Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2020,
11.19

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

147

Natisni članek

Dejan Židan SD Tanja Fajon Socialni demokrati

Četrtek, 28. 5. 2020, 11.19

3 leta, 1 mesec

Židan: Tanja Fajon bo naslednja predsednica vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

147

Dejan Židan je po šestih letih odstopil s položaja predsednika SD, je stranka sporočila na Twitterju. Ostaja pa poslanec SD. Vodenje stranke bo začasno prevzela evropska poslanka Tanja Fajon. Ta bo Socialne demokrate vodila do naslednjega kongresa stranke. Kot je v izjavi za javnost pojasnil Židan, je Fajonova v njegovih očeh prihodnja predsednica slovenske vlade. 

Jani Möderndorfer
Novice Jani Möderndorfer zapušča SMC in gre v LMŠ #video

Kot je na novinarski konferenci uvodoma dejal zdaj že nekdanji predsednik stranke SD Dejan Židan, je današnji dan zanj pomemben mejnik. "Verjamem, da je ta dan pomemben tudi za socialno demokracijo," je povedal Židan in dodal, da je ravno na današnji dan leta 2014 postal predsednik stranke SD. "Danes končujem svoj šestletni mandat," je še poudaril.

"V šestih letih smo utrdili svoj položaj v parlamentu"

Židan se je v svojem govoru najprej dotaknil volilnih uspehov stranke SD. Navedel je dejstvo, da so socialni demokrati v zadnjih šestih letih pridobili volilno bazo. "Rezultati zadnjih šest let kažejo, da smo napredovali iz leta v leto," je povedal in se ob tem tudi dotaknil preteklih evropskih kot tudi državnozborskih volitev, pri čemer je na zadnjih za stranko SD, po njegovih besedah, glasovalo 85 tisoč volilnih upravičencev. 

V nadaljevanju je pojasnil delovanje stranke. "V tem obdobju je stranki uspelo prenoviti in profesionalizirati delovanje strokovnega dela stranke. Uspelo nam je sanirati finančno poslovanje," je pojasnil Židan in še povedal, da je stranki SD uspelo okrepiti svoj položaj tudi v parlamentu. 

"In kar je najpomembneje, stranki je uspelo dodatno učvrstiti mrežo in razviti svoj program," je še poudaril Židan. Kot je še zagotovil, bosta za delovanje stranke še naprej temelja program, ki se imenuje socialni paket, in program, ki ga v stranki imenujejo gospodarstvo in razvoj. Kot tretji steber pa so od velenjskega kongresa vključili tudi tako imenovani zeleni paket – okoljsko-podnebno politiko, ki se po Židanovem mnenju lahko razvija na solidarnosten način. 

Stranka po Židanovih besedah potrebuje novo vodstvo, s katerim bo stranka lahko še napredovala.  | Foto: STA , Stranka po Židanovih besedah potrebuje novo vodstvo, s katerim bo stranka lahko še napredovala. Foto: STA ,

Tanja Fajon
Novice Fajonova spet nosilka liste SD za evropske volitve?

Vodenje stranke začasno prevzema Fajonova

V nadaljevanju je nato Židan povedal, da je že pred časom presodil, da je, če želijo Socialni demokrati kot stranka napredovati in narediti korak k nadaljnjemu preboju, poleg vseh prenov potrebna tudi prenova vodenja.

"Zato sem že pred nekaj dnevi svojo prijateljico Tanjo Fajon, ki ima velik ugled v slovenski družbi, je spoštovana v stranki in je izrazito mednarodno prepoznana, zaprosil, da jo na svojo obletnico predsedstvu Socialnih demokratov predlagam za imenovanje nove voditeljice," je dejal.

Dejan Židan Tanja Fajon | Foto: STA , Foto: STA ,

Ob tem je izrazil hvaležnost, da je Fajonova sprejela njegovo prošnjo. Židan je ob tem še dejal, da ima Fajonova enotno podporo tako političnega vodstva stranke kot tudi poslanske skupine. "Ker je izjemen človek, je dobila enotno podporo," je med drugim še poudaril Židan. 

"V mojih očeh je prihodnja premierka Slovenije," je bil jasen Židan. Sam meni, da bo Fajonova lahko Slovenijo iz "te neobičajne družbe, kamor nas vodi sedanja vlada", peljala v skupino držav članic Evropske unije, ki spoštujejo pravo ter so pomembne za demokracijo. 

Dejan Židan Tanja Fajon | Foto: STA , Foto: STA ,

Dejan Židan Tanja Fajon
Novice Igor Lukšič: Znotraj SD pričakujem večji spopad

Fajonova napoveduje spremembe

Fajonova je na današnji novinarski konferenci že napovedala spremembe. Izrazila je željo po drugačnem političnem vodenju, v katerem bo več sodelovanja in povezovanja. "Ne samo med ljudmi, ampak tudi na levosredinskem političnem polu, ker bomo le tako kot skupna opozicija močni," je med drugim povedala.  Dejala je, da bo čas povedal, kdaj bodo volitve. Če bodo te kmalu, je še rekla, da ima stranka pogum in ljudi, tudi sama pa jo je pripravljena popeljati na volitve. 

Tanja Fajon
Novice Fajonova na vrhu liste SD za evropske volitve, med kandidati tudi Brglez

V večini parlamentarnih strank se do menjave vodstva ne opredeljujejo

V večini parlamentarnih strank se do zamenjave v vodstvu SD sicer ne opredeljujejo, saj gre za notranje zadeve stranke SD. Predsednica SAB Alenka Bratušek je v izjavi za medije o Židanu povedala, da o njem lahko govori le z najlepšimi besedami.

"Je partner, pri katerem to, kar se dogovoriš, tudi drži," je dejala. Želela bi si, da bi podobno ravnali vsi vodje strank na levi sredini, tako bi bilo sodelovanje bistveno lažje in bolj konstruktivno. Jo je pa odločitev Židana presenetila, piše STA.

Novi predsedujoči je čestital prvak LMŠ Marjan Šarec. Šarec je na Twitterju Fajonovi zaželel vse dobro in ji čestital za začetek nove poti. "Na dobro sodelovanje tudi v bodoče," je navedel. Tudi v NSi so Židanu zaželeli vse dobro na njegovi nadaljnji poti. "Veseli bomo njegovega sodelovanja z NSi v parlamentarnih klopeh," so zapisali na Twitterju. Fajonovi pa so zaželeli veliko spretnosti pri vodenju stranke.

Dejan Židan Tanja Fajon | Foto: STA , Foto: STA ,

Zmago Jelinčič pa je menil, da je bil Židan "mehak". "Takšnega so si zaslužili in takšnega imajo," je pojasnil. S Fajonovo pa bodo po mnenju prvaka SNS dobili "ekstremno liderko", za katero pričakuje, da bo zagovarjala prihod migrantov v Slovenijo in nasprotovala vojski na slovensko-hrvaški meji. "Delovala bo protidržavno," meni Jelinčič.

A Fajonove ne vidi kot vodje opozicije, saj bi se lahko po njegovem mnenju pojavila notranja nesoglasja. Sploh pa Jelinčič dvomi o tem, da bi se vrnila s položaja evropske poslanke v Slovenijo. Prvak SNS je še namignil, da se razkrivajo "dokumenti, podatki, ki so grozljivi in ki bodo zagotovo koga spravili še kam drugam". Podrobnosti o tem pa ni pojasnjeval. V preostalih parlamentarnih strankah odstopa Židana za zdaj niso komentirali, po večini z argumentom, da gre za notranje zadeve stranke SD, še navaja STA.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič
Novice Fajonova nekoč proti zaposlitvam otrok politikov, zdaj pri njej dela Hanova hči

Židan vodenje stranke prevzel od Lukšiča

Židan je položaj predsednika stranke SD leta 2014 prevzel od Igorja Lukšiča, ta je po slabem rezultatu stranke na evropskih volitvah tega leta odstopil kot predsednik. Januarja prihodnje leto je Židan nato zmagal tudi na kongresu stranke.

Stranka je na parlamentarnih volitvah pod Židanom leta 2014 osvojila 5,98 odstotka glasov in v državnem zboru zasedla šest poslanskih sedežev, na zadnjih volitvah leta 2018 pa je stranka prejela 9,93 odstotka glasov in osvojila deset poslanskih mandatov. 

Nekdanji direktor 

Dejan Židan je bil dolga leta eden od direktorjev v podjetju Panvita, nato pa minister za kmetijstvo in predsednik državnega zbora. Bil je član vlad Boruta PahorjaAlenke Bratušek in Mira Cerarja. Velja za človeka številnih talentov, napisal je tudi knjigo o kraškem ovčarju in igra klarinet.

Tanja Fajon
Novice Fajonova ob vložitvi kandidature: Imamo močno listo in jasne cilje #video

Ne spreglejte