Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 10. 2021,
22.21

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

13

Natisni članek

jeziki slovenščina Primož Trubar Vasko Simoniti državna proslava

Petek, 29. 10. 2021, 22.21

2 leti, 5 mesecev

Simoniti ob državni proslavi: Reformacija je odprla duhovno pot uveljavitvi slovenščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

13

Vasko Simoniti | Dan reformacije je kot državni praznik v Sloveniji določen od leta 1992. | Foto STA

Dan reformacije je kot državni praznik v Sloveniji določen od leta 1992.

Foto: STA

Reformacija je odprla duhovno pot uveljavitvi slovenščine ter s tem tudi uveljavljanju, krepitvi in utrditvi kulturne, narodne in nacionalne samobitnosti, je na državni proslavi pred dnevom reformacije, 31. oktobrom, poudaril minister za kulturo Vasko Simoniti. V svojem govoru se je osredotočil na razvoj slovenščine kot knjižnega jezika.

Minister Vasko Simoniti je spomnil na izbruh "konfesionalnega spora, ki je razklal zahodno krščanstvo", ko "naj bi Martin Luther 31. oktobra 1517 pribil na vrata wittenberške cerkve svojih 95 tez". Po njegovih besedah je razkol povzročil vojne, ki so bile slovenskemu prostoru prizanesene, je pa reformacija odprla duhovno pot uveljavitvi slovenščine ter s tem tudi uveljavljanju, krepitvi in utrditvi kulturne, narodne in nacionalne samobitnosti, piše STA.

Na začetku te poti stoji Luthrov mlajši sodobnik Primož Trubar, ki je s Katekizmom in Abecednikom ustvaril knjižni jezik, ki je bil vsem razumljiv in dostopen, s tem pa je kot protestantski duhovnik približal vernikom božjo besedo. "Slovenščina je torej z reformacijo dobila možnost, da se razvije kot knjižni jezik, in to nalogo so naši protestantski pisci več kot odlično opravili," je dejal Simoniti.

V govoru je spomnil še na druge reformatorje - Adama Bohoriča in njegovo prvo slovnico slovenskega jezika ter Jurija Dalmatina in njegovo Biblijo. Njen prevod po ministrovem mnenju pomeni vrh slovenske protestantske književnosti in edinstveno delo na vsej kulturnozgodovinski razvojni poti slovenstva.

Največja potrditev slovenščine s Prešernom 

V naslednjih stoletjih se je slovenščina funkcionalno, jezikoslovno in umetniško razvijala. S Francetom Prešernom je po ministrovih besedah doživela največjo potrditev in se postavila ob bok najbolj razvitim knjižnim jezikom tedanje Evrope. V 19. stoletju je dobila mesto v jezikoslovni znanosti, v 20. stoletju in do danes pa se je razvila v uradni jezik samostojne države.

"In če se vrnem k reformaciji in slovenskemu knjižnemu jeziku, lahko rečem, da se je naš knjižni jezik rodil v turbulentnem času iz duhovnih globin Primoža Trubarja. Ta jezik je danes živ, odprt do novosti, razvija se v duhu ustvarjalnosti, to je jezik, ki se kaže kot neizčrpen vir čustvene, duhovne in miselne kondicije njegovih govorcev," je poudaril Simoniti.

Osrednjo državno slovesnost ob prazniku so v Krškem pripravili iz želje po policentričnosti izvedbe državnih proslav. Udeležila sta se je predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša, posnetek pa si bo mogoče ogledati v nedeljo na prvem programu TV Slovenija. | Foto: STA , Osrednjo državno slovesnost ob prazniku so v Krškem pripravili iz želje po policentričnosti izvedbe državnih proslav. Udeležila sta se je predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša, posnetek pa si bo mogoče ogledati v nedeljo na prvem programu TV Slovenija. Foto: STA ,

Borut Pahor Idrija Proslava
Novice Minilo je 74 let od vrnitve Primorske k matici
Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti
Novice Janša: Doma in v Evropi se bomo borili za enake vatle za vse #foto #video
proslava
Novice Proslava ob dnevu državnosti letos brez praporščakov
Novice Bodo na državni proslavi žvižgali recitalu v madžarščini? #video
Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti
Novice Pahor: V prihodnosti bomo lažje ukrepali, ker smo suvereni in imamo državo #foto #video
Ne spreglejte