SiolNET. Novice Slovenija
2,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odpirajo se fitnesi in bazeni, lahko se zbere do 200 ljudi #video

2,09

termometer

Od 1. junija bo na javnih mestih v Sloveniji znova dovoljeno zbiranje do 200 ljudi. Prav tako se takrat odpirajo nastanitveni obrati nad 30 sob, velnesi, fitnes centri in bazeni, je odločila vlada. Od danes lahko Slovenci tudi potujejo tudi na Madžarsko. Več o tem v zgornjem videoposnetku.

Vlada je na današnji seji sprostila še nekaj ukrepov, ki so veljali v času epidemije novega koronavirusa, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin

šola učenje Novice Osnovnošolci prihodnji teden nazaj v šole. Zaščitne maske niso več obvezne. #video

Diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti, trgovine ob nedeljah še naprej zaprte

S 1. junijem 2020 se odpirajo nastanitveni obrati nad 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velnes in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti. Zaprte ostajajo diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine. Med izjeme, ki so lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih, sodijo bencinski servisi in lekarne. Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili se ohrani, poroča STA.

Trgovine ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte. Med izjeme sodijo bencinski servisi in lekarne. | Foto: STA Trgovine ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte. Med izjeme sodijo bencinski servisi in lekarne. Foto: STA

Ob tem so navedli še, da je pri izvajanju vseh storitev treba zagotoviti minimalni stik s potrošniki, prav tako je potrebno dosledno upoštevati navodila in priporočila NIJZ in ministrstva za zdravje. "Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil," so še zapisali.

Tanja Fajon Novice Židan: Tanja Fajon bo naslednja predsednica vlade #video

Slovenija in Madžarska odpravili omejitve na meji

Zunanji minister Anže Logar se je medtem danes na mejnem prehodu Dolga vas srečal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom. Ministra sta se dogovorila, da Slovenija in Madžarska z današnjim dnem vzajemno odpravita omejitev prehajanja meje za državljane Slovenije in Madžarske.

Vlada je na današnji seji seznam držav, iz katerih je mogoče vstopati brez omejitev, že dopolnila z Madžarsko. Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom), lahko od danes od 15. ure v Slovenijo brez omejitev vstopajo tudi madžarski državljani ter osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na Madžarskem. Na seznamu je bila do zdaj le Hrvaška.

Logar in Szijjarto sta po srečanju ocenila, da sta Slovenija in Madžarska pri spopadanju s širjenjem epidemije covid-19 med najbolj uspešnimi državami članicami EU, zavzela pa sta se tudi za čim prejšnje odprtje meja v regiji. Državi sta odločitev o vnovičnem odprtju meja sprejeli na podlagi dobrih epidemioloških stanj in po uspešnem diplomatskem usklajevanju, so zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve. 

Vse omejitve ob prehajanju meje so z današnjim dnem odpravljene na štirih mejnih prehodih, ki so bili sicer odprti že do zdaj. To so Hodoš-Bajansenye, Dolga vas-Redics, Pince (avtocesta)-Torniyszentmiklos (Orszagut) in Pince (lokalna cesta)-Torniyszentmiklos (Helyi ut). Ostale prehode bodo predvidoma odprli v torek, poroča STA.

Hrvaška omilila ukrepe na meji za deset držav, tudi Slovenijo

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je danes potrdil, da Hrvaška opušča ukrepe za prehod meje za državljane desetih članic Evropske unije, tudi Slovenije, ki jih je uvedla zaradi pandemije. Minister za turizem Gari Cappelli je dodal, da bodo nova pravila zaživela danes, piše STA.

Istra Rovinj | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Hrvaški predsednik vlade je napovedal, da so po primerjalni epidemiološki analizi vstop v državo dodatno olajšali za državljane Slovenije, Madžarske, Avstrije, Češke, Slovaške, Estonije, Latvije, Litve, Poljske in Nemčije. Poudaril je, da se tako država odpira za turiste, ter napovedal, da bodo seznam držav, iz katerih bodo potniki lahko hodili na Hrvaško, kmalu razširili, še navaja STA.

Notranji minister Davor Božinović je po poročanju STA pojasnil, da potnikom iz omenjenih držav na hrvaških mejnih prehodih ne bo več treba navesti posebnega razloga za vstop na Hrvaško, kot je to veljalo v preteklih tednih. Hrvaška bo po njegovih besedah sicer obdržala epidemiološki nadzor nad potniki, ker bodo na meji zabeležili vse osebe, ki bodo vstopile na Hrvaško, pa tudi njihov naslov na Hrvaškem, telefonsko številko in elektronski naslov.

Hrvaška Digisvet Kaj je pametno storiti, preden se podate na Hrvaško

Z junijem konec omejitve dela sodišč

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v današnjem uradnem listu objavil preklic odredbe o omejitvi dela sodišč iz sredine marca. Z vladnim preklicem razglasitve epidemije covid-19 31. maja so prenehali razlogi za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi zadevami. Preklic odredbe se bo izvršil z 31. majem, roki pa bodo začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, torej 1. junija.

Odredba je veljala od sredine marca in je določala, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. To se je že nekoliko sprostilo 5. maja, saj sodišča od takrat lahko opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin