Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
8.25

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Borut Meško obtožba sodba Okrožno sodišče v Celju Celje sodišče Bojan Veselinovič Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 8.25

8 mesecev

Sojenje Janši v Celju se bo nadaljevalo sredi oktobra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
sojenje Janša, Veselinovič, Celje | Očitki nekdanjega direktorja STA Veselinoviča v zasebni tožbi se nanašajo na tvit Janeza Janše iz maja 2021, v katerem mu je takratni premier očital umor novinarja in visoko plačo. | Foto STA

Očitki nekdanjega direktorja STA Veselinoviča v zasebni tožbi se nanašajo na tvit Janeza Janše iz maja 2021, v katerem mu je takratni premier očital umor novinarja in visoko plačo.

Foto: STA

Danes se je na celjskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o žaljivi obdolžitvi, ki mu jo je v zasebni tožbi očital nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Tudi današnji narok se ni zaključil s sodbo, saj je zagovornik Veselinoviča Gorazd Fišer predložil spremembo tožbe, v kateri se obtoženemu Janši očita hujše kaznivo dejanje obrekovanja. Ker je tožena stran izrazila potrebo po dodatnem času za pripravo nadaljnje obrambe, je nadaljevanje obravnave preloženo na 16. oktober.

Za tokrat je bil napovedan le še ogled posnetka novinarske konference nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška, njegovega takratnega sodelavca Uroša Urbanije in novinarja Igorja Kršinarja, na kateri so opozarjali na Veselinovičevo domnevno šikaniranje Meška.

Matoz predlagal ogled dodatnega dokaznega gradiva

Vendar pa je Janšev odvetnik Franci Matoz na začetku obravnave predlagal ogled dokaznega gradiva: branje nekaj člankov o financiranju STA, novinarsko konferenco iz 2009, na kateri je pokojni Meško govoril o Veselinovičevem domnevnem mobingu in šikaniranju, ter posnetek o financiranju STA in Veselinoviču iz Odmevov iz leta 2021.

Bojan Veselinovič kot zasebni tožilec obrambi Janše očita, da je bil predvajani posnetek iz leta 2009 zmontiran za namene obrambe in da v obliki, kot je bila prikazana na sodišču, ni bil objavljen na dnevnik.si, kot trdi obramba, temveč na Demokraciji.

Tiskovno konferenco iz 2009 je Veselinovič označil za simbolični začetek napadov na STA, v kasnejših letih pa je bila večkrat zlorabljena in potvorjena. Dodal je, da ni šlo za mobing, saj bi ga Meško v tem primeru zagotovo kazensko preganjal, niti za politično razrešitev. 

Veselinovič tudi meni, da je novinar Igor Mekina, ki je na konferenci potrjeval navedbe Meška, to verjetno storil iz maščevanja, ker je Veselinovič kot nekdanji zaposleni pričal na strani delodajalca, ko so Mekino odpustili pri Dnevniku.

Bojan Veselinovič
Novice Janša se na sodišču izmika. Veselinovič: Zaradi njegovih trditev sem bil hudo prizadet. #video

Za Meškovo bolezen ni vedel nihče

Na današnjem naroku so si navzoči ogledali tudi posnetek dela oddaje Odmevi iz 20. oktobra 2009, v katerem so obravnavali STA, natančneje postopek za razrešitev Meška. Po ogledu je Veselinovičev zagovornik zbrane opomnil, da v posnetku ni omenjena Meškova bolezen. Veselinovič je k temu dodal, da tudi Meško za svojo bolezen v času predvajanja Odmevov sploh še ni vedel, kar je razvidno iz spisa pred delovnopravnim sodiščem.

Prav tako je Veselinovič poudaril, da v času že omenjene tiskovne konference nihče ni vedel za bolezen urednika Meška in da takrat ni bila niti enkrat omenjena. Pojasnil je tudi, da Meško ni opravljal pogodbenih obveznosti, na primer pripravil zahtevanih dokumentov v večkrat vnaprej dogovorjenih rokih, sklical pomembnih uredniških sestankov in pripravil seznamov performansa zaposlenih za nagrajevanje. 

Tako zavrača vse navedbe Meška, da bi kakorkoli in kadarkoli kršil avtonomijo odgovornega urednika ali vplival na vsebino uredniškega dela oziroma se vmešaval v uredniško politiko.

Poudaril je, da nikoli ni nikakor pritiskal na Meška, niti ga ni pozival k odstopu, temveč ga je zgolj pozival, naj vestno opravlja delo odgovornega urednika. Vse nasprotne navedbe je označil za manipulacijo.

sojenje Janša, Veselinovič, Celje
Novice Na vprašanje sodnice, ali je razumel očitke, je Janša odvrnil, da ne najbolje #foto

Fišer predlagal spremembo tožbe

V nadaljevanju naroka je Veselinovičev zagovornik Gorazd Fišer predložil spremembo tožbe, v kateri se obtoženemu Janši očita kaznivo dejanje obrekovanja. Članki v nekaterih medijih po njegovem mnenju dokazujejo, da je obtoženi v času objave tvita vedel, da je Meško umrl zaradi bolezni in ne zaradi umora. 

Obramba je spremembi tožbe nasprotovala, saj da se dejansko stanje od vložitve prvotne tožbe ni spremenilo, a je senat Veselinoviču glede tega ugodil.

Janševa obramba je izrazila potrebo po dodatnem času za pripravo nadaljnje obrambe obtoženega oziroma za pripravo na spremenjeno tožbo, zato je nadaljevanje obravnave preloženo na 16. oktober. 

Janša trdi, da je bil Meško bolan

Po končani obravnavi je Janša dejal: "Če ne gre po enem členu, bo šlo mogoče po drugem. Speljan je bil ves dokazni postopek, zaslišane vse priče. Iz vsega tega, kar je bilo slišano, prebrano, je jasno, da je bil gospod Meško resno bolan. Iz dokazov, ki jih je sam predložil, ko je sprožil tožbo na delovno-socialnem sodišču, je jasno, da je zbolel zaradi šikaniranja, kot je zapisal sam. Nihče ni trdil, da ga je gospod Veselinovič umoril s sekiro ali pa da je držal sekiro, vsi so razumeli, za kaj tu gre. Dejstvo je, da se je zgodilo nekaj, kar je pospešilo njegovo (Meškovo, op. p.) bolezen, o tem so pisali tudi drugi. Ker se je zdaj vse to izkazalo, se pač spreminja obtožnica na neki drugi člen, kjer ni mogoče dokazovati resničnosti."

 

Fišer je zatem po poročanju STA pojasnil, da tožnik v času vložitve zasebne tožbe ni vedel, kako se bo obtoženec zagovarjal. Kaznivo dejanje žaljive obdolžitve se namreč lahko nanaša na čisto neresnična dejstva, za katera tisti, ki jih je izrekel, ne ve, ali so dejansko neresnična ali ne. Zato je pri tem kaznivem dejanju po razlagi Fišerja dopusten dokaz resnice ali dokaz utemeljenosti v to, da si verjel, da je nekaj, kar si trdil, resnica.

"Po izvedenem dokaznem postopku je zasebna obtožba ocenila, da je brez dvoma dokazano, da je obtoženi zavestno trdil neresnico, za kar pa je predpisana kvalifikacija kaznivega dejanja obrekovanja, kjer dokaz resnice in ekskulpacijski razlogi ne pridejo v poštev," je pojasnil Fišer in spomnil, da gre tudi za težje očitano kaznivo dejanje.

Veselinovič je ob tem dodal, da nikakor ni šlo za kak zavlačevalni manever, kvečjemu so to bili po njegovem današnji dokazni predlogi obrambe. "Meško je, kar je vedel tudi Janša, umrl zaradi hude bolezni, ne pa zato, ker bi ga naj jaz umoril oziroma sodeloval pri njegovem umoru," je dodal.

Povod za tožbo je Janšev tvit iz maja 2021

Očitki nekdanjega direktorja STA Veselinoviča v zasebni tožbi se nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem je takratni premier zapisal: "Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in za to mesečno pokasira 8.500 evrov. Več kot predsednik republike." Tvit se nanaša na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je pozneje umrl zaradi bolezni. Nekdanji direktor STA je zatrdil, da o Meškovi hudi bolezni v času njegovega delovnega razmerja in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar.

STA, Slovenska tiskovna agencija. STAnje je resno. ZaobSTAnek.si | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Sojenje nekajkrat preloženo

Sodni postopek se je začel marca letos, nadaljeval pa maja in bil zaradi odsotnosti obtoženega dvakrat preložen. 

Janša Veselinovičeve očitke zanika, marca pa je v zagovoru zatrdil, da je bil Meško po prevzemu direktorskega mesta Veselinoviča šikaniran, tudi v času, ko je že bil hudo bolan, in nato nepravično odpuščen. Poudaril je tudi, da ni nikoli trdil, da je Meško zbolel zaradi Veselinoviča, zagotovo pa mu s svojim ravnanjem ni pomagal.

Veselinovič pa je takrat izpovedal, da je bil zaradi trditev, da je sodeloval pri umoru, čeprav Janša skuša relativizirati svoj zapis, hudo prizadet. Tvita po njegovem ni mogoče interpretirati kot trditve v prenesenem pomenu besede, pač pa gre za obtožbe, ki nimajo nobene podlage v realnih dejstvih. Ob tem je dodal, da je vse Janševe žaljive zapise v zvezi z STA in njim treba dati predvsem v kontekst takratnega vladnega poskusa podreditve tiskovne agencije.

 
Janez Janša
Novice Na sojenju Janši pričal nekdanji namestnik odgovornega urednika STA, Urbanija se je opravičil
Uroš Urbanija
Novice Urbanija na sodišču branil Janšo
Janez Janša
Novice Sodnica nezadovoljna: zaradi Janševih obveznosti odpovedan narok v zadevi Veselinovič

 

Ne spreglejte