SiolNET. Novice Slovenija
6,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša na shodu v podporo Ukrajini: Kdor popušča Putinu, se ni ničesar naučil #foto #video

6,21

termometer

"V Ukrajini v tem trenutku umirajo ljudje. Ne umirajo samo vojaki, umirajo tudi civilisti, matere in otroci. Posnetki današnjega dne so grozljivi. Opogumlja nas pogum Ukrajincev, ki se goloroki postavljajo pred tanke. To nas spominja na pogumne Slovence v Vipavski dolini pred 30 leti, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo. Ko smo Slovenci takrat videli, da smo enotni in pogumni, smo vedeli, da bomo uspeli," je v nagovoru na shodu v podporo Ukrajini dejal predsednik vlade Janez Janša. 

Ob 17. uri se je na Kongresnem trgu v Ljubljani začel shod v podporo Ukrajini. Zbrane so nagovorili predsednik vlade Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Med govorniki sta bila tudi ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo F. Brodovič in predsednik društva Ljubljana-Kyiv Jevgenij Gorešnik.

1 / 31
2 / 31
3 / 31
4 / 31
5 / 31
6 / 31
7 / 31
8 / 31
9 / 31
10 / 31
11 / 31
12 / 31
13 / 31
14 / 31
15 / 31
16 / 31
17 / 31
18 / 31
19 / 31
20 / 31
21 / 31
22 / 31
23 / 31
24 / 31
25 / 31
26 / 31
27 / 31
28 / 31
29 / 31
30 / 31
31 / 31

Janša: Če je ogroženo življenje, je ogroženo vse

Grozljivo dogajanje v Ukrajini je opisal z naslednjimi besedami: "V Ukrajini v tem trenutku ljudje umirajo. Ne umirajo samo vojaki, umirajo tudi civilisti, matere in otroci. Posnetki današnjega dne so grozljivi. Včeraj me je poklical ukrajinski predsednik vlade in dejal, da je govoril z ministrom za zdravje, ki je v solzah povedal, da je ruska raketa zadela avtomobil, v katerem je bila najboljša kirurginja in kardiologinja Ukrajine, ki je pol ure prej rešila življenje ranjenemu ruskemu vojaku v bolnišnici."

"V Ukrajini se danes ne borijo samo za svobodo, demokracijo in evropsko prihodnost. Borijo se za življenje. Če je ogroženo življenje, je ogroženo vse. Na deset tisoče moških, ki delajo po Evropi, se danes vrača domov branit Ukrajino. V vojni lahko premagaš nekoga, ki se premika in beži, ne moreš pa premagati nekoga, ki se iz varnih evropskih mest vrača domov branit domovino," je povedal Janša in dodal, da vemo, kako se počutijo Ukrajinci in zato smo z njimi solidarni iz srca: "Narediti je treba vse, da bo vojna čimkrajša, da pride do pogajanj, miru, umika ruske vojske iz Ukrajine in da se vzpostavi mir, v katerem bo mogoče urine kazalce vrteti naprej, ne pa nazaj."

Med razlogi, zakaj je Putin napadel Ukrajino, je izpostavil ukrajinske zaloge rudnih bogastev, jedrske energije in plodne zemlje za pridelavo žit. Zato je prepričan, da se "tisti, ki misli, da je treba Putinu popustiti, ni nič naučil iz zgodovine". Če zavzame Ukrajino, so na vrsti Gruzija, Moldavija, baltske države in še kak del Evrope, je naštel.

Na shodu so prebrali tudi izjavo premierja Ukrajine Denisa Šmihala, v kateri je spomnil na uničenje slovenskega konzulata v Harkovu. "Dragi Janez, skupaj ga bomo ponovno zgradili kot ena družina Evropske unije. Mi smo pripravljeni," je dodal.

Janez Janša Novice Janša za Siol: Ne bodimo presenečeni, če bo naslednja tarča Tajvan Janez Janša Novice Janša: Putin ne more dobiti te vojne

"To, kar se dogaja v Ukrajini, je vojaški zločin, genocid nad ukrajinskim narodom"

Zbrane je nagovoril ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo F. Brodovič. "Do danes je bilo ubitih več kot dva tisoč civilistov. To je velika tragedija. Usoda Evrope se zdaj odloča v Ukrajini. Ukrajina je aktivirala svojo pravico do samoobrambe. Borili se bomo in branili našo domovino. Naše oborožene sile in naši ljudje izkazujejo junaštvo brez primere. Teritorialni obrambi se je pridružilo na več deset tisoč Ukrajincev. To, kar se dogaja v Ukrajini, je vojaški zločin, to je genocid nad ukrajinskim narodom. Računamo na ustrezen odziv mednarodne skupnosti," je dejal Brodovič.

Ob tem se je zahvalil vsem partnerjem, Sloveniji in predsedniku vlade za takojšen odziv ter ukrajinski skupnosti v Sloveniji za podporo. Zaključil je z besedami: “Z vašo pomočjo bomo posredovali resnico ruske vojne v Ukrajini in ne dvomim, da bomo zmagali.”

Tudi predstavnik Kulturnega društva Ljubljana-Kijev Jevgenij Gorešnik je v svojem govoru poudaril, da si želi Ukrajina postati del civiliziranega sveta in članica Evropske unije. "Verjamem v našo zmago, verjamem v našo skupno evropsko prihodnost. Slava Ukrajini," je govor zaključil Gorešnik in se Sloveniji in svetu zahvalil za podporo, pa tudi Janši, ker se je zavzel za pridružitev Ukrajine EU.

Kovšca: Zbrali smo se tudi zato, da se spominjamo leta 1991, ko se je isto dogajalo nam

"Danes smo tukaj zato, da izrazimo solidarnost z ukrajinskim ljudstvom, ki je žrtev kriminalnega dejanja. Dejanja agresije, zločina proti vsem mednarodnim dogovorom in vsem pravilom mednarodnih odnosov," je povedal predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in v nadaljevanju dejal, da smo se zbrali tudi zato, da se spominjamo leta 1991, ko se je isto dogajalo tudi nam: "Tukaj smo, da zavrtimo film zgodovine še malo v preteklost ter se spomnimo neke druge Evrope, ko je 'drugemu diktatorju' puščala proste korake in v strahu pred svetovno vojno dopuščala eno za drugo manjšo vojno ter se na koncu znašla v svetovni vojni."

Tonin: Kar so Slovenci na teh trgih zahtevali pred 30 leti, danes zahtevajo Ukrajinci

"Naša moralna dolžnost je, da pomagamo Ukrajini na različne načine. Z njihovim obstankom se bo obdržala tudi svoboda in demokracija. Kar so Slovenci na teh trgih zahtevali pred 30 leti, danes zahtevajo Ukrajinci. Putin želi iti nazaj, v preteklost, obnoviti Sovjetsko zvezo, ki je že davno ni več, ter pri tem poteptati vse, kar ga ovira," je dejal obrambni minister Matej Tonin in dodal, da nam dejanja ukrajinskega naroda in predsednika Volodimirja Zelenskega lahko služijo kot navdih, ki priča, da ni drugega, kot zmaga. 

Počivalšek: To Slovenci razumemo bolje kot drugi 

Pred ljudi je stopil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in izrazil veliko žalost: "Žalosten sem, ker vas danes nagovarjam na tem dogodku, žalosti me, da je v tretjem tisočletju možno za dosego svojih ciljev pobijati ljudi. Ampak žarek upanja mi vliva dogajanje v Ljubljani in prebivalstvo v ukrajinskih mestih, ki brani svoja življenja in svobodo."

"Slovenci bolje kot drugi razumemo, kako si Ukrajinci želijo svobode in samostojnega odločanja o lastni prihodnosti. Hkrati tudi bolje kot drugi vemo, kakšna je mentaliteta tistih, ki napadajo. Zato bolje kot drugi vemo, da je samo ena pot, da se cel svet združi in zaustavi to morijo," je nadaljeval Počivalšek. Zagotovil je, da bomo v Sloveniji storili vse, da bomo "ukrajinskim bratom pomagali v boju za svobodo" in izrazil veselje nad enotnostjo na ravni Evropske unije. 

 

Vabilo Novice Ukrajinec Hevka za Siol.net: Tudi v Sloveniji nismo varni

ruska vojska Novice Švedska: Ruska vojaška letala so bila v našem zračnem prostoru #vŽivo Za pomoč Ukrajini Novice Tovornjaki pomoči na poti v Ukrajino, tukaj lahko še pomagate #foto Novice Zelenski: Zgodovina se ponavlja. Bombardirali so Babin Jar. #video otrok begunec Ukrajina Novice Slovenija sprejela 68 ukrajinskih beguncev #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin