Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2020,
14.18

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

41

Natisni članek

Koronavirus Slovenija bolezen

Sreda, 18. 3. 2020, 14.18

4 leta, 1 mesec

Število potrjenih okuženih v Sloveniji se bliža 300 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,37

41

V Sloveniji je bilo do danes do 14. ure potrjenih 286 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 8.730 testiranj. Pet bolnikov, ki se zdravijo na ljubljanski infekcijski kliniki, je v kritičnem stanju. V Mariboru pa zdravijo pacienta, čigar zdravstveno stanje se naglo slabša.

Planet 18 izredna oddaja | Foto:

Na ljubljanski kliničnem centru trenutno zdravijo 23 bolnikov, ki so okuženi z virusom covid-19, od tega jih je pet v kritičnem stanju in lahko za posledicami okužbe umrejo. Ostalih 18 pacientov se zdravi na navadnem oddelku. Danes so na novo sprejeli dve osebi in odpustili štiri. Pacienti so v povprečju stari okoli 60 let.

Pogovor  z infektologom na ljubljanski infekcijski kliniki Matjažem Jerebom.


Šest bolnikov v Sloveniji v kritičnem stanju

V mariborskem kliničnem centru pa je zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 13 bolnikov, od tega je en pacient še vedno v intenzivni enoti, a ne potrebuje raspiratorja. Preostalih 12 pacientov se zdravi na navadnem oddelku, med njimi eden potrebuje oskrbo s kisikom.

Kot so še sporočili, je v domači izolaciji trenutno 95 zaposlenih, vendar pa novega širjenja okužbe med zaposlenimi niso zaznali. Okužbo so sicer ugotovili pri enem izmed zaposlenih v Centru za transfuzijsko medicino. Zaposleni zdravstveni delavec zaseda delovno mesto v kontroli kakovosti, zato ni bil v stiku z nobenim pacientom ali sodelavcem, ki dela z bolniki. 

V mariborskem kliničnem centru zdravijo 13 pacientov z okužbo covid-19. | Foto: STA , V mariborskem kliničnem centru zdravijo 13 pacientov z okužbo covid-19. Foto: STA ,

Kot so še poudarili, so zaradi omenjenega primera sprejeli vse ustrezne preventivne ukrepe, vključno s spremembo lokacije za odvzem krvi krvodajalcev, ki bo potekala zunaj bolnišničnega okolja. Kje in kako bo to potekalo, bodo sporočili v najkrajšem času.

V mariborskem kliničnem centru ob tem zagotavljajo, da so tako zaposleni kot tudi krvodajalci povsem varni ter da enoti Centra za transfuzijsko medicino v Murski Soboti in na Ptuju nemoteno delujeta na stalnih lokacijah in po nespremenjenem urniku. Ob tem vse paciente, ki so jih povabili na pregled, prosijo, da prihajajo na vhod iz smeri Pobrežja, kjer jih bo pričakal varnostnik in jim dal nadaljnja navodila.

Okužba z virusom covid-19 ima značilen potek, praviloma se poslabša po slabem tednu dni. Bolezen je visoko smrtna v pozni starosti. V starostni skupini okoli 60 let je smrtnost od tri- do štiriodstotna. 

Spremenili smo način testiranja na koronavirus

Kot je včeraj pojasnila Bojana Beović, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu, so pristojni spremenili pristop do načina testiranja, kar pa ne pomeni manjšega števila testiranj. Kot je dejala, v Sloveniji na dan še vedno opravimo okoli tisoč testov.

Slovenija se uvršča med tiste države, kjer opravijo veliko število testiranj. | Foto: Getty Images Slovenija se uvršča med tiste države, kjer opravijo veliko število testiranj. Foto: Getty Images

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa ter skladno s tem spremenilo tudi pot obravnave bolnikov s sumom na okužbo tako na primarni kot sekundarni ravni. Laboratorijsko testiranje bodo opravljali pri bolnikih, ki so ali bodo hospitalizirani, pa tudi pri zdravstvenih delavcih in oskrbovancih domov za starejše in socialnovarstvenih zavodih z akutno okužbo dihal z vročino ali brez nje, ne glede na to, ali potrebujejo hospitalizacijo.

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta poleg tega pripravili še navodila za javne zdravstvene zavode, domove za starejše in za socialnovarstvene zavode, ki bodo dnevno poročali o potrebah in stanju, piše STA.

Poglejte si ključne informacije o koronavirusu, ki jih morate poznati.


Zunanjemu ministrstvu se je javilo več kot 650 Slovencev v tujini

Pozivu zunanjega ministrstva, naj se mu Slovenci v tujini javijo in se registrirajo, je sledilo več kot 650 posameznikov, so danes povedali na sedežu slovenske diplomacije. Skoraj polovica jih je v državah Evropske unije, skoraj tretjina pa v državah Bližnjega vzhoda, Azije in v Rusiji.

V to številko so zajeti tako posamezniki kot tudi posamezne turistične skupine, tako da bi bilo dejansko število Slovencev, ki so sredi krize s koronavirusom nekje na poti v tujini, še večje od 650. Gre večinoma za turiste in popotnike, ne za tiste, ki v tujini tudi sicer živijo, delajo ali študirajo, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Skoraj 300 jih je trenutno v državah EU in za njih naj ne bi smelo biti večjih težav pri vračanju v domovino. Drugače bo morda za okoli 200 državljanov, ki so na območju Bližnjega vzhoda, Azije in Rusije, a tudi za njih se bodo na ministrstvu maksimalno potrudili, da jim kljub zapori potniškega letalskega prometa v EU pomagajo, so zagotovili. Za zdaj ni nihče od teh, ki so se registrirali, v kakšnih težavah. (STA)

Ne spreglejte