SiolNET. Novice Slovenija
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Financial Times: Slovenija načrtuje izgradnjo plinovoda do Madžarske

2,18

termometer

Viktor Orban, Robert Golob | Orban je dejal, da je zainteresiran za diverzifikacijo virov plina, pri čemer je omenil tri možnosti. | Foto: Vlada RS
Orban je dejal, da je zainteresiran za diverzifikacijo virov plina, pri čemer je omenil tri možnosti. Foto: Vlada RS

Časnik Financial Times (FT) v današnji izdaji posveča članek načrtom slovenskega premierja Roberta Goloba za izgradnjo plinovoda do Madžarske za alžirski plin. Kot piše, je njegov cilj pomagati sosednji državi, da zmanjša odvisnost od ruskega plina.

Časnik piše o Golobovih izjavah po srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce−Pince. Po navedbah slovenskega premierja s predsednikom madžarske vlade načrtujeta, da bi novi plinovod (med Kidričevim in Pincami) začel delovati v dveh ali treh letih in da bi ga bilo kasneje mogoče povečati glede na povpraševanje.

Financial Times omenja, da je Golob nekdanji vodstveni delavec v energetiki, čigar stranka je na aprilskih volitvah porazila dolgoletnega Orbanovega zaveznika Janeza Janšo.

Viktor Orban Novice Orban obtožil Bruselj: Madžarska evropskih sredstev ne prejme zaradi 'političnih razlogov'

Orban zainteresiran za diverzifikacijo virov plina

Orban je dejal, da je zainteresiran za diverzifikacijo virov plina, pri čemer je omenil tri možnosti. Prva bi bila slovenski plinovod za plin iz Alžirije, plinovod za transport plina s polj, ki so jih odkrili v romunskih črnomorskih vodah, ter širitev obstoječega plinovoda do Hrvaške, po katerem bi uvažali utekočinjen zemeljski plin. Orban je po srečanju z Golobom dejal, da je zainteresiran za vse tri možnosti, piše FT.

Časnik omenja tudi napoved Goloba, da bo sodelovanje temeljilo na načelu solidarnosti v EU. Plinovod iz Alžirije bi bilo po besedah Goloba mogoče uporabiti tudi za vodik iz Severne Afrike, ki bi lahko prišel prav v poznejših fazah zelenega prehoda.

Donava in Budimpešta Novice Energetska kriza udarila tudi na Madžarskem: zapirajo gledališča in stadione Viktor Orban, Robert Golob Novice Golob in Orban slovesno zagnala daljnovod Cirkovce-Pince

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin