SiolNET. Novice Slovenija
4,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec: Janša je postal priliznjen do SMC

4,46

termometer

Intervju: Marjan Šarec
Premier Marjan Šarec ocenjuje, da zamere med koalicijskimi partnerji odhajajoče vlade ne obstajajo. Foto: Bojan Puhek

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec je v pogovoru za javno televizijo povedal, da v obstoječi sestavi državnega zbora ni možno doseči rezultatov. Ob tem je vnovič izrazil prepričanje, da bi morali državljani oditi na predčasne parlamentarne volitve. Če bo do volitev dejansko prišlo, Šarec po njih pričakuje novo sodelovanje s koalicijskimi partnerji, saj zamere po njegovih besedah ne obstajajo.

Za nas ni dileme, da bi bile predčasne volitve najboljša izbira v dani situaciji, je v intervjuju za Televizijo Slovenija dejal predsednik vlade v odstopu in prvak LMŠ Marjan Šarec. Kot je pojasnil, je že v preteklih tednih dejal, da s 13 poslanci svoje stranke ne more voditi vlade: "Številke v parlamentu se preprosto ne izidejo. Preveč bi bilo treba iskati oziroma biti tarča tudi nekih izsiljevanj."

Janez Janša Novice Janša omenil osla, zbrani v dvorani prekinili njegov govor #video

Šarec: Vsi so se zaklinjali, da z Janšo ne gredo v koalicijo

Ob tem je premier v odstopu poudaril, da je predvidel tveganje, da po njegovem odstopu novo vlado oblikuje nekdo drug. Omenjene pogovore trenutno vodi prvak SDS Janez Janša, z njim pa se poleg NSi pogovarjata tudi DeSUS in SMC. Šarec je dejal, da je ob svojem odstopu računal na obljube izpred dveh let, "ko so se vsi zaklinjali, da z Janezom Janšo ne gredo". "Če se bodo tega držali, potem se nimajo kaj veliko pritoževati," je menil Šarec.

"Predčasne volitve so najboljša možna izbira glede na to, da je SDS tudi za moje partnerje govorila, kako smo skupaj najbolj nesposobni v zgodovini Slovenije. Tako da ne vem, kako si zdaj tako želi sodelovanja," je pogovore o oblikovanju nove vlade, ki jih vodi Janša, komentiral predsednik vlade v odstopu.

Marjan Šarec Novice Šarec: Včasih ne gre drugače, kot da stisneš tipko reset in restart

"Takrat je Janez Janša postal nekako priliznjen do SMC"

V povezavi s približevanjem SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška stranki SDS je Šarec dejal, da je bil na kongresu SMC, na katerem je bil Počivalšek potrjen za novega prvaka stranke, prisoten tudi poslanec SDS Franc Breznik: "Gospod Počivalšek je zaposlil gospo Alenko Paulin v svojem kabinetu in takrat je Janez Janša postal nekako priliznjen do SMC. Takrat mi je to dalo vedeti, da se mogoče v ozadju kaj dogaja." Po njegovih besedah mu je sicer Počivalšek vseskozi zatrjeval, da se ne pogovarja z drugimi.

Marjan Šarec je povedal, da mu je predsednik SMC Zdravko Počivalšek vseskozi zatrjeval, da se ne pogovarja z drugimi. Marjan Šarec je povedal, da mu je predsednik SMC Zdravko Počivalšek vseskozi zatrjeval, da se ne pogovarja z drugimi. Foto: STA

Šarec je ob tem tudi zavrnil kritike poslancev SMC, da je bila ponudba LMŠ za sodelovanje na morebitnih predčasnih volitvah nespodobna: "To ponudbo smo dali. Kakor bo to sprejeto, bo. Nikogar ne izključujem, ne podcenjujem in nimam za manjvrednega. Nikakor ne. Res pa je, da se mora na koncu vsak sam odločiti, kaj želi in kako vidi stvari."

Janez Janša Novice Janša: Vabimo jih, da po 75 letih pridejo iz gozdov #video

"V politiki ne sme biti zamer in jih z moje strani ni, pa tudi s strani partnerjev"

Posamezni koalicijski partnerji, na primer SD in SAB, so bili do premierja v zadnjih dneh zelo kritični, med drugim so zatrjevali, da jih Šarec o svojem odstopu ni obvestil in da so o tem izvedeli iz medijev. Na vprašanje, ali bodo domnevne zamere vplivale tudi na oblikovanje morebitnih zavezništev na levici, če pride do predčasnih volitev, je Šarec odgovoril, da te zamere ne obstajajo.

"V politiki ne sme biti zamer in jih z moje strani ni, verjamem pa tudi, da jih ni s strani partnerjev. To bolj gledam kot že na neko predvolilno retoriko in seveda poskus odvračanja pozornosti oziroma krivde na koga drugega," je pojasnil premier v odstopu in hkrati zavrnil navedbe, da je ekipa LMŠ pred razpadom.

Ko gre za kritike na račun SDS glede orbanizacije Slovenije, pa je predsednik vlade v odstopu poudaril, da madžarskega premierja zelo ceni in da imata dobre odnose. "Gospod Orban dela tako, kot misli, da je prav za Madžarsko. Ne želim pa, da je Slovenija ali katerakoli slovenska stranka ali politika odvisna od njega in njegovega financiranja. Na to pa ne moremo pristati," je poudaril Šarec in dodal, da je moteče, ker je SDS zelo močno vpeta v to.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin