SiolNET. Novice Slovenija
7,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: Kustečeva proti vrnitvi vseh otrok v šole

7,35

termometer

Simona Kustec Lipicer
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec še ne razkriva, kakšno odločitev je sprejela glede nadaljnjega vključevanja učencev in dijakov k pouku na šolah. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je že v torek po sestanku s šolniki in predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sprejela odločitev glede nadaljnjega vključevanja učencev in dijakov k pouku na šolah, a je še ne razkriva. Odločitev mora namreč dokončno potrditi še vlada, kar se bo po napovedih zgodilo v četrtek. Po neuradnih informacijah Kustečeva predlaga, da srednješolci šolsko leto zaključijo doma.

Že v začetku prejšnjega tedna so se k pouku v šolah vrnili učenci prvega triletja in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, v ponedeljek so se jim pridružili še devetošolci. Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ravnateljev, NIJZ in drugi predstavniki stroke pa so nazadnje v torek razpravljali o tem, kdaj oziroma če sploh naj se v tem šolskem letu v šolske klopi vrnejo še osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se namreč za zdaj še naprej šolajo na daljavo, poroča STA.

Po neuradnih informacijah STA ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec predlaga, da se srednješolci v letošnjem šolskem letu v šolske klopi ne bi več vrnili in da bi šolsko leto zaključili doma. Vlada sicer lahko odloči tudi drugače. Kakšno odločitev je ministrica sprejela glede osnovnošolcev, ki za zdaj še nadaljujejo šolanje na domu, ni znano.

Osnovna šola Novice Otroci nazaj v šolo 1. ali 8. junija? #video

Beovićeva: Če zboli eden od učencev, je treba sošolce obravnavati kot visoko tvegane

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci na vprašanje o odprtju šol in vrtcev v celoti povedala, da se moramo zavedati, da "niti kadrovsko niti prostorsko ni mogoče izvajati pouka za vse učence, da bi bili razdeljeni v manjše skupine, tako da nek kompromis predstavljajo običajni razredi, ki jih potem epidemiološko obravnavamo kot neko skupino ali družino".

"Če zboli eden od učencev, je seveda treba vse učence v razredu upoštevati kot visoko tvegane oziroma tesne stike. Seveda je to težje narediti v razredu, ki ima 25 učencev, kot v taki manjši skupini, kjer je učencev od deset do 12, ampak še vedno je to mogoče zamejiti v skupini tega običajnega razreda, ob predpostavki, da se ta razred ne meša z drugimi razredi," je dejala.

"Če zboli eden od učencev, je seveda treba vse učence v razredu upoštevati kot visoko tvegane oziroma tesne stike," je povedala vodja svetovalne strokovne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. "Če zboli eden od učencev, je seveda treba vse učence v razredu upoštevati kot visoko tvegane oziroma tesne stike," je povedala vodja svetovalne strokovne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. Foto: STA

Ob tem je pojasnila, da bi morali v primeru mešanja oddelkov v epidemiološki anketi in zamejevanju izbruha obravnavati nekaj sto učencev in vse njihove učitelje, "kar je pa bistveno težje izvedljivo in bolezni ne bi mogli zamejiti". Predstavniki šol so sicer v torek spet predlagali sprostitev ukrepov, da bi se lahko v šole vrnilo čim več oziroma po možnosti vsi šolarji, ki se še šolajo doma.

"Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati," je po torkovem sestanku povedal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Ponovil je, da so ukrepi, ki jih je za šolstvo predvidel NIJZ, s pedagoškega vidika in vidika izvedbe šolanja neživljenjski.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Novice Zdravko Počivalšek: Interpelacija se bere kot srednješolski referat

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin