Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2022,
13.18

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

7

Natisni članek

pomoč Ukrajina Slovenija Logatec begunci

Sreda, 2. 3. 2022, 13.18

2 leti, 1 mesec

Slovenija sprejela 68 ukrajinskih beguncev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

7

Slovenija je ponoči v nastanitvenem centru v Logatcu sprejela 68 beguncev iz Ukrajine, od tega 38 otrok. Gre za člane nogometnega kluba, nastanili so jih v prenovljen del centra, nudili jim bodo materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno oskrbo, je danes zatrdila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Skupina beguncev je v Slovenijo prispela danes ponoči, Štrukljeva pa je, kot je v zatrdila v današnji izjavi za medije, tudi sama že govorila z njimi. Ob otrocih so v skupini sicer prispeli tudi trenerji, spremljevalci in nekaj mater z otroki.

Po njenih besedah si člani nogometnega kluba želijo predvsem igrati nogomet, zato so se povezali z Nogometno zvezo Slovenije, kjer so jim zatrdili, da bodo otrokom omogočili treniranje in prijateljske tekme.

Štrukljeva: Tukaj so na varnem

Prispele begunce so nastanili v prenovljen del centra v Logatcu, ki bo v prihodnosti namenjen nastanitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva, je pojasnila Štrukljeva. Hkrati je zavrnila vse očitke, da naj bi bili begunci nezadovoljni z nastanitvenimi kapacitetami. "Prostori so popolnoma novi, pri tem je bistveno, da jim je Slovenija nudila zaščito in da so tukaj na varnem," je poudarila.

Kot je še dejala v današnji izjavi, se na uradu za oskrbo in integracijo migrantov aktivno ukvarjajo s pomočjo državljanom Ukrajine. V nedeljo so vzpostavili tudi telefonsko številko, na kateri so na voljo za vsa vprašanja tako državljanom Ukrajine kot tudi tistim, ki želijo nuditi pomoč. Danes pa so po njenih besedah vzpostavili tudi klicni center, v katerem so 24 ur na dan na voljo za vsa morebitna vprašanja, prejeli so že 400 klicev. Na spletni strani ponujajo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja, med drugim o urejanju statusa državljanov Ukrajine, urejanjem vstopa v državo in postopki priznanja mednarodne zaščite.

Vlada je danes vzpostavila vladni klicni center, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij nudili informacije o pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, so sporočili z urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, medtem ko je za klice iz tujine na voljo telefonska številka +386 1478 7530. Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si. Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku, so sporočili.

Danes so se na uradu sestali tudi z nevladnimi organizacijami, ki so se po besedah Štrukljeve zelo dobro organizirale in vzpostavile tudi mrežo prostovoljcev, ki bodo nudili pomoč tako pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe kot tudi pri razdeljevanju materialne pomoči.

V naslednjih dneh sicer pričakujejo, da se bo število beguncev iz Ukrajine povečalo, saj so že obveščeni, da so ti na poti.

Kot je povedal minister za obrambo Matej Tonin, naj bi bilo v posebnem centru v Logatcu za begunce iz Ukrajine na voljo 300 mest, ministrstvo za delo pa je lociralo 80 različnih mest za otroke, ki bi morda prišli v Slovenijo brez staršev. Ustanovljena je tudi posebna skupina, v kateri aktivno sodelujejo predstavniki ministrstva za obrambo in kjer urejajo vse nujno za sprejem beguncev.

Ne spreglejte