Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2020,
12.13

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

12

Natisni članek

Šmarje pri Jelšah dom upokojencev Koronavirus okužba

Sreda, 18. 3. 2020, 12.13

4 leta, 1 mesec

Infektolog svari: Koronavirus lahko prizadene vsakogar, tudi mlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

12

koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Infektolog Matjaž Jereb je v izrednih poročilih na Planet TV opozoril, da lahko koronavirus prizadene vsakogar, tudi mlade. Na infekcijski kliniki trenutno zdravijo 21 pacientov, ki so okuženi z virusom covid-19, od tega je pet takih, ki so v kritičnem zdravstvenem stanju, njihovo življenje pa je ogroženo. Sicer imamo po zadnjih podatkih v Sloveniji 286 potrjenih primerov koronavirusa. 

 

Kot je za izredne novice za Planet TV dejal infektolog na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb, bolezen covid-19 po zdaj znanih podatkih najbolj ogroža starejše in bolnike, ki imajo tudi druge kronične bolezni. Vendar lahko, kot še opozarja Jereb, koronavirus prizadene vsakega posameznika. Zapleti pri poteku bolezni se lahko zgodijo tudi pri mladih, ki že imajo bolezni, zaradi katerih je okrnjen njihov imunski sistem. "Teoretično se lahko tovrstna okužba zaplete pri vsakem posamezniku," je dejal in poudaril, da morajo navodila pristojnih za ustrezno preventivo upoštevati prav vsi. 

Na ljubljanski infekcijski kliniki se trenutno zdravi 14 pacientov na navadnem in pet na intenzivnem oddelku. "Pet bolnikov je kritično bolnih, njihovo življenje je neposredno ogroženo," je še dejal Jereb.

Na vprašanje, ali smo v Sloveniji pripravljeni na hujše scenarije, je Jereb odgovoril, da težko oceni, kako se bodo stvari odvijale v prihodnjih dneh. "Smo na začetku epidemije in razmere, kar zadeva zdravljenje, za zdaj obvladujemo," je povedal in še dodal, da so v pripravljenosti že druge lokacije, kjer bi lahko izvedli zdravljenje nekritičnih in življenjsko ogroženih bolnikov. "Natančne ocene o poteku epidemije pa v tem trenutku ne morem podati," je še dejal.

Jereb je še povedal, da imajo na infekcijski kliniki za zdaj dovolj opreme, a da so zagotovila pristojnih o prihodu novega zaščitnega materiala zagotovo dobrodošla.

V Kranju dobili dodatno zaščitno opremo

Da se razmere z dobavo zaščitne opreme izboljšujejo, pa je potrdila tudi direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura. Kot je povedala za oddajo Planet 18, so imeli zjutraj samo še štiri zaščitne maske, zato je bila dobava novega zaščitnega materiala zelo potrebna. 

"Naša ustanova je bila uspešna pri pridobitvi nove opreme, česar smo zelo veseli. Dobili smo 200 kompletov zaščitne opreme, ki vsebujejo ustrezne maske, plašče, rokavice, očala in kape. Ta oprema bo zadostovala do konca tedna. Za prihodnje dni smo že sporočili, kaj potrebujemo, vendar je razumljivo, da vse opreme ne moremo dobiti takoj," je še povedala. 

Okužbe potrdili tudi v Celju, Ilirski Bistrici in Šmarju pri Jelšah

Potem ko je bil test ene od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v ponedeljek negativen, so dodatna testiranja odvzetih brisov med 23 zaposlenimi pokazala, da je ena od preostalih delavk vendarle okužena z novim koronavirusom. Danes ponoči so se bolezenski znaki pojavili tudi pri eni od oskrbovank. O okužbah poročajo tudi iz Celja in Ilirske Bistrice.

Kot so po poročanju STA sporočili iz šmarske občine, delavka, pri kateri je bila potrjena okužba, v preteklih dneh ni kazala nobenega znaka okužbe, ne povišane telesne temperature, prehlada ali kakršnegakoli slabega počutja.

zapor Dob
Novice Prva okužba s koronavirusom na Dobu. Bo vlada izpustila zapornike?

V omenjenem domu, ki skrbi za okoli 200 starostnikov, že od pojava koronavirusa v državi izvajajo vse ukrepe po navodilih pristojnih služb. Tako so tudi takoj po prejemu obvestila o potrjeni okužbi izvedli vse ukrepe po navodilih dežurnega epidemiologa.

Zaposlene, ki so bili v neposrednem stiku z uslužbenko, pri kateri je bila okužba potrjena, so poslali domov, na vseh oddelkih pa začeli stanovalce pogosteje opazovati in jim meriti telesno temperaturo, navaja STA.

Oskrbovanko takoj izolirali

Danes ponoči so se bolezenski znaki pojavili pri eni od oskrbovank, to so po navodilih dežurnega zdravnika takoj izolirali in je pod zdravniškim nadzorom. Preostali stanovalci se počutijo dobro in je zanje ustrezno poskrbljeno, so še sporočili.

Ker je šlo za stik z okuženim zaposlenim, ko ta še ni kazal znakov bolezni, v celjskem zdravstvenem domu po posvetu z epidemiologinjo menijo, da to pomeni majhno verjetnost okužbe. Za razporeditev delavca brez znakov bolezni ima sicer predstojnik oddelka več možnosti, so pojasnili. Zdravstveni delavec lahko ves čas dela s kirurško masko, obravnava tudi bolnike, če ni druge možnosti, če pa zboli, zanj velja enak postopek kot pri vseh drugih okuženih.

Bolniška postelja
Novice Koronavirus je v Sloveniji terjal prvo smrtno žrtev

Pri drugi možnosti takšen zdravstveni delavec dela sam na delovnem mestu, a samo administrativna dela, telefonske posvete in podobno, da s tem omejijo stike z drugimi zaposlenimi. Lahko pa tudi ostane doma za sedem dni od dneva, ko je njegov rizični stik postal simptomatski, in gre na odvzem bris.

Okužen tudi zaposleni v celjskem zdravstvenem domu

V Zdravstvenem domu Celje so danes zabeležili prvi primer zdravstvenega delavca, ki se je okužil z novim koronavirusom. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za zdravnico. Kot so pojasnili za STA, so vse sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, po rezultatu testiranj pa bodo ukrepali.

Ker je šlo za stik z okuženim zaposlenim, ko ta še ni kazal znakov bolezni, v celjskem zdravstvenem domu po posvetu z epidemiologinjo menijo, da to pomeni majhno verjetnost okužbe.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so zabeležili tudi v Ilirski Bistrici. V torek zvečer so župana Emila Rojca obvestili, da je zbolel eden od zaposlenih v občinski upravi. Kot je župan še povedal za STA, so zaposleni na Občini Ilirska Bistrica zato danes ostali doma, občane pa so pozvali, naj do nadaljnjega ne hodijo po opravkih na občino.

Oboleli delavec je zdaj v karanteni. Zjutraj so stavbo občine ustrezno razkužili, da bo v njej lahko še naprej deloval občinski štab Civilne zaščite Ilirska Bistrica.

Po Rojčevih besedah se je najožje vodstvo občine davi že sestalo na kriznem sestanku in dogovorili so se o nadaljnjem delu. Za vse na občini, ki so bili v tesnejšem kontaktu z okuženim, bo v ponedeljek organizirano testiranje na okužbo s koronavirusom.

Skrb zbujajoče informacije, zaščitne opreme zmanjkuje

Vodja šmarske civilne zaščite Anton Stoklas je za STA povedal, da jih omenjene informacije skrbijo, skrb nad dogajanjem v domu upokojencev pa je zdaj prevzela celjska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Tamkajšnji zdravstveni dom, ki sicer pokriva šest zdravstvenih postaj, trenutno obratuje le na centralni lokaciji, kjer delujejo štiri ambulante - ena je strogo ločena in namenjena infekcijskim zadevam, druga nujni medicinski pomoči, tretja je za preveze in nenujna stanja, v četrti pa opravljajo administrativne zadeve.

Novice Tonin: Težave pri prevzemu mask v Nemčiji, voznik v Italiji se nam ne javlja #video

Predvidoma že v četrtek nameravajo po besedah Stoklasa zunaj doma pripraviti enotno vstopno točko, saj v njem strogega nadzora ni več mogoče zagotavljati, želijo pa v njem zagotoviti razmere za delo drugim nujnim posredovanjem.

Tudi Stoklas je poudaril, da trenutno skoraj nimajo več na voljo zaščitne opreme, kljub zagotovilom države pa do danes iz blagovnih rezerv niso prejeli še ničesar. Najbolj manjkajo zaščitne maske in rokavice pa tudi razkužila, poroča STA.

"Trenutno smo povsem na minimumu. Pripravljenih imamo skoraj sto prostovoljcev, ki bi pomagali, če bo to potrebno, a jim ne moremo zagotoviti opreme. Zdržimo lahko še danes, opremo smo si že začeli posojati med seboj," je razmere opisal predstavnik šmarske civilne zaščite, ki še ne ve, kdaj bodo kljub oddanemu naročilu prejeli karkoli.

Ne spreglejte