SiolNET. Novice Slovenija
2,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija nadzora na meji s Slovenijo ne namerava opustiti #video

2,68

termometer

Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo podaljšala še za dodatnega pol leta. Njihovi vojaki in policisti so na meji sicer že vse od migrantske krize leta 2015. Čeprav je to v nasprotju z veljavno schengensko zakonodajo, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Tudi Slovenija takšnemu nadzoru odločno nasprotuje. Marsikateri Avstrijec, ki ga je danes v okolici Šentilja srečala naša ekipa, pa trdno verjame, da iz Slovenije preti velika nevarnost. Zato nadzor podpirajo, so še poročali.

Na avtocestnem mejnem prehodu Špilje za vožnjo mimo policije in vojske zadostuje že, da osebne dokumente pokažemo skozi okno. Podobne izkušnje ima tudi avstrijski par, ki tu mejo prečka nekajkrat na leto.

Večji zastoji ne nastajajo niti na stari cesti, domačini iz Šentilja pa kljub temu nadzora ne razumejo.

Navsezadnje je takšen nadzor tudi v nasprotju z veljavno schengensko zakonodajo. A Avstrija ga bo podaljšala še vsaj za pol leta.

"Smo še svetlobna leta oddaljeni od urejenega stanja"

Avstrijski notranji minister je podaljšanje nadzora pokomentiral z mislijo, da smo še svetlobna leta oddaljeni od urejenega stanja, in dodal še, da le sanjači verjamejo, da je begunska kriza v resnici končana.

Nanjo tako že več kot tri leta v Šentilju spominjajo visoka ograja, prazni šotori in zabojniki avstrijskega sprejemnega centra. Takšni prizori delijo mnenja Avstrijcev. Politiko skrajno desnih avstrijskih svobodnjakov, ki obvladujejo notranje ministrstvo, pa številni tudi podpirajo, so še poročali v oddaji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin