SiolNET. Novice Svet
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orban obtožil Bruselj: Madžarska evropskih sredstev ne prejme zaradi 'političnih razlogov'

1,50

termometer

Viktor Orban | "V več temeljnih vprašanjih se mnenja EU in Madžarske razlikujejo /.../, zato ne marajo madžarske vlade," je dejal Orban. | Foto: Reuters
"V več temeljnih vprašanjih se mnenja EU in Madžarske razlikujejo /.../, zato ne marajo madžarske vlade," je dejal Orban. Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je danes obtožil Bruselj, da Madžarski ne da evropskih sredstev iz "političnih razlogov", kot sta protimigracijska drža njegove vlade in nasprotovanje sankcijam proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je v sredo Svetu EU priporočila zamrznitev 7,5 milijarde evrov evropskih sredstev za Madžarsko glede svojih zavez o izpolnjevanju evropskih standardov pravne države.

Komisija je sicer pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za črpanje 5,8 milijarde evrov iz sklada za okrevanje po pandemiji covid-19, a ji sredstev ni izplačala. Izplačala jih bo, ko bo Budimpešta izpolnila 27 t. i. supermejnikov za svoje reforme, zlasti na področju sodstva.

V današnjem pogovoru za madžarski javni radio Kossuth je Orban dejal, da "bruseljski birokrati" zavlačujejo s sprejemom omenjenega madžarskega načrta za okrevanje iz "očitnih političnih razlogov".

Orban: V več temeljnih vprašanjih se mnenja EU in Madžarske razlikujejo 

"V več temeljnih vprašanjih se mnenja EU in Madžarske razlikujejo /.../, zato ne marajo madžarske vlade," je dejal Orban. "Želijo, da odpremo svoje meje migrantom, da dovolimo uvajanje njihove spolne propagande v naše šole in našo brezpogojno podporo sankcijam in vojni (proti Rusiji). Ničesar od tega ne bomo storili," je dejal.

"Čeprav so bruseljski birokrati nepošteni do Madžarske in postavljajo vedno nove pogoje, si moramo vedno prizadevati za dosego dogovora," je še dodal.

Odziv Budimpešte na odločitve Evropske komisije je bil sicer v sredo konstruktiven, navaja AFP. "Uvedli bomo zahtevane dodatne ukrepe in ne dvomimo, da nam bo leta 2023 uspelo prepričati komisijo," je dejal madžarski pogajalec Tibor Navracsics.

Madžarske nevladne skupine za človekove pravice in boj proti korupciji pa so pozdravile vztrajanje Bruslja pri nadaljnjih reformah.

Viktor Orban, Robert Golob Novice Golob in Orban slovesno zagnala daljnovod Cirkovce-Pince Donava in Budimpešta Novice Energetska kriza udarila tudi na Madžarskem: zapirajo gledališča in stadione Viktor Orban Novice Orbanova nevarna nostalgija Orban Novice Orban zaradi šala s podobo Velike Madžarske povzročil razburjenje Viktor Orban Novice Orban: Sankcije proti Rusiji so korak v smeri vojne

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin