Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2022,
15.43

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

189

Natisni članek

Maribor daljnovodi Kidričevo Viktor Orban Robert Golob

Petek, 2. 12. 2022, 15.43

1 leto, 4 mesece

Golob in Orban slovesno zagnala daljnovod Cirkovce-Pince

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

189

Viktor Orban, Robert Golob | Viktor Orban in Robert Golob sta na slovesnosti pritisnila simboličen velik rdeč gumb. | Foto Vlada RS

Viktor Orban in Robert Golob sta na slovesnosti pritisnila simboličen velik rdeč gumb.

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Robert Golob in madžarski premier Viktor Orban sta se po skupnem kosilu v Mariboru popoldne v Cirkovcah udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince. Projekt 2x400-kilovoltnega daljnovoda je bil zaključen junija, stal je okoli 160 milijonov evrov, od tega je bilo na voljo 48 milijonov evropskega denarja.

Fotogalerija
1 / 7

Kot je poudaril premier Golob, gre v marsičem za zgodovinski projekt za Slovenijo, o katerem je poslušal že pred več kot tremi desetletji, ko je zaključeval študij. "Ne le zato, ker je največji v zgodovini Elesa in bo izboljšal zanesljivost oskrbe Slovenije, pač pa tudi zato, ker ima izjemen regionalni in širši pomen. S projektom povezujemo tri sisteme," je dejal.

Ob tem je spomnil, da stabilnost delovanja elektro sistema jemljemo kot nekaj samodejnega, a to je mogoče le zato, ker imamo dovolj daljnovodnih povezav. Nova povezava je zadnja, ki je manjkala Sloveniji in Madžarski z vsemi sosednjimi državami, je še dodal Golob in poudaril pomen sedanjega trenutka in časa energetske krize zaradi krize v Ukrajini.

Premierja Slovenije in Madžarske sta se danes v Mariboru sestala na kosilu v restavraciji Rožmarin, ki je v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. | Foto: STA , Premierja Slovenije in Madžarske sta se danes v Mariboru sestala na kosilu v restavraciji Rožmarin, ki je v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Foto: STA ,

Madžarski premier pa je med drugim povedal, da je treba narediti vse, da med državama vzpostavimo tudi ostale pomembne povezave, in pri tem ciljal na plinovodno navezavo s Slovenijo in posredno z Italijo, s čimer bi si lahko Madžari zagotovili dostop do alternativnih virov plina.

Slovesnega odprtja projekta, ki so ga gradili od 1. avgusta 2020, se je udeležil tudi hrvaški gospodarski minister Davor Filipović.

Novozgrajena mednarodna povezava bo zagotovila stabilnejše in bolj zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema in prispevala k še močnejši povezavi slovenskega, madžarskega in hrvaškega trga na skupni evropski notranji trg z električno energijo.

Daljnovod, elektrika | Foto: Unsplash Foto: Unsplash Pogajanja za izgradnjo madžarsko-hrvaško-slovenske 400 kilovatne omrežne povezave so začeli že sredi 90. let prejšnjega stoletja, zadnja faza pa je bila izgradnja daljnovoda Cirkovce-Pince. Slovenija je bila sicer zadnja sosednja država, s katero Madžarska ni imela daljnovodne povezave.

Gradnja je na slovenski strani potekala do junija, ko so bili izpolnjeni vsi pogoji za oskrbo daljnovoda. V sklopu del je bilo po besedah direktorja Elesa Aleksandra Mervarja zgrajenih in asfaltiranih 120 kilometrov dovoznih cest, vgrajenih 7850 ton jeklene konstrukcije, ki je postavljena na več kot 1000 plitvih in globokih temeljev. Ob tem je bilo postavljenih 264 stebrov, od tega tri na hrvaških tleh.

Golob in Orban večji del obiska namenila vprašanjem energetike

Predsednik vlade Robert Golob in njegov madžarski kolega Viktor Orban sta sicer večji del današnjega obiska slednjega v Sloveniji namenila vprašanjem energetike. Orban je pri tem potrdil, da je Madžarska po vzpostavitvi elektro povezave zainteresirana tudi za plinsko povezavo, saj lahko tako zmanjša odvisnost od ruskih energentov.

Slovenski premier je med drugim poudaril, da je uresničitev projekta daljnovoda Cirkovce-Pince prišla ravno v pravem trenutku, saj bo tako lahko Evropa tudi v tej regiji izpeljala težko pričakovani zeleni prehod. "Pospešena vlaganja v elektro in plinsko infrastrukturo so tista, ki bodo omogočila tako energetsko neodvisnost kot prehod na obnovljive vire energije," je dejal Golob.

Sicer pa je poudaril, da moč Evrope sloni prav na solidarnosti med članicami EU, zato je s tovrstnimi projekti treba nadaljevati. Če je bila danes vzpostavljena elektro povezava, Golob verjame, da bodo v naslednjih letih zastavili in dokončali tudi plinsko povezavo med obema prijateljskega državama.

Orban je potrdil, da je v njihovem interesu tudi povezava obeh držav s plinovodom. Madžarska ima sicer po njegovem tri možnosti za to, da zmanjša svojo odvisnost od ruskih energentov. Ena je povezava z Romunijo, druga s Hrvaško, tretja pa s Slovenijo. Vse tri možnosti so za njih zanimive, saj si želijo prekiniti odvisnost ter zagotoviti možnost izbire. "Če bomo uresničili enega od projektov, to ne pomeni, da nas druge možnosti ne zanimajo," je dodal. | Foto: STA , Orban je potrdil, da je v njihovem interesu tudi povezava obeh držav s plinovodom. Madžarska ima sicer po njegovem tri možnosti za to, da zmanjša svojo odvisnost od ruskih energentov. Ena je povezava z Romunijo, druga s Hrvaško, tretja pa s Slovenijo. Vse tri možnosti so za njih zanimive, saj si želijo prekiniti odvisnost ter zagotoviti možnost izbire. "Če bomo uresničili enega od projektov, to ne pomeni, da nas druge možnosti ne zanimajo," je dodal. Foto: STA ,

"Takšna povezava bi Madžarski omogočila, da se na srednji rok osvobodi odvisnosti od ruskega plina in najde neodvisen vir, ki bi prihajal preko Italije. Če bomo šli po tej poti, to vidim kot dokaz solidarnosti med državama," je dejal, ob tem pa priznal, da se za zdaj nekoliko razlikujejo pristopi obeh držav do tega projekta.

Kljub temu verjame, da časovnica ne bo tako dolga, kot je bila za daljnovod, tudi traso je po njegovem nekoliko lažje poiskati, zato je optimistično dejal, da bi lahko še do konca mandata prišli zelo blizu, če ne do uresničitve projekta. Pred tem pa je po njegovem treba nasloviti ne le vprašanje dimenzije, pač pa tudi umeščenosti v evropski prostor, saj bi šlo nenazadnje za projekt, ki bi ga sofinancirali tudi z evropskim denarjem.

Prvi obisk Orbana po zamenjavi vlade Janeza Janše

Orban je na Twitterju pred odhodom v Slovenijo objavil spodnjo fotografijo:

Gre za prvi obisk Viktorja Orbana v Sloveniji po zamenjavi vlade Janeza Janše. Takrat so bili Orbanovi obiski Slovenije pogostejši, nazadnje sta se srečala februarja letos v Lendavi.

Donava in Budimpešta
Novice Energetska kriza udarila tudi na Madžarskem: zapirajo gledališča in stadione
Viktor Orban.
Novice Orban zaradi šala s podobo Velike Madžarske povzročil razburjenje
Viktor Orban
Novice Orbanova nevarna nostalgija
Ne spreglejte