Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 2. 2020,
15.29

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

13

Natisni članek

COVID-19 Slovenija test Koronavirus

Sobota, 29. 2. 2020, 15.29

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji opravili 188 testov, vsi so bili negativni

Tudi do 18. ure brez potrjenega primera novega koronavirusa v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

13

Koronavirus, maska, zaščita, oprema | Prvi primer v Sloveniji bodo ne glede na resnost bolezenskih znakov hospitalizirali. | Foto Getty Images

Prvi primer v Sloveniji bodo ne glede na resnost bolezenskih znakov hospitalizirali.

Foto: Getty Images

Tudi na podlagi testiranj, opravljenih do 18. ure danes, v Sloveniji ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, je na Twitterju objavil urad vlade za komuniciranje. Do zdaj so pristojni opravili 188 testiranj.

Slovenija tako še naprej čaka prvi potrjen primer novega koronavirusa, to osebo pa bodo pristojni v vsakem primeru hospitalizirali.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je poudarila, da je šlo pri osebah, ki so izpolnjevale pogoje za testiranje - torej, da so se v zadnjih dneh mudili na ogroženih območjih in kazali ustrezne simptome bolezni - na začetku testiranj predvsem za tiste, ki so bili na Kitajskem, v zadnjem času pa gre predvsem za tiste, ki so bili v sosednji Italiji.

Odsotnost potrjenega primera ne pomeni, da ne bo kmalu prvega, je poudarila Pirnatova in dodala, da NIJZ dnevno spremlja pojavljanje novih okužb po Evropi in svetu.

gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi

Primer novega koronavirusa je bil tako potrjen v večini evropskih držav, število primerov pa po državah zelo različno narašča. Zelo hitra je rast v Italiji, medtem ko Avstrija, ki ima po besedah Pirnatove podobne protokole za zaščito javnega zdravja kot Slovenija, beleži počasno rast okužb

"Smo pred vrati pandemije"

Direktorica NIJZ je spomnila tudi na odločitev Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven. To po besedah Pirnatove pomeni, da smo pred vrati pandemije oz. stanja, ko se bosta virus in bolezen, ki jo povzroča, lahko pojavljala povsod po svetu.

Diamond Princess
Novice Okužena Slovenca s križarke sta zdrava in doma

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je medtem ponovila protokol za vse, ki menijo, da bi lahko bili okuženi.

Prvi primer bodo v vsakem primeru hospitalizirali

Brise za testiranja bodo zaradi racionalizacije kadrov in opreme s ponedeljkom jemali na 16 točkah, po znanih rezultatih se bo z osebami ustrezno ravnalo naprej. Repar Bornškova je poudarila, da bodo prvi primer ne glede na resnost bolezenskih znakov hospitalizirali.

Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa
Ne spreglejte