši in Matozu v zadevi Trenta ni uspelo izločiti dokazov
sojenje Janša, Veselinovič, Celje
Novice Sojenje Janši v Celju se bo nadaljevalo sredi oktobra
Janez Janša
Novice Sodnica nezadovoljna: zaradi Janševih obveznosti odpovedan narok v zadevi Veselinovič
Ne spreglejte