Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2020,
10.48

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,84

14

Natisni članek

okužba Koronavirus matura

Četrtek, 28. 5. 2020, 10.48

3 leta, 11 mesecev

Tudi danes dve novi okužbi s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,84

14

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili pri dveh osebah, nove smrti bolnika s covidom-19 pa ni bilo. Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je na redni novinarski konferenci pojasnil potek letošnje mature. Šolska ministrica Simona Kustec pa bo na popoldanski novinarski konferenci spregovorila o možni vrnitvi preostalih učencev v šolske klopi.

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo v Sloveniji potrdili pri dveh osebah, opravili pa so 631 testov, piše na spletni strani vlade. S tem se je skupno število potrjenih okuženih v Sloveniji povzpelo na 1473. V sredo ni umrl noben bolnik s covidom-19, tako skupno število umrlih zaradi te bolezni ostaja pri 108.

Že 31. dan zapored se je zmanjšalo število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, ki jih je le še sedem, od tega dva na intenzivnih oddelkih.

V torek do konca dneva so okužbo drugi dan zapored potrdili v Ljubljani, kjer je tako doslej potrjeno 258 okuženih. Novo okužbo so zabeležili še v Sevnici, kjer so tako doslej skupaj potrdili pet okužb.

Danes kar dve novinarski konferenci vezani na šolstvo

"Izobraževanje oziroma šolstvo te dni še vedno oziroma vedno bolj zaposluje slovensko vlado, stroko, šolnike. Danes zato tej temi posvečamo kar dve srečanji oziroma novinarski konferenci," je uvodoma pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Na novinarski konferenci ob 15. uri bosta tako sodelovala šolska ministrica Simona Kustec in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, ki bosta predvidoma predstavila današnjo odločitev vlade glede nadaljnjega odpiranja vzgojno-izobraževalnih programov.

Simona Kustec Lipicer
Novice Neuradno: Kustečeva proti vrnitvi vseh otrok v šole

Od spomladanskega roka mature se je možno odjaviti

V soboto se začne spomladanski rok letošnje splošne in poklicne mature, na katerega je prijavljenih 15.567 dijakov. "Izvedbo letošnje mature je zaznamovala epidemija koronavirusa, spremenil se je koledar splošne mature, ohranila pa se je možnost izvedbe spomladanskega in normalna izvedba jesenskega roka ter nespremenjen vpis v terciarno izobraževanje," je dejal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, ki v nadaljevanju pojasnjuje potek letošnje mature.

matura | Foto: STA , Foto: STA , Dodal je, da se je pri letošnjih prilagoditvah mature poseglo predvsem v interne - praktične dele splošne mature. Prve analize teh praktičnih delov kažejo, da ti niso nič slabši, kvečjemu so boljši. Možno se je odjaviti od spomladanskega roka in maturo opravljati jeseni, ta rok ima enako veljavo, je poudaril.

Šole so že dobile navodila za izvedbo mature in obveščanja kandidatov, tako da ne bo prihajalo do nepotrebnega zbiranja okrog oglasnih desk. Pripravljena so tudi navodila za izvedbo vseh preventivnih ukrepov, zatrjuje Zupanc.

Obvezno bo razkuževanje in umivanje rok, nošenje maske med gibanjem po šoli. V učilnicah bo praviloma po 15 kandidatov, med njimi bo moralo biti več kot 1,5 metra razdalje, "rizični" kandidati pa bodo maturo pisali na večji razdalji, v manjših skupinah oziroma bodo z nadzornim učiteljem celo sami v prostoru. Letos ima status kandidata s posebnimi potrebami 1090 kandidatov, je povedal Zupanc.

Med 30-minutnimi odmori bodo po zadnji odločitvi strokovnih in zdravstvenih združenj učenci ostajali v učilnici. Te bodo med odmori zračili, maturanti se bodo lahko v njih tudi razgibali.

Elektronski vpogled v izpitne pole

Datumi razglasitev rezultatov mature ostajajo enaki - z uspehom na splošni maturi bodo dijake seznanili na šolah 13. julija. Na isti dan si bodo od 7. ure lahko pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu. Razglasitev rezultatov poklicne mature pa bo 7. julija na šolah.

Zaradi epidemije so na Državnem izpitnem centru pospešili vzpostavitev elektronskega vpogleda v izpitne pole, tako da maturantom na vpogled ne bo več treba v Ljubljano. Kandidati imajo po zakonu pravico do vpogleda v pole tri dni po razglasitvi rezultatov mature, torej od 13. do 15. julija. Do 16. julija pa bodo lahko vložili ugovor na izračun ocene.

Maribor
Novice Maribor se je razglasil za območje brez okužbe z novim koronavirusom

Vlada diskriminacije pri turističnih bonih ne bo dovolila

Vlada diskriminacije pri koriščenju turističnih vavčerjev s strani ponudnikov namestitev ne bo dovolila, je povedal Kacin. Ob tem je napovedal, da bodo podrobnosti v zvezi z vavčerji predstavili v začetku naslednjega tedna. Marsikaj v tej zvezi je namreč treba še pojasniti, a bo na to treba počakati še nekaj dni, saj tretji paket ukrepov še ni sprejet. Ko se bo to zgodilo, pa se bodo lahko bolj natančno pogovarjali tudi o načinu implementacije, je dodal.

Ne spreglejte