Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2023,
13.47

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

11

Natisni članek

Celje sodba Bojan Veselinovič Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 20. 3. 2023, 13.47

1 leto, 1 mesec

Janša se na sodišču izmika. Veselinovič: Zaradi njegovih trditev sem bil hudo prizadet. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

11

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor Bojan Veselinovič. Janša je tudi v današnjem zagovoru, enako kot na predobravnavnem naroku, obtožbe zanikal, medtem ko je Veselinovič dejal, da je bil zaradi Janševega zapisa, da je sodeloval pri umoru Boruta Meška, hudo prizadet.

Kot je v predstavitvi obtožnice navedel Veselinovičev odvetnik Gorazd Fišer, se očitki nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem je takratni predsednik vlade zapisal: "Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike."

Njegov zapis se je nanašal na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je približno pol leta pozneje umrl zaradi bolezni. Nekdanji direktor STA je zatrdil, da o hudi bolezni v obdobju njegovega delovnega razmerja in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar.

Janša: Meško je bil po prihodu Veselinoviča šikaniran 

Janša je v zagovoru znova zatrdil, da je bil Meško po prihodu Veselinoviča na položaj direktorja STA šikaniran, tudi v času, ko je že bil hudo bolan, in nato nepravično odpuščen. "Najbrž vsi pri zdravi pameti vemo, da če je nekdo bolan in v tem stanju šikaniran ter vržen na cesto, da to najbrž ne pripomore k ozdravitvi, pač pa obratno," je vsebino svojega zapisa pojasnjeval Janša in dodal, da ni Veselinoviča nikoli obtožil, da je koga umoril s sekiro ali nožem.

Predsednico senata Leonido Jager je zanimalo, zakaj se je zdaj že nekdanji premier dobro desetletje po omenjenem dogajanju odločil za takšen zapis, na kar je odvrnil, da tudi zato, ker je Veselinovič takrat v javnosti razlagal, kakšna krivica se godi, ker vlada ne želi podpisati pogodbe z STA, pa so se stvari pozneje uredile takoj po tistem, ko je Veselinovič odšel. Pred tem pa je bila cela drama in veliko moraliziranja, je še dodal tedanji premier Janša.

Poudaril je tudi, da ni nikoli trdil, da je Meško zbolel zaradi Veselinoviča, zagotovo pa mu ta s svojim ravnanjem ni pomagal. Na vprašanje sodnice, ali ima za to kakšno zdravniško mnenje, pa je odgovoril, da ne, da pa obstajajo izpovedi Meška in njegovih kolegov z novinarske konference, na kateri je pokojni novinar spregovoril o mobingu, ki so ga izvajali nad njim.

Veselinovič: Bil sem hudo prizadet 

Veselinovič pa je izpovedal, da je bil zaradi trditev, da je sodeloval pri umoru, čeprav Janša zdaj poskuša relativizirati svoj zapis, hudo prizadet. Tvita po njegovem ni mogoče interpretirati kot trditve v prenesenem pomenu besede, temveč gre za obtožbe, ki nimajo nobene podlage v realnih dejstvih.

Vse Janševe žaljive zapise v zvezi z STA in njim je treba dati predvsem v kontekst takratnega vladnega poskusa podreditve tiskovne agencije, je dejal, nato pa opisal dogajanje v obdobju, ko vlada ni financirala STA pod njegovim vodstvom. Zoper njega v tem obdobju ni bil sprožen noben postopek; če bi bile kakršnekoli nepravilnosti, bi zagotovo bil sankcioniran, je dejal Veselinovič. Septembra 2021 se je potem kljub podpori kolektiva vendarle odločil za odstop, ko je menil, da je finančno stanje agencije že resno ogroženo.

Janša je na drugi strani zatrdil, da so bile težave z STA le zato, ker da ta ni delala v skladu s predpisi in da je nekatere storitve zaračunavala dvojno. Veselinoviča je med drugim vprašal, zakaj se je to dogajalo, a sodnica vprašanj v to smer ni dovolila, saj to po njenem ni del obtožnice.

Sojenje se bo 17. maja nadaljevalo z zaslišanjem Uroša Urbanije in Alena Pivka, ki sta bila v obdobju bolniške odsotnosti Meškova namestnika. Senat je še potrdil ogled novinarske konference Meška in njegovih kolegov, o zaslišanju sodelujočih na omenjeni novinarski konferenci pa se bo odločil pozneje, ko bo ocenil, ali je to potrebno.

sojenje Janša, Veselinovič, Celje
Novice Na vprašanje sodnice, ali je razumel očitke, je Janša odvrnil, da ne najbolje #foto
Ne spreglejte