Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2018,
19.03

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Planet Danes toča letalo

Četrtek, 28. 6. 2018, 19.03

5 let, 9 mesecev

Se bomo z letalsko obrambo lahko izognili toči? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

V mariborskem letalskem centru so prepričani, da lahko z letali preprečimo tudi vremenski pojav, kot je toča. Letalska obramba naj bi bila namreč dovolj učinkovita, z njo so v pripravljenosti že za severovzhodno območje Slovenije. Obrambo pred točo poleg 71 občin sofinancira tudi kmetijsko ministrstvo, skupna vrednost pa predstavlja četrt milijona javnih sredstev. Agencija za okolje pri tem poudarja, da znanstvenih dokazov za učinkovitost takšne obrambe ni, so poročali v oddaji Danes na Planet TV.

Denar za letenje z letalom, ki oblake posipava s srebrovim jodidom, je država primaknila, ne da bi za učinkovitost tovrstne obrambe pred točo obstajali nedvoumni dokazi.

''Lokalno okolje meni, da je taka obramba smiselna. Izvajajo jo tudi na sosednjem Hrvaškem in Madžarskem, pa tudi v Avstriji,'' je povedala Tanja Strniša, državna sekretarka ministrstva za kmetijstvo.

Agencija za okolje letalski obrambi nasprotuje

Čeprav Agencija za okolje poudarja, da takšna obramba ni učinkovita, v Letalskem centru Maribor omenjajo več kot 400 raziskav, ki učinkovitost letalske obrambe potrjujejo.

''To so prizadevanja, da bi nas očrnili na tem področju in so zgrajena na nekih zelo trhlih osnovah ali pa namerno sprožena,'' je komentiral Darko Kralj, vodja protitočne obrambe.

Letalska obramba pa ni edini ukrep kmetijskega ministrstva za zmanjševanje škode, ki jo povzroča toča. Proti toči se lahko zavarujemo tudi z mrežami proti toči in s kakovostno strešno kritino.

''Ključno je, da podpiramo investicije v protitočne mreže, ki so aktivna obramba, in da sofinanciramo zavarovanje pridelka proti toči,'' je še dejala Strniševa. V zadnjih letih je država za protitočne mreže namenila šest milijonov evrov, letos pa so za zavarovanje kmetijskih pridelkov v proračunu zagotovljeni trije milijoni.

 

 

 

Ne spreglejte