Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
15.15

Osveženo pred

21 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
sodišče globa DARS vinjeta

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 15.15

21 minut

Sodišče: Dars neupravičeno izdaja globe pri zatipkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
Vinjeta | Foto STA

Foto: STA

Če se pomotoma zatipkate pri nakupu vinjete, vas družba za avtoceste (Dars) ne sme oglobiti, so odločili ljubljanski višji sodniki, poročajo Slovenske novice. Kljub opozorilom Darsa, da napačno vnesena registrska številka pomeni, da cestnina ni plačana, se še vedno zgodijo nehotene pomote, na primer izpuščena črtka ali napaka pri vrstnem redu znakov. Ob cestninskem nadzoru vas Dars v tem primeru oglobi s 300 evri, vendar neupravičeno, meni sodišče.

Kot naj bi zapisali v obrazložitvi, ni mogoče enačiti posameznika, ki je za uporabo cestninske ceste plačal cestnino in vinjeto kupil, s tistim posameznikom, ki cestninsko cesto uporablja brez vinjete ali po poteku njene veljavnosti. V tem primeru sta v neenakopravnem položaju in je kršeno ustavno načelo enakega varstva pravic.

Kupec letne vinjete se je ob nakupu pri enem od znakov registrske oznake zmotil. Po prejemu globe zaradi prekrška po zakonu o cestninjenju je po zagovorniku vložil zahtevo za sodno varstvo, sprva na okrajnem sodišču, kjer je bil neuspešen, nato še na ljubljanskem višjem sodišču. 

To je v sodbi odločilo, da se po določbi zakona kaznuje za prekršek posameznik, ki uporablja cestninsko cesto brez veljavne elektronske vinjete. Ker je pojem neveljavnosti vinjete iz te prekrškovne določbe širok, ga je treba po presoji sodišča tolmačiti v skladu z namenom zakona, ki je v tem, da se za uporabo cestninske ceste plača ustrezno nadomestilo v obliki cestnine.

Torej je v prekršku posameznik, ki za vožnjo po avtocesti sploh nima vinjete ali mu je ta potekla. Če je očitno, da je "nerodni" uporabnik vinjeto kupil prav za to vozilo in gre za pomoto, takšen jasen sklep ni mogoč.

Dars po sodbi ljubljanskega višjega sodišča zaenkrat ne bo spreminjal politike sankcioniranja, ker so zoper sodbo vložili pobudo za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti. "Do odločitve bomo nadaljevali z izvajanjem cestninskega nadzora oziroma izrekanjem sankcij." So pa izpostavili, da je isti senat novembra 2023 o enaki zadevi in enakih okoliščinah prekrška odločil drugače, in sicer v korist Darsovega prekrškovnega organa.

 

Odvetnica: Za nazaj ne prejmete ničesar

Seveda se grešniki ne smejo prehitro veseliti ob misli, da bodo na Darsu za nazaj lahko uveljavljali neupravičeno izrečene globe. 

"Sodišča bodo le v odprtih postopkih upoštevala sprejeto stališče in razlago sodišča. Žal ta odločitev ni podlaga za zahtevek za vračilo kazni, ki so jih uporabniki vinjet že plačali na podlagi odločitve v že končanem postopku o prekršku oziroma sodnem postopku. Če bodo uporabniki vinjet v prihodnje prejeli odločbo o prekršku zaradi napačno izpolnjenih podatkov o registrski številki vozila, bodo že v postopku o prekršku oziroma nadaljnjem postopku sodnega varstva lahko zahtevali, da se upošteva predstavljeno stališče iz te razsodbe," meni odvetnica Tamara Kek.

Hrvaška avtocesta
Novice Bo Hrvaška uvedla vinjete?
dragonja gneča
Novice Pobuda za prekategorizacijo obalne hitre ceste v glavno #video
zastoj, avtocesta
Novice Primerjava med državami: cena slovenske vinjete med bolj zasoljenimi
Elektronske vinjete
Novice Dars: Ne odlašajte z nakupom e-vinjete! To je razlog.
Ne spreglejte