Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2020,
17.32

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

99

Natisni članek

Koronavirus Tomaž Gantar

Nedelja, 6. 12. 2020, 17.32

3 leta, 4 mesece

Gantar s pismom državljanom: Zelo tanka meja nas loči od roba prepada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

99

Tomaž Gantar | Minister za zdravje Tomaž Gantar je v predprazničnem nagovoru državljane pozval k spoštovanju ukrepov ob prihajajočih praznikih.  | Foto STA

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v predprazničnem nagovoru državljane pozval k spoštovanju ukrepov ob prihajajočih praznikih.

Foto: STA

Minister za zdravje Tomaž Gantar pred prihajajočimi božičnimi-novoletnimi prazniki državljane poziva k spoštovanju ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. V svojem pismu poudarja, da dokler ne bo na voljo cepivo, bomo morali z veliko potrpežljivosti poskrbeti, da bo žrtev čim manj in da kar se da omejimo gospodarsko škodo, ki jo bomo čutili še dolgo. "Vendar pa brez ukrepanja in doslednega spoštovanja predlaganih ukrepov vse to preprosto ni mogoče," je med drugim dejal. Dodal je, da so zaščitni ukrepi rezultat strokovnih usmeritev in ne morda leve ali desne politike oziroma tako ali drugače obarvane vlade.

Tomaž Gantar
Novice Kako bo potekalo cepljenje v Sloveniji

Kot je v današnjem nagovoru uvodoma povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, so pred nami dnevi, ki se jih vsako leto znova vsi veselimo, dnevi, ki jih radi preživimo v krogu družine, prijateljev in vseh, ki jih imamo radi. "To velja še toliko bolj za letošnje božično-novoletne praznike, saj zaradi ukrepov, ki smo jih bili prisiljeni sprejeti za zajezitev virusa, svojih bližnjih in prijateljev nismo mogli obiskati, kaj šele objeti," je dejal minister.

Bolezen, ki vsak dan terja na tisoče življenj

Kot je v nadaljevanju izpostavil minister Gantar, je pandemija bolezni covid-19 prizadela življenja in zdravje ljudi po vsem svetu. "Virus ne prizanaša nikomur, ne izbira posameznikov, izbral je celotno družbo. In covid-19 je bolezen, ki vsak dan terja na tisoče življenj, med starejšimi in tudi med mladimi. Ne poznamo je še dovolj, sploh pa ne njenih morebitnih daljnosežnih posledic," je spomnil.

Gantar v odprtem pismu državljane poziva k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. | Foto: STA , Gantar v odprtem pismu državljane poziva k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Foto: STA ,

Dodal je, da vsak dan sicer nestrpno "pričakujemo informacije o možnosti učinkovitega in varnega cepljenja, ki je v preteklosti človeštvo že rešilo mnogih smrtnih bolezni, vendar moramo do takrat z veliko mero potrpežljivosti poskrbeti, da bo žrtev te bolezni čim manj in da kar se da omejimo tudi veliko gospodarsko škodo, ki jo bomo čutili še dolgo."

Vendar pa brez ukrepanja in doslednega spoštovanja predlaganih ukrepov vse to preprosto ni mogoče, je ob enem še opozoril minister Gantar, ki je med drugim v pismu spomnil, da je namen zaščitnih ukrepov v vseh državah in po vsem svetu enak, medsebojne stike moramo omejiti na najožji krog družine in sodelavcev v delovnem okolju ter s tem preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Prav tako je nujna tudi uporaba zaščitnih sredstev in sledenje higienskim ukrepom.

Tomaž Gantar
Novice Gantar za polno bolniško nadomestilo v primeru okužbe s korono v zdravstvu in DSO

Neupoštevanje ukrepov s strani manjšine 

"Zveni preprosto in v resnici tudi je, ob pogoju, da jih dosledno spoštujemo prav vsi. Brez izjeme! Neupoštevanje s strani manjšine gre v škodo večine, ki navodila spoštuje. Žal prihaja do tega tudi v naši državi, kjer so praktično identični ukrepi manj učinkoviti kot drugod," je dejal.

Minister za zdravje izpostavlja, da so predlagani zaščitni ukrepi rezultat dosedanjih izkušenj mnogih držav in strokovnih usmeritev, ne pa morda leve ali desne politike oziroma tako ali drugače obarvane vlade. 

Minister je spomnil, da ukrepe predlaga stroka in ne politika. | Foto: STA , Minister je spomnil, da ukrepe predlaga stroka in ne politika. Foto: STA ,

"Ne v Sloveniji in ne drugod! Osnove zanje postavlja strokovna javnost. Medtem ko je samoumevno, da bomo v primeru težke in nenadne bolezni poiskali zdravniško pomoč, nasvet strokovnjaka, nekateri še vedno razmišljajo, da lahko epidemijo in covid-19 rešujemo na drugačen način," je opozoril minister.

Gantar je kot ključno izpostavil strokovno znanje, saj da je to tisto, kar potrebujemo. "Tudi v naši državi se množica zdravstvenih delavcev dnevno bori z obvladovanjem epidemije in v povprečju zadnjih dni tudi s 1.300 hospitaliziranimi bolniki s covid-19 dnevno," je povedal minister in se v nadaljevanju dotaknil zdravstvenih razmer v Sloveniji.

Novice Kdo je Uroš Prikl, ki naj bi zamenjal Tino Bregant? #video

Imamo zelo malo časa, da se izognemo  katastrofi

"Naše zdravstvo in močno preobremenjeni zdravstveni delavci delujejo ob tem na robu svojih zmogljivosti in zelo tanka meja nas loči od roba prepada. Korak preko lahko predstavljajo bližajoči se prazniki, po drugi strani pa imamo na razpolago še (zelo) malo časa, da stopimo korak nazaj in se na ta način izognemo katastrofi. Izbira je v naših rokah. Sami odločamo, kako bomo preživeli bližajoče se praznike in obdobje, ko bo na razpolago ustrezno cepivo. Do takrat pa moramo prav vsi omejiti vse nenujne stike in dosledno upoštevati preventivne ukrepe. Vemo, da delujejo," je povedal.

Minister za zdavje Tomaž Gantar je za konec še zapisal, da je konec leta čas, ko se običajno zazremo tudi nazaj. "Letošnje leto je bilo zelo težko in želim si, da bi ga sklenili z vedenjem, da smo skupaj zmogli, in z optimizmom, da bomo vse prepreke premagovali tudi v prihodnje," je sklenil.

Marija Magajne
Novice Končno našli Gantarjevo namestnico, ni Prikl
Ne spreglejte