Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
14.36

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

12

Natisni članek

Samo Fakin Danes Danes zdravje zdravstvo Matej Beltram

Sreda, 20. 2. 2019, 14.36

5 let, 1 mesec

"Slovensko zdravstvo ne razpada, ampak je že razpadlo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

12

"Če je čakalna doba za nekatere preglede štiri leta in potem posege še štiri leta, potem zdravstvo ne razpada, ampak je, vsaj za nekatere paciente, že razpadlo," poudarja oftalmolog Matej Beltramki je od leta 2015 polovično zaposlen pri zasebniku v Sloveniji, polovično pa v Švici. 

Minister za zdravje Samo Fakin meni, da razmere v zdravstvenem sistemu niso kritične. Meni, da je težav veliko, a da je pretirano govoriti o razpadanju primarnega zdravstvenega varstva. Tudi direktorji zdravstvenih zavodov so po ministrovih besedah enakega mnenja.

Fakin še pojasnjuje, da na ministrstvu pospešeno vodijo aktivnosti v zvezi z "domnevnim razpadom primarnega zdravstvenega varstva", za katerega sicer menijo, da ga ni.

 

zdravnik halja
Novice "Zdravniki bežijo iz potratnega in neurejenega državnega zdravstva"

"Popoln nadzor države je vzrok, ne rešitev za nastalo stanje"

"Če je čakalna doba za nekatere preglede štiri leta in potem posege še štiri leta, potem zdravstvo ne razpada, ampak je, vsaj za nekatere paciente, že razpadlo. Govorimo seveda o državnem zdravstvu, ki je seveda popolnoma pod nadzorom države. To pa je verjetno tudi vzrok, ne rešitev za nastalo stanje," se je na ministrove besede odzval oftalmolog Matej Beltram.

Čakalnica
Novice Kako se je Nizozemska lotila enakih težav, kot jih ima Slovenija?

"Govorimo seveda o državnem zdravstvu, ki je seveda popolnoma pod nadzorom države. To pa je verjetno tudi vzrok, in ne rešitev za nastalo stanje," poudarja Matej Beltram. | Foto: Valentin Feremutsch "Govorimo seveda o državnem zdravstvu, ki je seveda popolnoma pod nadzorom države. To pa je verjetno tudi vzrok, in ne rešitev za nastalo stanje," poudarja Matej Beltram. Foto: Valentin Feremutsch

Fakin poudarja tudi, da se je v zadnjih letih število zdravnikov v sistemu povečalo za 40 odstotkov, število bolnikov pa ostaja bolj ali manj isto.

Ob tem je poudaril še, da je 90 odstotkov bolnikov že opredeljenih pri zdravnikih. Vtis, da množično primanjkuje zdravnikov in da se bolniki ne morejo opredeljevati, ki ga nekateri poskušajo ustvariti, ni pravi, je dejal minister.

Kdo nas bo zdravil čez deset let?

"Da zdravnikov ne primanjkuje, lahko trdi le nekdo, ki mu štiri leta čakalne dobe ne pomenijo težav. Za število pacientov pa je dovolj obiskati spletno stran statističnega urada in pogledati starostno strukturo prebivalstva danes in čez 10 let. Ne vem, kdo bo nas zdravil takrat," je v zvezi s tem poudaril Beltram.

Ne spreglejte