Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
11.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

5

Natisni članek

meja schengen Slovenija Avstrija

Petek, 28. 9. 2018, 11.20

5 let, 6 mesecev

Slovenija vztraja, da je avstrijski nadzor na meji neupravičen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

5

avstrija, meja | Avstrija bo po napovedih novembra podaljšala nadzor na meji s Slovenijo. | Foto Klemen Korenjak

Avstrija bo po napovedih novembra podaljšala nadzor na meji s Slovenijo.

Foto: Klemen Korenjak

Avstrijski nadzor na meji s Slovenijo je neupravičen in nesorazmeren, so danes poudarili na ministrstvu za notranje zadeve ob zadnji napovedi Avstrije, da bo za še eno polletno obdobje podaljšala nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo.

Po zadnjem podaljšanju naj bi se nadzor na schengenski meji iztekel 11. novembra, a je Avstrija, ki je v nasprotju s schengensko zakonodajo nadzor na schengenski meji s sosednjimi državami vzpostavila sredi begunske krize leta 2015 in ga od takrat podaljšuje vsakega pol leta, že napovedala ponovno podaljšanje. Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je v sredo napovedal, da bo Dunaj o svoji nameri v kratkem obvestil Evropsko komisijo.

m
Novice Avstrija nadzora na meji s Slovenijo ne namerava opustiti #video

Slovenija: Takšen ukrep Avstrije je neupravičen in nesorazmeren

Stališče Slovenije medtem ostaja nespremenjeno, in sicer da je takšen ukrep neupravičen in nesorazmeren, čemur pritrjujejo tudi statistični podatki, ki ne utemeljujejo nevarnosti sekundarnih migracij z ozemlja Slovenije, še manj pa ogrožanje notranje varnosti Avstrije, poudarjajo na notranjem ministrstvu v Ljubljani.

Avstrijski varnostni organi so po podatkih policije v prvih sedmih mesecih letos v Slovenijo vrnili 15 ljudi, v vsem lanskem letu pa 24. Ob Avstriji nadzor na notranjih mejah schengenskega območja sicer izvajajo še Švedska, Danska, Nemčija in Francija ter nečlanica EU Norveška.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je prepričan, da Evropa brez notranjih meja ni mogoča, če države ne zagotovijo delujočih zunanjih meja. | Foto: Reuters Avstrijski kancler Sebastian Kurz je prepričan, da Evropa brez notranjih meja ni mogoča, če države ne zagotovijo delujočih zunanjih meja. Foto: Reuters

Države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi begunske krize, češ da zunanje meje EU oziroma schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migracijami.

Schengen
Novice Avstrija uvedla nadzor na meji z Italijo in Nemčijo

Kurz: Evropa brez notranjih meja ni mogoča, če zunanje meje ne delujejo

To je v utemeljitvi podaljšanja nadzora na avstrijski meji s Slovenijo in Madžarsko v sredo v parlamentu na Dunaju izpostavil tudi Kickl, ki prihaja iz vrst desnih avstrijskih svobodnjakov (FPÖ). "Izvajanje nadzora na meji je nujno potrebno za varnost Avstrijcev," je dejal avstrijski notranji minister.

Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz je v odzivu na slovenske kritike, da je nadzor neutemeljen, julija v Bruslju dejal, da je ta potreben, saj je Evropa brez notranjih meja mogoče le, če bodo države zagotovile delujoče zunanje meje.

Evropska komisija je sicer septembra za krepitev zunanje evropske meje predlagala vzpostavitev nove stalne enote deset tisoč varuhov meje z izvršnimi oblastmi do leta 2020.

begunci
Novice Avstrija bo prosilcem za azil onemogočila vajeništvo
Ne spreglejte