Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
13.04

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

55

Natisni članek

Koronavirus cepljenje COVID-19 cepivo Stanko Pušenjak

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 13.04

3 leta, 5 mesecev

Slovenski zdravnik, ki je vzbudil dvome o novem cepivu, se moti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

55

Na družbenih omrežjih je ta konec tedna veliko prahu dvignil komentar Stanka Pušenjaka, v katerem znani slovenski ginekolog ugotavlja, da bi lahko dve tretjini žensk po cepljenju proti bolezni covid-19 lahko postalo začasno ali pa trajno neplodnih. Toda Pušenjak je zamešal dve različni pojmovanji izraza sterilnost. V današnjem pojasnilu na Facebooku je zmoto tudi priznal. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana je Pušenjakove navedbe medtem označila za teorijo zarote. 

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V nedeljo 480 novih okužb, umrlo 52 ljudi #video

Kako se je začelo

Slovenskega ginekologa Stanka Pušenjaka je ena od uporabnic družbenega omrežja Facebook prejšnji teden prosila za komentar članka na spletni strani Health and Money News z naslovom Razvijalec cepiva proti covidu priznava  Cepivo bo steriliziralo samo 70 odstotkov populacije. Pripisala je vprašanje: "Verjetno ne govori o sterilnosti kot neplodnosti, ali pač?"

Pušenjak se je odzval z naslednjim komentarjem: "Hm? Ni kaj dosti za komentirati, saj je vse jasno povedano. Cepiva v približno 2/3 primerih (70 %) povzročijo tvorbo protiteles proti površinskemu proteinu virusa sars-cov-2, ki je zelo podoben ali identičen beljakovini syncytin-1, ki je pomembna v plodnosti in v posteljici pri plodu, kar pomeni, da bo imunski sistem lahko napadal lastne strukture v jajčniku pri ženski in posteljici pri plodu, ki so pomembne za nadaljevanje vrste. Z drugimi besedami, okrog 2/3 žensk bi po cepljenju vsaj nekaj časa, morda pa trajno, lahko bilo neplodnih." Objavljamo ga še v celoti:

Stanko Pušenjak | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Iz komentarja so nekateri slovenski mediji v nedeljo naredili članke, ki pri ljudeh vzbujajo strah in dodatne dvome o cepivu proti bolezni covid-19, kar je jasno vidno v objavah in komentarjih na družbenem omrežju Facebook, v katerih nekateri uporabniki in uporabnice trdijo, da "nas nameravajo zredčiti". 

Pušenjak | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

O kakšni sterilnosti je bilo v resnici govora

Sterilnost, omenjena v članku, ki ga je na prošnjo uporabnice Facebooka komentiral Stanko Pušenjak, ni enaka sterilnosti kot nezmožnosti spolnega reproduciranja. 

Gre za sterilnost v kontekstu imunizacije, kar v videoposnetku, ki je pripet članku na spletni strani Health and Money News, jasno pove tudi kanadski razvijalec oxfordskega cepiva John Bell: "Ta cepiva najverjetneje ne bodo povsem sterilizirala populacije. Učinek bo verjetno od 60- do 70-odstoten," je v videoposnetku dejal Bell. 

Spletna stran Health and Money News je Bellovo izjavo obrnila tako, da ustreza njihovi narativi, ta pa je, če preverimo njihove druge objave, da je pandemija bolezni covid-19 globalna prevara in da bolezen v resnici ne obstaja. Na spletni strani najdemo že prežvečene teorije zarot, da je novi koronavirus ustvaril Bill Gates in da obrazne maske povzročajo pljučnega raka.

Zgornji videoposnetek izjave Johna Bella je na spletno stran YouTube sicer objavil uporabnik Steve Willis, ta med drugim trdi tudi, da ljudje nismo nikoli pristali na Luni. 

Omeniti je treba tudi, da spletna stran Health and Money News v podporo argumentu, da bo cepivo za bolezen covid-19 povzročalo neplodnost, uporablja povsem nepovezane "dokaze", ko je na primer raziskava o vplivu bolezni covid-19 na poškodbe moških testisov

Hiter prelet spletne strani Health and Money News nam pove vse, kar moramo vedeti o njej: gre za leglo teorij zarote o zaščitnih maskah, cepivu in pandemiji bolezni covid-19 na sploh.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Hiter prelet spletne strani Health and Money News nam pove vse, kar moramo vedeti o njej: gre za leglo teorij zarote o zaščitnih maskah, cepivu in pandemiji bolezni covid-19 na sploh. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V ozadju govoric o neplodnosti najverjetneje posameznika, ki sta v preteklosti že širila neresnice o koronavirusu

Prvega decembra sta zdravnika Wolfgang Wodarg in Michael Yeadon na Evropsko agencijo za zdravila naslovila zahtevo za takojšnjo zaustavitev vseh aktivnosti, povezanih z razvojem in preizkušanjem cepiv proti bolezni covid-19. V zahtevi med drugim omenjata tudi možnost vpliva cepiva proti bolezni covid-19 na razvoj posteljice (oziroma placente) pri sesalcih, med katere spadamo tudi ljudje.

Prav od tod najverjetneje izhaja trditev, da bo cepivo vplivalo na neplodnost, saj se zahteva Wodarda in Yeadona že širi po spletnih straneh, ki podpihujejo teorije zarot o novem koronavirusu.

Videoposnetek, v katerem je nemški zdravnik Wolfgang Wodarg trdil, da novi koronavirus ni nevarnejši od navadne gripe in da so ukrepi pretirani, so spomladi na družbenem omrežju Facebook množično delili tudi Slovenci. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Videoposnetek, v katerem je nemški zdravnik Wolfgang Wodarg trdil, da novi koronavirus ni nevarnejši od navadne gripe in da so ukrepi pretirani, so spomladi na družbenem omrežju Facebook množično delili tudi Slovenci. Foto: YouTube / Posnetek zaslona
Kdo sta Wodarg in Yeadon? Prvi je nemški zdravnik, ki je marca letos zaslovel s trditvijo, da bolezen covid-19 ni nevarnejša od sezonske gripe (in se, kot vemo danes in kot je stroka opozarjala že takrat, zmotil).

Yeadon je nekdanji sodelavec ameriškega farmacevtskega giganta Pfizer, ki ga teoretiki zarot zmotno navajajo kot "vodjo raziskav pri Pfizerju". V resnici je bil vodja oddelka za raziskave alergij in respiratornih obolenj. Za Pfizer ne dela že devet let. Yeadon je med drugim znan po tem, da je septembra zmotno trdil, da je epidemije bolezni covid-19 v Veliki Britaniji praktično konec. 

Pušenjak: Prizadetim in prestrašenim ter zaskrbljenim se ob tem iskreno opravičujem in sprejemam pokoro

Stanko Pušenjak je eden od najbolj znanih slovenskih ginekologov.  | Foto: STA , Stanko Pušenjak je eden od najbolj znanih slovenskih ginekologov. Foto: STA ,

Pušenjak je za spletni medij Žurnal24 že v nedeljo sicer priznal, da je zamešal sterilnost, ki jo omenja intervjuvanec (v zgornjem videoposnetku, torej John Bell), in sterilnost, ki pomeni neplodnost, ter dodal, da "je intervjuvancu nenamenoma v usta polagal besede, ki jih ni izrekel".

Danes je Pušenjak na družbenem omrežju Facebook objavil še daljše pojasnilo, v katerim je med drugim zapisal:

Tresla se je in žal se še bo, gora, rodila pa se je (že) miš. V nekaj urah se je nabralo dovolj dokazov in relevantnih virov, ki kažejo na zanemarljivo možnost avtoimunega odziva proti proteinu syncytin-1 po cepljenju proti sar-cov-2, ker je razlika v aminokislinski zgradbi prevelika oziroma skoraj nepremostljiva.

Za mene je s tem ta zgodba zaključena, morebitne valove po cunamiju, prosim, pripišite mediju, ki je izrabil svoj medijski položaj in iz tega kuje klike in dobičke. Sam ne potrebujem nič od tega.

Je pa v 24 urah postalo nekaj kristalno jasno: zaradi cepljenja skoraj zanesljivo ne bo neplodnosti, kar do zdaj žal nikjer ni bilo dovolj jasno povedano s strani tistih, ki so za tovrstna pojasnila pooblaščeni, zadolženi in lahko za svoje izjave dajejo tudi zagotovila. Ostali namreč lahko v najboljšem primeru govorimo v pogojnikih ali postavljamo vprašanja. Verjamem, da se imamo vsi iz tega priložnost česa naučiti? Jaz sem se.

Prizadetim in prestrašenim ter zaskrbljenim se ob tem iskreno opravičujem in sprejemam pokoro.

Tomaž Gantar
Novice Gantar s pismom državljanom: Zelo tanka meja nas loči od roba prepada

Logarjeva: Gre za teorijo zarote

Na navedbe Pušenjaka sta se odzvala tudi biokemik s Kemijskega inštituta v Ljubljani Roman Jerala in dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana.

Jerala je v več zapisih na družbenem omrežju Twitter ovrgel eno od tez, ki je ključen argument teorije, da bo cepivo za covid-19 povzročilo neplodnost pri ženskah, in sicer o podobnosti površinskega proteina virusa sars-cov-2 in beljakovine sincitin-1, ki ima pomembno vlogo pri nastanku posteljice oziroma placente.

Dr. Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci vlade o aktualnem stanju epidemije bolezni covid-19 v Sloveniji medtem dejala, da te domneve ne temeljijo na znanstvenih dokazih. "Kot je pogosto pri teorijah zarot, gre za nepreverjena dejstva, za posploševanje podatkov, za izjave, ki so iztrgane iz konteksta. To, da bi bila protitelesa, ki bodo delovala proti novemu koronavirusu, škodljiva za nastajanje posteljice, je neresnično."

Logarjeva je dodala, da "gre za minimalno sekvenco petih beljakovin, ki se ujemajo med temi spike proteini in proteini v nastajajoči postelji. Za prepoznavanje takega epitopa pa imunologi pravijo, da je potrebnih vsaj od 50 do 80 beljakovin, ki se morajo ujemati, se pravi vsaj desetkrat več, kot jih je tukaj v tej sekvenci. Gre res za teorijo zarote in nepravilno razumevanje podatkov tudi s strani doktorja Pušenjaka."

Preberite tudi:

Milan Krek
Novice Krek: Vlada ni zamujala z ukrepi, ljudje se jih manj držijo
Sepivo Pfizer
Novice Zamude pri dobavi: letos na voljo le 50 milijonov odmerkov cepiva Pfizer
Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Testiranje zaposlenih v zdravstvu že utečeno, v domovih za starejše počasneje
Infekcijska klinika
Novice V zadnjih dveh mesecih veliko več umrlih kot prejšnja leta
Tomaž Gantar
Novice Kako bo potekalo cepljenje v Sloveniji
Ne spreglejte