Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2020,
14.42

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

7

Natisni članek

dijaki učenci šola Koronavirus

Četrtek, 28. 5. 2020, 14.42

3 leta, 11 mesecev

Osnovnošolci prihodnji teden nazaj v šole. Zaščitne maske niso več obvezne. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

7

Vlada je danes sprejela odločitev, da se v ponedeljek v šole vračajo učenci četrtih in petih razredov osnovne šole, od srede pa še vsi drugi učenci osnovnih šol. Dijaki srednjih šol bodo šolsko leto končali z izobraževanjem na daljavo. Kot je pojasnil Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nošenje mask ni več obvezno. "Maske so priporočene, nihče pa ne bo kaznovan zaradi nenošenja," je dejal.

Novice Tudi danes dve novi okužbi s koronavirusom #video

Potem ko so se 18. maja v šolske klopi vrnili učenci prve triade in 25. maja učenci devetih razredov osnovne šole, se bodo s ponedeljkom, 1. junija, vrnili še ostali osnovnošolci. Po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec se je vlada za odprtje vrtcev in šol odločila na podlagi ugodne epidemiološke slike in pozitivne izkušnje z dosedanjim odpiranjem vzgojno-izobraževalnih ustanov. Kot je še dejala, se morajo otroci vrniti v šole zato, ker šolski proces traja do 25. junija in bodo lahko učenci do takrat še utrjevali znanje, ki so ga pridobili na daljavo.

Odpirajo se tudi vrtci

"S 1. junijem se vzgojno-varstveni proces v vrtcih ob upoštevanju higienskih in zaščitnih ukrepov lahko spet izvaja v običajno velikih skupinah v obeh starostnih obdobjih," je uvodoma pojasnila Kustečeva. Ob tem je spomnila, da bo s sprejetjem tretjega protikoronskega zakonskega paketa staršem, ki svojih otrok ne bodo vključili v vrtec, strošek do 30. junija krila država. 

S ponedeljkom se v šolske klopi vračajo tudi učenci četrtih in petih razredov, s 3. junijem pa še učenci šestih, sedmih in osmih razredov. Pouk se bo v prvi triadi in devetem razredu znova izvajal v obsegu običajnega oddelka. Zaradi spoštovanja preventivnih ukrepov letos odpade tudi valeta. Za šole po besedah Kustečeve ostaja navodilo o eni oceni za konec polletja, tudi dodatna strokovna pomoč se bo še naprej izvajala tako, kot se je do zdaj. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec | Foto: Daniel Novakovič/STA Ministrica za izobraževanje Simona Kustec Foto: Daniel Novakovič/STA

Ministrica Simona Kustec je ob vrnitvi otrok v šole starše še pozvala, naj tisti, ki otroke lahko sami vozijo v šolo, to počnejo tudi zato, ker bi tako razbremenili šolske prevoze in bi ti delovali čim bolj nemoteno. Ukrep varnostne razdalje bo namreč treba upoštevati tudi na šolskih avtobusih. 

Kot je še povedala Kustečeva, je ministrstvo ravnateljem že poslalo okrožnico s pripadajočimi gradivi Zavoda RS za šolstvo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki vsebuje vse pomembne informacije o izvajanju pouka in varstva. 

Simona Kustec Lipicer
Novice Neuradno: Kustečeva proti vrnitvi vseh otrok v šole

Večina dijakov srednjih šol bo šolanje nadaljevala na daljavo

"Zaradi nemotene izvedbe zaključnih izpitov in mature ter s tem povezanega spoštovanja varnostnih ukrepov se izobraževanje v srednjih šolah nadaljuje po do zdaj veljavnih pogojih – na daljavo oziroma v šolah za tiste dijake, ki jih šola pozove," je v nadaljevanju pojasnila ministrica. Osemnajstega maja so se sicer v šole vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, a so že končali pouk in se pripravljajo na maturo, ki se bo začela v soboto. 

Ves sklep ministrice Simone Kustec si lahko pogledate v posnetku zgoraj.


Na vprašanje, ali bodo učitelji za delo v času epidemije upravičeni do dodatka, je ministrica danes odgovorila, da je bil ves dosedanji sistem izobraževanja na daljavo zasnovan na temeljih običajne delovne obveznosti. "V primerih, ko je šlo za nadobremenitve, pa se te potem spoštujejo v okviru veljavne delovnopravne zakonodaje," je dejala.

Vsem, ki se v ponedeljek vračajo v šolske klopi, njihovim staršem in zaposlenim na šolah je Kustečeva za konec še zaželela "uspešen konec zadnjih tednov letošnjega neobičajnega šolskega leta".

Šolniki kritično o odločitvi vlade glede odpiranja šol

Ob odpiranju šol v združenju ravnateljev opozarjajo, da vlada šolam ni dala dovolj časa za pripravo, je poudaril predsednik združenja Gregor Pečan. Dodal je, da vladna komunikacija kaže na nespoštovanje zaposlenih, učencev in staršev. Glavnik tajnik Sviza Branimir Štrukelj pa je opozoril, da šolniki pri odločitvi niso sodelovali.

Kot je pojasnil Pečan, je ukrep pričakovan in bodo pouk lahko organizirali. Težave pa imajo pri organizaciji prevoza v šolo, šolske prehrane in podaljšanega bivanja. Organizacijo pa še dodatno otežuje kratek čas, ki ga imajo na voljo za pripravo. "Vse te usmeritve in okrožnice dobivamo pozno. To smo dobili v četrtek in naj bi jo izvajali že v ponedeljek. Večinoma smo do sedaj dobivali ob petkih, tudi popoldne in pozno zvečer," je Pečan kritičen. Za uresničevanje vladnih odločitev morajo tako skrbeti med vikendi, kar po njegovih navedbah otežuje tudi komunikacijo s starši.

"Tukaj se s strani politikov kaže zelo veliko nespoštovanje do učencev in staršev. Da ne omenjam spoštovanja do zaposlenih v šoli in do vodstva šol," je dejal. "Ne moremo obveščati ljudi na način, bodite pripravljeni, če bo morda ali pa ker je verjetnost, da se bo zgodilo nekaj. To ne gre. Tukaj so vendarle v igri ljudje, zdravje in življenja. Ni dostojno, da se te stvari pelje na tak način," je opozoril.

Tudi Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kritičen do sprejemanja odločitve o odpiranju šol. Poudaril je, da šolniki niso sodelovali pri sprejemanju te odločitve. S tem po njegovih besedah vlada sporoča, da učiteljstvo nima pravice sodelovati pri oblikovanju šolskih politik in se dogovarjati o vrednotenju dela. (STA)

bazen
Novice Zloraba turističnih bonov? Na vladi pravijo, da je to kriminal. #video

Otroci istega razreda pri pouku ne potrebujejo mask  

Na novinarski konferenci je ozadje odločitve za odprtje šol, priporočila in navodila za izvedbo pouka predstavljal direktor NIJZ Milan Krek. Podobno kot ministrica za šolstvo je dejal, da je epidemiološka slika v Sloveniji ugodna. "A nihče, tudi le malo bolan, ne sme v šolo," je opozoril in dodal, da bo, če se virus pojavi v šoli, morala ta, z njo pa morda ves okoliš, v karanteno.

Milan Krek, direktor NIJZ | Foto: Anže Malovrh/STA Milan Krek, direktor NIJZ Foto: Anže Malovrh/STA

"Vsi, ki sodelujejo v vzgojno-izobraževalnem procesu, se morajo zavedati, da v šolo hodijo brez bolezenskih znakov," je bil jasen Krek. Kot je še pojasnil, je nošenje mask pri otrocih v istem razredu nesmiselno, učitelji pa naj jih nosijo tudi zaradi lastne zaščite. "Ne samo zato, da ne okužijo otrok, ampak tudi zato, da se ne bi okužili sami. Skoraj polovica učiteljev je namreč starih več kot 50 let," je dejal.

Nošenje zaščitnih mask po Krekovih besedah ni več obvezno niti za državljane. "Maske so obvezne za okužene. Priporočamo nošenje mask, vendar nihče ne bo kaznovan zaradi nenošenja," je med drugim še povedal Krek in dodal, da naj, če ne moremo držati telesne razdalje, nosimo masko. 

Prvi mož NIJZ je na današnji novinarski konferenci dejal, da nam epidemiologov kronično primanjkuje, zato se pristojni pospešeno pripravljajo na drugi val okužb. Ves Krekov sklop si lahko pogledate v posnetku zgoraj.


onesnaženje zraka
Novice Ne le Himalajo, koronavirus je očistil tudi Slovenijo

 

Ne spreglejte