Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
6.21

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

3

Natisni članek

SVIZ sindikati plače zdravstvo pogajanja

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 6.21

11 mesecev, 3 tedne

Ločeni sestanki: tožilci pričakujejo, da jih bo vlada obravnavala enako kot sodnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

3

Fides, vlada, pogajanja | Osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema je vladna stran sindikatom predstavila v začetku aprila. O zakonskem besedilu pa so se nato začela usklajevanja v okviru delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov obeh strani. | Foto STA

Osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema je vladna stran sindikatom predstavila v začetku aprila. O zakonskem besedilu pa so se nato začela usklajevanja v okviru delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov obeh strani.

Foto: STA

Predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja bodo na današnjih pogajanjih obravnavali poročilo delovne skupine, ki usklajuje besedilo zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. V sindikatih pričakujejo tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij.

Danes bodo sledila osrednja pogajanja, torej vladne strani z vsemi reprezentativnimi sindikati, kjer bodo pogledali delo, opravljeno v okviru delovne skupine. Čeprav ta po oceni vodij sindikalnih pogajalskih skupin Jakoba Počivavška in Branimirja Štruklja delo opravlja strokovno in konstruktivno, pa sta v napovedih, da bi do dogovora lahko prišli do konca junija, precej zadržana.

Tadej Ostrc
Novice Zdravstveni sindikati nezadovoljni z vladno ponudbo #video

Opozarjata namreč, da bi vzporedno morala teči pogajanja za odpravo obstoječih plačnih nesorazmerij, a vladnega predloga glede tega, kljub drugačnim napovedim, še nimajo. Pričakujejo, da jih ga bo vladna stran predstavila danes.

S tem je povezano tudi vprašanje pogajanj po resorjih. Za zdaj namreč potekajo le pogajanja o vzpostavitvi stebra za zdravstvo in socialno varstvo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, pa o oprtih vprašanjih potekajo delovni sestanki.

Usklajevalni sestanki, a ločeno

Danes potekajo tudi usklajevalni sestanki s sodniki in tožilci ki, kot kaže, potekajo ločeno.

"Tožilci od vlade pričakujemo, da nas bo pri odpravi plačnih nesorazmerij obravnavala enako kot sodnike," je za STA danes povedala vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij na vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline. Po njenih pojasnilih tožilci predlagajo, da se plačna razmerja znotraj tožilske organizacije oblikujejo enako kot pri sodnikih primerljivih nazivov, predlagajo tudi ponovno uvedbo dodatka na nezdružljivost funkcij.

Tožilci so sicer nedavno izrazili zaskrbljenost, da na usklajevanja o odpravi plačnih nesorazmerij v pravosodju niso vabljeni skupaj s sodniki. Ob tem so na ministrstvo za javno upravo naslovili zahtevo, da jih povabi na naslednje usklajevalne sestanke s predstavniki sodstva, kar podpira tudi novi stari generalni državni tožilec.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je v petek za STA pojasnila, da do današnjega sestanka ne komentirajo konkretnih predlogov ministrstva za javno upravo za odpravo plačnih nesorazmerij v sodstvu. So pa v sodniškem društvu zmerni optimisti, da bo končno prišlo do odprave neustavnega stanja na področju materialne neodvisnosti sodstva. Kot je navedla, pripravljajo pripombe na predlog ministrstva.

Po petkovih navedbah ministrstva za javno upravo so sestanki sicer namenjeni odpravi nesorazmerij pri plačah sodnikov, pri čemer je po navedbah ministrstva v okviru oblikovanja funkcionarskega stebra predviden tudi dialog s preostalimi funkcionarji.

sindikat Wolt, Glovo
Novice Krik na pomoč: dostavljavci Wolta in Glova povezani v sindikat
Fides, vlada, pogajanja
Novice Vlada odpovedala pogajanja s Fidesom. "Pogovori izgubljajo smisel."
Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest.
Novice Kmetje v torek z novim protestnim shodom. Golob dvomi o njihovih interesih.
pogajanja plačni steber zdravstvo, 12.4.2023
Novice Pogajanja o zdravstvenem plačnem stebru spet brez napredka
ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Novice Pripravlja se predlog zakona glede 30-urnega delovnika in obvezne božičnice
Ne spreglejte