Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2020,
11.24

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

144

Natisni članek

Koronavirus Matej Tonin zaščitna maska

Sreda, 18. 3. 2020, 11.24

4 leta, 1 mesec

Tonin: Težave pri prevzemu mask v Nemčiji, voznik v Italiji se nam ne javlja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

144

Obrambni minister Matej Tonin je v pogovoru za javno televizijo povedal, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask iz Nemčije. Te na prevzem čakajo v Hamburgu, kjer sta tudi že dva slovenska tovornjaka, vendar pa stvari po besedah obrambnega ministra ne stečejo. Prav tako se zapleta pri pošiljki treh milijonov mask iz Italije. Z voznikom smo izgubili stik, šofer se nam ne javlja, je dejal Tonin.

Kot je za Televizijo Slovenija povedal obrambni minister Matej Tonin, je zaradi zapleta pri prevzemu zaščitnih mask v Hamburgu že govoril s slovenskim veleposlanikom v Nemčiji Francem Butom. "Tudi oni se maksimalno trudijo, da bi ta zaplet razrešili, ker mi teh 1,5 milijona mask krvavo potrebujemo v Sloveniji," je dejal Tonin.

Voznik, ki bi moral pripeljati maske iz Italije, se ne javlja

Nemci po njegovih besedah poskušajo uveljaviti odločbo, ki ne dovoljuje izvoza zdravstvene opreme iz države. Drugo težavo po njegovih besedah predstavljajo zastoji na meji. Če bo treba, bo Slovenija po te maske poslala letalo, je napovedal Tonin.

Obrambni minister je ob tem pojasnil, da se je v zvezi z dobavo zaščitne opreme zgodil še en incident. Prek Italije bi morali danes oziroma najkasneje jutri k nam pripeljati tri milijone mask. Stik z voznikom, ki je te maske vozil, smo izgubili, šofer se nam ne javlja, je dejal Tonin.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Število potrjenih okuženih v Sloveniji se bliža 300 #video

300 tisoč mask prihaja s Kitajske

Tonin je danes pred tem napovedal, da bodo opremo takoj, ko jo prejmejo, začeli deliti z logistiko civilne zaščite in Slovenske vojske. "Ko bo roba prišla v Slovenijo, bo nemudoma deljena po prioritetnem vrstnem redu," je pojasnil minister. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu.

"Ko bo roba prišla v Slovenijo, bo nemudoma deljena po prioritetnem vrstnem redu," je popoldne pojasnil minister za obrambo Matej Tonin. | Foto: STA , "Ko bo roba prišla v Slovenijo, bo nemudoma deljena po prioritetnem vrstnem redu," je popoldne pojasnil minister za obrambo Matej Tonin. Foto: STA ,

Slovenija bo sicer 300 tisoč mask prejela tudi prek donacije fundacij Alibaba Foundation in Fundacije Jacka Maja, so sporočili iz agencije Odmev. Pošiljka z maskami, namenjenimi tudi Sloveniji, je danes iz Kitajske že prispela na belgijsko letališče Liege, tam pa bodo tovor pripravili za nadaljnji prevoz v Slovenijo.

Slovensko zunanje ministrstvo je objavo fundacije Fundacije Jacka Maja delilo na družbenem omrežju Twitter. Kot so zapisali v fundaciji, je v pošiljki 1,5 milijona mask, ki jih bodo dostavili Sloveniji, Franciji in Belgiji. Po Toninovih besedah bo Slovenija 300 tisoč doniranih mask prejela v petek oziroma v soboto.

Novice Objavljamo seznam okuženih po slovenskih občinah #video

"Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno"

Potem ko je Tonin v torek v izjavi za POP TV podjetja pozval, naj občinskim civilnim zaščitam sporočijo potrebe po zaščitni opremi, so številni iz gospodarstva po njegovih besedah razumeli, da štabi civilne zaščite opremo že imajo. "Lahko je kaos, ker na občinske civilne zaščite že pritiskajo podjetja, naj jim dajo opremo," je dejal pred sejo vlade in dodal, da opreme še nimajo.

Komentiral je tudi opozorila, da imajo na kranjski vstopni točki le štiri maske za odvzem brisov. "Urgentno delamo 24 ur za dobavo zaščitne opreme. Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno, zdaj po vsem svetu iščemo blago, da ga lahko razdelimo naprej," je povedal obrambni minister.

"Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno, zdaj po vsem svetu iščemo blago, da ga lahko razdelimo naprej," je povedal obrambni minister Matej Tonin. | Foto: Ana Kovač "Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno, zdaj po vsem svetu iščemo blago, da ga lahko razdelimo naprej," je povedal obrambni minister Matej Tonin. Foto: Ana Kovač

Večina drugih ministrov je bila pred sejo vlade redkobesedna. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da predloge za sejo državnega zbora pripravljajo. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na vprašanje, ali danes lahko pričakujemo nove ukrepe, odgovoril, da meni, da ne oziroma da bodo še videli. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dejal le, da za zdaj oziroma danes novih ukrepov v tem resorju ne predvidevajo, se pa po njegovih navedbah dnevno borijo za pretok tovornih vozil.

Tonin je po seji vlade sicer komentiral tudi pripravo vladnega odloka o omejitvi zbiranja do pet ljudi na javnih površinah, ki ga je napovedal notranji minister Aleš Hojs. Kot je pojasnil Tonin, je danes razprava tekla v smeri, da gre za ljudi, ki niso v delovnem procesu, tako da na režim dela v Slovenski vojski to ne bo vplivalo. Odlok sicer pripravljajo na ministrstvu za notranje zadeve.

koronavirus
Novice Infektolog svari: Koronavirus lahko prizadene vsakogar, tudi mlade #video

Pahor von der Leynovo prosil za pospešitev naročanja medicinske opreme

Predsednik republike Borut Pahor je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na današnji videokonferenci prosil za pospešitev procesa javnega naročanja medicinske opreme, nujno potrebne pri spopadanju s pandemijo novega koronavirusa, saj je to za Slovenijo izjemnega pomena, so sporočili iz urada predsednika republike.

V pogovoru s predsednico komisije je predsednik države pozval h kar najhitrejšemu postopku izpeljave javnih naročil za nakup medicinske opreme. Von der Leynova je po navedbah predsednikovega urada povedala, da je najkrajši mogoči rok za prijavo ponudnikov šest dni, vendar je težava na strani ponudbe, piše STA.

Trenutno so v teku tri skupna javna naročila za zaščitne maske, respiratorje in laboratorijsko opremo, pri katerih sodeluje večina držav članic EU. Pri vseh sodeluje tudi Slovenija. Postopki so v različnih fazah. V komisiji za zdaj nočejo govoriti o količinah opreme, ki naj bi jo članice naročile, poroča STA.

Ne spreglejte